Uzunköprü, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor

Uzunköprü, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor
UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde olan Altın Pul ödüllü tarihi Uzunköprü, Guinness Rekorlar Kitabı ve UNESCO yolunda.

Edirne'nin 80 bin nüfuslu Uzunköprü ilçesinde 1443 yılında inşa edilen ve bu yıl fotoğrafıyla 'Avrupa Postaları'nca düzenlenen 'Altın Pul' ödülüne layık görülen taş köprü, Guinness Rekorlar Kitabı ve UNESCO yolunda.

Bin 306 metre uzunluğundaki tarihi taş köprünün yeniden gündeme taşınmasının sevindirici olduğunu söylen Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde olduğunu belirterek, Guinness Rekorlar Kitabı'na 'en uzun ve üstünden araç geçen genişlikte köprü' başlığında girmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.


Uzunköprü, dünyanın üstünden araç geçen genişlikteki en uzun köprüsü olduğu tescillenecek. 

Yaklaşık 50 ülkenin tarihi köprülerinin yer aldığı yarışmanın Türkiye, Edirne ve Uzunköprü'nün tanıtımı için önemli olduğunu kaydeden İşbilen, "Avrupa Postaları'nın bu yıl ki yarışmasında tarihi Uzunköprü'nün basıldığı pul, Avrupa 1'incisi oldu. Bu konu için yaptığımız çalışmalar vardı. PTT Genel Müdürlüğü'ne Uzunköprü olarak çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'de bin tane belediyeye Uzunköprü Belediyesi olarak hazırladığımız afişlerle birlikte Avrupa Postaları'nın internet sitesi üzerinden oy vermelerini rica ettik. Bu yarışmadaki 1'incilik Türkiye'nin, Edirne ve Uzunköprü'nün tanıtımı için çok önemliydi. Türkiye'de Kars Kalesi de bu anlamda birkaç yıl önce 'Altın Pul' ödülü kazanmıştı" diye konuştu.


Uzunköprü, Avrupa Postaları'nca düzenlenen 'Altın Pul' ödülüne layık görüldü.
 

EN BÜYÜK RAKİBİ ÇİN'DE

Dünyanın en uzun taş köprüsü olarak Çin'de bir köprü belirlendiğini ancak o köprünün genişliği, Uzunköprü kadar olmadığını ve üzerinden de herhangi bir vasıta geçmediğini belirten Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, "Biz şimdi yeni bir başlık adı altında ona çalışıyoruz. Bununla ilgili fotoğraf, belge ve bilgileri Guinness de yeni açılan başlıkta bir dünya 1'inciliği alma yolundaki çalışmalarımız sürüyor. Çok kısa zamanda bunu da neticelendireceğiz. Bunun için en uzun ve üstünden araç geçen genişlikte köprü anlamında bir başlık açılıyor" dedi. 



Taş köprünün altından simsiyah akan Ergene nehri can çekişiyor. 


SİMSİYAH AKAN ERGENE SIKINTISI

Öte yandan tarihi taş köprünün, simsiyah akan Ergene Nehri'nin üzerine kurulu olduğunu belirten İşbilen, turizm ve sağlık açısından nehrin zehir saçmaya devam ettiğini söyledi. Ergene'nin temizlenmesi için 2011 yılında 'Şafak Harekatı' adıyla projeye başlanırken, dere yatakları temizlendi, atık arıtma tesisleri yapıldı. İşbilen, bakanlığın projesinin başarılı olmasını istediklerini belirterek, Ergene Nehri'nin temiz akması gerektiğini vurguladı. (DHA)

Öne Çıkanlar