Uysal'ın önündeki en büyük sınav 25 Temmuz'da

Uysal'ın önündeki en büyük sınav 25 Temmuz'da
Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla TCMB'nin başına getirilen Murat Uysal'ın 25 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu toplantısında faizi indirip indirmeyeceği merak konusu...

Haziran ayı enflasyon verileri geçtiğimiz hafta açıklandı. Yıllık enflasyon baz etkisiyle mayıs ayındaki yüzde 18.71'den haziran ayında yüzde 15.72'ye gerilemişti. Bu düşüşün ardından ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını ne yapacağı konusunda değerlendirmelerde bulunmuştu. 

Ekonomistlere göre, TL'deki satış baskısının da son dönemde yerini değer kazançlarına bırakması bunun yanı sıra küresel faizlerde yaşanan düşüş dalgası ile birlikte enflasyondaki düşüş TCMB'nin de bu ay itibarıyla faiz indirimlerine başlamasının önünü açacak.

Merkez Bankası'nın Başkanı görevden alındı. Merkez'in 25 Temmuz'da faiz kararını ne yapacağı merak konusu oldu. 

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, cuma gece yarısı görevden alındı. Yerine yardımcısı Murat Uysal atandı. Görevden alınmadan önce Reuters’ın haziran ayında yaptığı ankete göre, Merkez Bankası’nın 25 Temmuz’daki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile birlikte yüzde 24 seviyesindeki politika faizinde indirimlere başlaması, indirimlerin yılın tamamında 250 baz puan civarında şekillenmesi bekleniyordu.

Bankacılar, enflasyondaki düşüş sürecinin başlamış olması nedeniyle artık TCMB’nin faiz indirimlerini gündeme alacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Ancak, TCMB’nin bu süreci hızlı ve büyük montanlı indirimlere gitmesi olasılığını ise hala bir risk unsuru olarak görüyorlar.

ERDOĞAN'IN SEÇİM MANİFESTOSUNDA DA VARDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran 2018 öncesinde seçim manifestosunu açıklarken, "Ahdim olsun ki faiz, enflasyon ve cari açık düşecek" demişti. Erdoğan'ın seçim manifestosunu açıkladığı 6 Mayıs 2018'de Merkez Bankası politika faizi yüzde 8'di. Faiz 1 Haziran'da 16,5'a, 8 Haziran'da 17,75'e, 14 Eylül'de ise yüzde 24'e çıktı. Böylece Merkez Bankası'nın politika faizi Şubat 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Enflasyon kararı sonrası QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, enflasyon verilerinin beklentilere paralel geldiğini belirterek, "Temmuz ayı için açıklanan elektrik, benzin zamları ve ÖTV indirimlerinin sona ermesinin etkisi ile Temmuz ayında yıllık enflasyonun yeniden yüzde 17 civarına yükseleceğini tahmin ediyoruz. Sonrasında enflasyon yine düşüşe geçerek, eylül ekim aylarında yüzde 10 civarına kadar gerileyecektir" ifadelerini kullanmış ve eklemişti:

"Enflasyon görünümü TCMB’nin Temmuz PPK toplantısında faiz indirimine başlamasına imkan verecektir. Ancak kısa vadeli çekirdek fiyat görünümündeki kısmi bozulma ve yıllık enflasyonun sonraki ay yükselecek olması sebebiyle bu indirimin 100 baz puan civarı ile sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz."

GIDADAKİ GERİLEMEDEN ÖTE BAZ ETKİSİ DÜŞÜŞTE BELİRLEYİCİ

Haziran ayında işlenmemiş gıdada mevsim ürünlerinin tezgahlara daha fazla girmesinin de desteğiyle işlenmemiş gıdanın enflasyona düşürücü etkisi bekleniyordu. Ancak ekonomistler yıllık enflasyondaki asıl düşüşün baz etkisiyle olacağına enflasyon verisi öncesi de belirtiyorlardı.

Yıllık enflasyon son 15 yılın rekor seviyesini 2018 Ekim’de yüzde 25.24 ile görmüş daha sonra yönünü aşağı çevirerek ocak ayında yüzde 20.35’e, şubatta yüzde 19.67’ye geriledikten sonra martta yüzde 19.71, nisanda yüzde 19.5, mayısta ise yüzde 18.71 olmuştu. Haziranda ise gerçekleşme yüzde 15.72 oldu ve düşüş 3 puan oldu.

Geçen yılın haziran ayında yüzde 2.61 artan tüketici fiyatlarında bu yıl sadece yüzde 0.03 artış gerçekleşmesi, baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda 3 puana yakın düşüşün ana nedeni konumunda.

Benzer şekilde baz etkisi enflasyonun yüzde 2.3 arttığı ağustos ayında, yüzde 6.3 arttığı eylülde ve kısmen yüzde 2.67 arttığı ekimde de görülecek. Öte yandan, baz etkisi kasım ve kısmen aralıkta ise yıllık enflasyonda yükseltici etkide bulunacak. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar