Ukrayna krizi: Rusya, NATO ve ABD'ye bir hafta süre verdi

Ukrayna krizi: Rusya, NATO ve ABD'ye bir hafta süre verdi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Batılı ülkelerden NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceğine dair yazılı bir yanıt talep etti ve bunun için bir hafta süre verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında "Artık sabrımız kalmadı" diyerek 'kibirle hareket eden Batı'yı yükümlülüklerini ve sağ duyuyu ihlal etmek ve gerilimi arttırmakla suçladı. Lavrov Washington ve NATO'dan önümüzdeki haftaya kadar yazılı bir yanıt beklediklerini kaydetti.

Rusya, NATO'dan Ukrayna ve diğer eski Sovyet ülkelerine kapsayacak şekilde genişlememesini ve bu bölgelere asker göndermemesini talep ediyor.

Washington ve müttefikleri Moskova'nın bu talebini kesin bir dille reddediyor. Taraflar arasında bu hafta gerçekleştirilen yoğun diplomatik trafiğin ardından NATO kapısının yeni üyelere açık kalacağını vurguladı.

Euronews Türkçe'nin aktardığı habere göre, görüşmelerin tıkandığını bildiren Rusya Ukrayna sınırına yığdığı 100 bin asker ve silahı geri çekmesi konusundaki Batı'nın taleplerine karşı çıkıyor. Rusya toprakları içinde istediği yere asker konuşlandırabileceğini belirtirken, Batılı ülkeler bu askeri yığınağın Ukrayna'yı işgal amacı taşıdığını savunuyor.

2014'te Kırım'ı ilhak eden Rusya, komşusunun topraklarını işgal etmek gibi bir niyeti bulunmadığını ifade ediyor, ancak Ukrayna ve eski Sovyet cumhuriyetlerinin NATO'ya üye kabul edilmesini kırmızı çizgi olarak tanımlayarak bu çizginin aşılmaması konusuna uyarıyor.

RUSYA'DAN ANİ TATBİKAT AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada "doğu Sibirya ve uzak doğudaki askerlerin uzak mesafelere konuşlandırıldıktan sonra görevlerini yerine getirmek için ne derece hazır olduklarını ölçmek üzere ani bir tatbikatın bir parçası olarak hareketlendirildiklerini açıkladı.

Bakanlık ülkenin ulaşım alt yapısının değerlendirilmesine özel bir önem verileceği vurgulandı ve ayrıca tatbikat kapsamında birliklerin gerçek mermi ile atış gerçekleştireceği kaydedildi.

Öte yandan Ukrayna'da aralarında Dışişleri Bakanlığı'nın da bulunduğu birçok devlet kurumunun internet sitesini hedef alan geniş çaplı bir siber saldırı meydana geldiği bildirildi. Avrupa Birliği, saldırıyı kınadı ve Ukrayna’ya teknik yardım destek sözü verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar