Yüzlerce tekstil işçisi fabrika önünde nöbete başladı

Yüzlerce tekstil işçisi fabrika önünde nöbete başladı
Yetki aldıktan sonra Kod-18 maddesine dayanarak işten çıkarılan DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası üyeleri, Uğur Tekstil Fabrikası’nın önünde oturma eylemi başlattı.

Urfa'da sendikalı oldukları için işten çıkarılan Uğur Tekstil işçileri fabrika önünde oturma eylemi başlattı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, Urfa’da bulunan Uğur Tekstil’de 10 Eylül tarihinde sendikal yetki aldı. Yaklaşık 300 işçinin çalıştığı fabrikada aradan geçen 24 günde fabrika yönetimi sendikayı tanımadı ve dün Kod-18 gerekçesiyle bütün işçilerin işine son verildi. DİSK Tekstil İş Bölge Temsilciliği ve işten çıkarılan onlarca işçi Urfa 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Uğur Tekstil Fabrikası önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Sendika haktır engellenemez. Yaşasın iş emek özgürlük mücadelesi" pankartı açıldı.  

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, "Bu fabrika Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanı Hayri Uğur’a ait. 3 ay önce sendikamız burada örgütlendi ve bir ay önce yasal çoğulculuğa ulaştı ve yetki aldı. Fabrikanın yönetimi bizim örgütlememize karşı her türlü şeyi yaptı. Sendikal örgütlemeyi engellemek için elinden geleni yaptılar. Yasal haklarımızı engellemek için her şeyi yaptılar ve işçileri kapıya koydular" dedi.

‘PATRONLARA ENGELLEME YOK’

Türkmen, fabrika önünde bekleyen jandarmaları işaret ederek, "İşçiler haklarını aradıklarında engellemeler oluyor, patronlara hiçbir engelleme yapılmadı. Fabrika yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bize ‘haklarınızı kanuni yollardan arayın’ diyorlar. Şiddet olmadığı sürece herkes demokratik hakkını kullanarak düşüncelerini ifade edebilir. Hakkımızı kullanmak için bir saat pazarlık yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

‘SENDİKAL ÖRGÜTLENME TANINMADI’ 

Fabrikanın kapatılma nedeninin sendikal örgütlenme olduğunun altını çizen Türkmen, "İşçilere mobing uygulandı aileleri aranarak tehdit edildi. Sendikal örgütlenme tanınmadı. Bu suç değil mi?" diye sordu. Türkmen, sendikal örgütlenmenin engellenmesine karşı fabrika önünde nöbet başlattıklarını belirterek yarın Urfa kent merkezinde de de açıklama yapacaklarını belirtti.

Açıklama, "Direne direne kazanacağız", "Sendikal örgütlenme engellenemez" sloganlarıyla sonlandırıldı. Nöbet eylemi dönüşümlü olarak 20 kişilik gruplar halinde devam ediyor. Nöbet eylemi her gün sabah 09.00 ile 17.00 arasında sürecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar