'Erdoğan'ı devirmek için zam yapıyorlar' diyen yurttaş: Aç kalırız yine Tayyip'e oy veririz

'Erdoğan'ı devirmek için zam yapıyorlar' diyen yurttaş: Aç kalırız yine Tayyip'e oy veririz
Hükümetin AKP olduğunu görmezden gelen ve zamları CHP'nin yaptığını iddia eden yurttaş 'Tayyip düşmez. Aç kalırız yine Tayyip'e oy veririz' dedi.

Ekonomik krizin etkisini her geçen gün daha fazla hisseden halk, döviz kurundaki yükselişlerle daha da yoksullaştı. Elektrik, su, doğal gaz faturalarının yanı sıra ekmek, patates, soğan gibi zaruri tüketim ürünlerine gelen zamlar ve ucuz eşya bulma kuyrukları yayılıyor. Urfa sokaklarından son dönemde sokakta en çok konuşulan konuların başında da temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar geliyor. Mezopotamya Ajansı’nın "Hayat pahalılığı var mı?" sorusunu yanıtlayan esnaf ve yurttaşlar, hayallerini ertelediklerini ve gidişatın iyi olmadığını dile getirdi.

‘1 TL ÇOK DİYENLER VAR, MİLLET AÇ’

Haşimiye Meydanı’nda meyan kökü şerbeti (Ava sûse) satan Recep Okkaş (27), ekonomin çöküşte olduğunu söyledi. Asgari ücretin insanların giderlerini karşılamadığını dile getiren Okkaş, kurduğu evlilik hayallerini zamlardan kaynaklı ertelemek zorunda kaldığını dile getirdi. Dolar kurundaki dalgalanmaya değinen Okkaş, "Her şey dolara bağlandı. Meyan şerbeti satıyorum, bardağı yıllardır 1 TL. Son dönemde 1 TL’ye bile çok diyerek içemeyenler var. Bir ekmek olmuş 2 TL. Millet aç. Zam yapamıyorum ancak giderleri çıkardığımda bana günde 50 TL kalıyor.  Bu benin giderlerimi karşılamıyor" diye konuştu. 

‘ZAMLARI CHP YAPIYOR, AÇ KALIRIZ YİNE TAYYİP’E OY VERİRİZ’

Müslüm Tantaş da zamların Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yapıldığını ileri sürerek, amacın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı devirmek olduğunu iddia etti. Bir ay önce 2 TL’ye aldığı ürünü bugün 4 TL’ye aldığını ifade eden Tantaş, "Tayyip düşmez, aç kalırız yine Tayyip'e oy veririz" diye konuştu.  

ESNAF: BU ÇARŞI URFA’NI KALBİ, HEPİMİZ KEPENK KAPATACAĞIZ

Haşimiye Meydanında esnaf olan Müslüm Çiftçi de, 12 yıldır aynı yerde baharat ve çay satıyor. Koronavirüs salgınıyla birlikte esnafın bitme noktasına geldiğini belirten Çiftçi, "Ekonomi diye bir şey kalmadı. İki yıldır cebimizden yiyoruz. İnsanlar eve bir ekmek götüremiyor. Hepimizin içinde bir korku var. Ekonomi düzelmezse hepimiz kepenk kapatacağız. İnsanların cebinde para yok. Bu çarşı Urfa’nın kalbi ancak esnaf kan ağlıyor. Bu sadece burası için değil her yer için böyle. Hiç kimse gönül rahatlığıyla Urfa'da yetişen isot ve fıstıkları dahi alamıyor" ifadelerini kullandı.

75 YAŞINDA TESPİH SATARAK GEÇİMİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞAN YURTTAŞ: DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM

Balıklıgöl Platosu çevresinde tespih ve yüzük satarak geçimini sağlayan 75 yaşındaki Ali Kay da içinde bulunduğu durumu "Hiç iyi değil" sözüyle özetledi. Temel gıda ürünlerinde yapılan zamlara değinen Kay, "Milleti eziyorlar. Bunun sonu uçurumdur. Sabahtan akşama kadar tespih ve yüzük satmaya çalışıyorum ancak akşam eve gittiğimde cebimde bir kuruş olmuyor. Kazancım hep giderlere gidiyor. Ben 5 aydır dışarıda yemek yiyemiyorum. Bir yemek 50 TL olmuş. Sabahtan akşama kadar aç geziyorum. 75 yaşındayım daha önce böyle bir şey görmedim" diye belirtti.

‘TÜRKİYE ARTIK BİTTİ’

Balıklıgöl Dergah Çarşısında manifaturacılık yapan Ahmet Balyemez de dolar kurundaki dalgalanma ve salgın nedeniyle bitme noktasına geldiklerini anlattı. Çoğu gün siftah yapmadan kepenk kapattığını söyleyen Balyemez, şöyle devam etti: "Birkaç ay önce 10 TL’ye aldığımız kumaş 50 TL olmuş. Kimse artık kumaş alamıyor. Ev geçindiriyorum ancak bu durum nedeniyle artık eve bir şey alamıyoruz. Daha önce hiç borçlanmadım ancak şimdi 30 bin TL borcum var. Dükkanın kirası 3 bin TL cebimden ödüyorum. Böyle devam ederse bir iki aya kapatırız. Yazık günah, Türkiye artık bitti."

‘FİYATLAR İKİ KATI DEĞİL 4 KAT ARTIYOR, KİRAYI BORÇLA ÖDÜYORUM’

Kazaklar Çarşısında İsot ve kahve satan Kemal Catın da, "25 gün önce 20 TL olan kahve şuan 80-90 TL oldu. Fiyatlar iki katı değil 4 katı oluyor artık.  Durum sıkıntılı. Her gün fiyat artıyor. Artık akrabalarımız dahi onları kandırdığımızı düşünür oldular. Kimse gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyor. Bir kilogram kahve alan şu an 250 gram alıyor. Koronadan dolayı borcum 100 bine dayandı. Kirayı şuan borçla ödüyoruz, bakalım nasıl olacak" ifadelerinde bulundu.

Ali Yolcu ise ekonomik krizin bütün dünyada olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla durumunun iyi olduğunu savundu. Amerika ve İngiltere’de krizlerin büyüdüğünü söyleyen Yolcu, Merkez Bankası’nın rezervlerinin dolu olduğunu iddia etti.

Öne Çıkanlar