Uluslararası finans kuruluşları TCMB'den ilk faiz indirimini ne zaman bekliyor?

Uluslararası finans kuruluşları TCMB'den ilk faiz indirimini ne zaman bekliyor?
Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin tahminler yapılırken, bankalar üçüncü çeyrek itibariyle faiz indiriminin başlayacağını düşünüyor.

Son enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası patikasına ilişkin analizler de gelmeye başladı.

Bu yöndeki analizlerden birisi de Barclays tarafından paylaşıldı. Barclays, yayımladığıı bir araştırma raporunda, enflasyonun ekim ayına kadar yüzde 17 civarında olacağını ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirmekte zorlanacağını belirtti.

Enflasyonun henüz tepe noktası ulaşmadığını belirten Barclays, gelecek aylardaki dezenflasyonist baz etkisine rağmen hala tam olarak pozitif bir eğilimin sinyallerini göremediklerini ve ekim ayına kadar enflasyonun yüzde 17'nin üzerinde kalmasını beklediklerini söyledi.

Bu beklentiler dahilinde 2021’in dördüncü çeyreğine kadar faiz indirimi beklemediklerini vurgulayan Barclays Analisti Ercan Ergüzel, dördüncü çeyrekte 350 baz puanlık bir indirim yapılacağını düşündüklerini ifade etti.

ING BANK'TAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

ING Bank ise yayımladığı bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) üçüncü çeyreğin sonlarına doğru faiz indirmeye başlamasını beklediklerini söyledi.

Emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilim, TL’deki zayıflık, salgındaki arz kısıtları ve talep koşullarıyla birlikte enflasyon dinamiklerinin hala zorlu olduğunu vurgulayan ING Bank, Para Politikası Kurulu (PPK) metninden ek sıkılaştırma ifadesinin çıkarılmasının TCMB BaşkanI Şahap Kavcıoğlu’nun son açıklamalarına rağmen uzun vadede hala güvercin bir sinyal verdiğini belirtti.

ING Bank, zorlu enflasyon koşulları, kırılgan sermaye girişi ve kur düşünüldüğünde TCMB’nin politika adımlarında aha dikkatli olacağına değinerek, mayıs ayında faizlerin sabit tutulacağını beklediklerini ve ilk faiz indiriminin üçüncü çeyreğin sonuna doğru gelmesini beklediklerini ifade etti.

DEUTSCHE BANK TEMMUZDA TCMB'DEN FAİZ DEĞİŞİKLİĞİ BEKLİYOR

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) temmuz ayından itibaren faiz indirmesini beklediklerini ve yıl sonu için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerini söylemişti.

Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede yüzde 15’e yakın bir yılsonu enflasyonu beklediklerini belirten Wietoska, "Enflasyon kısa vadede artmaya devam edecek, baz etkileri ve döviz şokunun da bunda payı olacaktır. Nisan’da enflasyonun yüzde 17’ye çıkmasını bekliyoruz ama bunun zirve olacağını düşünmüyoruz ve enflasyondaki artışın devam edeceğini tahmin ediyoruz" demişti.

Hala çok fazla belirsizliğin olduğunu ve dış koşulların zorlu kalmaya devam ettiğini belirten Wietoska, TL’deki yüksek oynaklığın enflasyonu kısa vadede etkileyeceğini söyledi.

MORGAN STANLEY'DEN MERKEZ BANKASI TAHMİNİ

Morgan Stanley ekonomistleri enflasyonun yaz ayları boyunca yüzde 19 seviyesinde seyretmesini, faizlerin indirilmesi yönündeki politik baskıya karşı yükselen enflasyon ve dış açık gibi ekonomik faktörler göz önüne alındığında Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmaya devam etmesini beklediklerini belirtmişti.

Morgan Stanley'in araştırma raporunda, "Diğer alternatifler neler olabilir diye düşündüğümüzde, zorunlu karşılıkların indirilmesi, hedefli krediler ya da makro ihtiyati bazı tedbirlerin gevşetilmesi gibi adımlarla parasal koşullar gevşetilebilir" ifadeleri kullanılmıştı.

Bankanın ekonomistleri, ekonominin Covid-19 öncesi seviyelerde olması ve 2018 öncesi trende doğru gidiyor olması göz önüne alındığında ilave bir parasal desteğin enflasyonun daha da yükselmesine ve yatırımcıların endişelenmesine neden olacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar