Urfa’da işçi kıyımı: İşçiler üyesi oldukları sendikayı patronla işbirliği yapmakla suçladı

Urfa’da işçi kıyımı: İşçiler üyesi oldukları sendikayı patronla işbirliği yapmakla suçladı
Urfa’da çalıştıkları fabrikalarda sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler ortak açıklama yaptı. Talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Fabrikalarda çalışan işçilerin sendikal haklarına yönelik baskılar artarak devam ediyor.  Urfa’da sendikalı oldukları gerekçesi ile işten atılan işçilerin hak gaspı sorunu sürüyor.  Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Uğur Tekstil’ten atılan ve Özak Tekstil’den ücretsiz izne gönderilen işçiler Urfa’da Topçu Meydanında basın açıklaması yaptı. İşçilerin hedefinde sadece fabrika yönetimi ve patronlar yoktu, üye oldukları DİSK Tekstil’de vardı. Sendikalarının kendilerini yalnız bıraktığını belirten işçiler tepkilerini dile getirdi.

AYATA: SENDİKA YÖNETİMİ TELEFONLARIMIZI AÇMIYOR

Uğur Tekstil İşçileri adına açıklamayı okuyan Erdal Ayata, işçilerin yasal haklarını kullanıp sendikaya üye oldukları için her türlü haksızlığa, baskıya, tehdide ve mobinge maruz kaldığını hatırlattı. Yaklaşık 2 hafta önce Uğur Tekstil’de çalışan 100 işçinin sendikalı oldukları için işten atıldığını ifade eden Ayata, "İki haftadır sendikayla işveren arasında görüşmeler yapılıyor ama hala sendikadan bize tek bir açıklama dahi yapılmadı, telefonlarımızı bile açmıyorlar. Bugüne kadar görüşmelerden bir sonuç çıkar diye eylemlere ara vermiştik. Buradan altını çizerek söylüyorum, bu ilk toplanışımız değil ve emin olun son da olmayacak. Bir dahaki basın açıklamasını 2. Organize Sanayi’de bulunan Uğur Tekstil fabrikasının önünde yapacağız" dedi.

'SENDİKA TARAFINDAN HARCANDIK'

Talepleri kabul edilene kadar hem fabrika önünde hem de şehir meydanında eylemlerine devam edeceklerini ifade eden Ayata, üye oldukları Disk Tekstil Sendikasını eleştirdi. "DİSK Tekstil Sendikası tarafından harcandık" diyen Ayata, şunları söyledi:

"DİSK Tekstil Sendikası Genel Başkanı Kazım Doğan ‘işçiler ile birlikte olamayacağını’, ‘işçilerin yanında yer alamayacağını’ bizzat bana telefonda söyledi. Genel başkan Kazım Doğan ‘bu iftiradır bunu kabul etmiyorum’ diyorsa derhal hakkımda suç duyurusunda bulunsun. DİSK Tekstil Genel Başkanı Kazım Doğan ve merkez yönetimi patronla anlaşarak bizi resmen harcadı.

Eski bölge temsilcimiz Mehmet Türkmen’in görevden alınması, ardından bizim topluca işten atılmamız ve sendikanın bizi böyle yüzüstü bırakması, bütün bunların kazım Doğan’la patronumuz Hayri Uğur arasında bir işbirliği ve anlaşma olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. O yüzden biz küresel sendikaya ve bu fabrikanın üretim yaptığı Zara markasının temsilcilerine sesleniyoruz. Kazım Doğan ve bu sendikanın merkez yönetimi bizi temsil etmiyor. Bizim şikâyetlerimizi ve taleplerimizi doğrudan bizden dinlemenizi ve bizi muhatap almanızı istiyoruz" diye konuştu.  Talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden Ayata, bütün işçi arkadaşlarının işe geri alınmasını istedi."

BUDAK: SENDİKA PATRON GİBİ İŞTEN AYRILMAMIZI KABUL ETMEMİZİ İSTEDİ 

Özak Tekstil işçileri adına konuşan İsmail Budak, Özak Tekstil işçileri olarak yaklaşık iki yıldır sendikalaşmalarından bu yana yaşamadıkları sorun kalmadığını söyledi. En son 4 Kasım'da zorla yıllık izne yollandıklarını ifade eden Budak, "Fabrikaya gidip sorduğumuzda ise siparişlerin az olmasından dolayı ne zaman işe başlayacağımızın beli olmadığı söylendi. Yasal olmamasına rağmen bizi zorla ücretsiz izne yollandılar. Bu durumu sendikamıza ilettiğimizde sendikanın bize tek bir cevabi vardı, hukuki süreci başlatalım başka da yapacak bir şey yok dediler. 

Biz işçiler olarak bunu kabul etmediğimizi, işe geri dönmek için eylem yapmak istediğimizi dile getirdiğimizde ise biz eylemden yana değiliz yaparsanız da sizin arkanızda değiliz o eylemi sahiplenmeyiz cevabını aldık.  Yani kısacası haksız yere işten atılmaya karşı yasal ve demokratik yollarla mücadele etmemize, eylem yapmamıza üyesi olduğumuz DİSK Tekstil sendikası öncülük etmesi, destek olması bize sahip çıkması gerekirken, buna karşı çıktı ve bizi yüzüstü bıraktı.  Bize patronun yapmak istediklerini DİSK Tekstil sendikası yapmak istedi, onlar da aynı patron gibi tazminatımızı alıp işten ayrılmayı kabul etmemizi istediler" dedi.  

'DİSK TEKSTİL YÖNETİCİLERİ TELEFONLARIMIZA ÇIKMADI'

Bu gelişmelerin ardından Çarşamba günü fabrika yönetimi tarafından çağrılarak işlerine son verileceğini söylendiğini anlatan Budak, şunları söyledi:

"DİSK Tekstil Başkanı Kazım Doğan’ı, Genel Sekreter Celal Aslan’ı ve Başkanvekili Mehmet Ali Başak’ı defalarca aradık. Ama hiç biri telefonumuza çıkmadı. Bu durumdan anlıyoruz ki Uğur Tekstil’de olduğu gibi Özak Tekstil’de de fabrika sahipleri ile DiSK Tekstil yöneticileri işbirliği içindeler. Biz bu fabrikada örgütlü olan Öz İplik-İş sendikası patron işbirlikçisi sarı sendika olduğu için oradan istifa edip DİSK Tekstil’de örgütlendik.

DİSK Tekstil daha mücadeleci bir sendika olduğuna inandığımız için. Eski bölge temsilcimiz Mehmet Türkmen görevdeyken bizimle sonuna kadar mücadele etti, fabrikadaki hiç bir haksızlığa sessiz kalmadı ve mücadelemizde sonuna kadar hep yanımızda oldu. Ama onu görevden alan sendika yönetimi şimdi bizi yüzüstü bıraktı, telefonlarımızı bile açmıyorlar.

İŞÇİLERDEN DİSK KONFEDERASYONUNA ÇAĞRI

Buradan DİSK Tekstil sendikasına sesleniyoruz. Gelin yanımızda durun yapmanız gereken ne varsa yapın, gelin onurunuzu kurtarın. Bizim yanımızda durun, üyelerinize sahip çıkın, bizimle birlikte mücadele edin.  Bu sendika ağalığını bu sarı sendika bürokratlığını bırakın. Buradan DİSK Konfederasyonuna sesleniyoruz.

Sizin, DİSK çatısı altında bunların yapılmasına, işçilere kendi üyelerine ihanet ederek patronlarla işbirliği yapan sendikacılar nasıl göz yumuyorsunuz. Neden bu duruma müdahale etmiyorsunuz. Biz DİSK’in onurlu ve mücadeleci değerlerini ve tarihini biliyoruz ve inanıyoruz. Ama DİSK Tekstil yönetimi DİSK’in adını ve itibarını da lekeliyor. Buna dur deyin. Bu onura ve bu değerlere sahip çıkın. Bu çapulculara meydanı bırakmayın."

Öne Çıkanlar