Vampir kelebek, Doğu Karadeniz tarımını tehdit ediyor

Vampir kelebek, Doğu Karadeniz tarımını tehdit ediyor
Doğu Karadeniz'de görülen böcek türü, Marmara ve Trakya'ya da ulaştı.

Doğu Karadeniz'de 'vampir kelebek' olarak bilinen Ricania simulans türü böcek türü hızla çoğalıyor ve tarım ürünlerinin suyunu emiyor. Geçen sezondan kalan bitki artıklarının imha edilmesinin geçerli mücadele olduğu belirtiliyor.

Vampir kelebekler bölgede 2007 yılında görülmeye başladı ve her biri yaklaşık 50 lavra bırakabiliyor. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde havaların ısınmasıyla birlikte lavralarından çıkacak olan böcekler başta çay olmak üzere bölgedeki tarımı tehdit ediyor.

'NE EKİYORSAK ONU YİYOR'

Zararlı kelebek yüzünden ektikleri hiçbir sebzeyi yiyemediklerini belirten çay üreticisi Zeliha Kuk "Ne ekersek onu yiyor. Fasulye, lahana, salatalık, biber, pazı, bahçeye ektiğimiz her şeyi yiyor. Aslında kelebeğin bize bir şey bırakmayacağını biliyoruz ama ‘Allah verir’ diyerek her sene ekmeye devam ediyoruz. Biz bu böceği yok etmek için hiçbir şey yapamıyoruz, bakıyoruz sadece" dedi.

Engin Kuk da "Kelebek sahilden başlayarak yüksek kesimlere kadar çıktı. Sebzeleri mahvediyor, taze çayların suyunu emiyor, büyük zarar veriyor. Biyolojik bir savaş gibi bu nereden geldiyse. Bu koronadan önceki bir salgın mıydı neydi bilemiyorum" ifadelerini kullandı.

MARMARA VE TRAKYA'YA DA ULAŞTI

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıner tarım zararlısının sadece Doğu Karadeniz'de değil Maramara ve Trakya'da da görüldüğünü belirterek , "Son 3 yıldır yaptığımız gözlemlere göre popülasyon seviyeleri yıldan yıla artıyor ve yayılım alanları da artmış durumda. Sadece bölgemiz değil, Marmara, İstanbul hatta Trakya'ya doğru sıçramış durumda. Şu anda hayvanların yavrularının çıkma dönemi. Vatandaşlar çaylıklarının ya da bahçelerinin kenarlarındaki atık dalları ve kalıntıları temizlemek zorunda. Yumurtaların bırakıldığı bu alanları temizleyemezsek bu türle ciddi seviyelerdeki bir artışla tekrar karşı karşıya kalacağız. Bu organizma yılda bir kez dölleniyor ve ortalama 50 yumurta bırakıyor. Ağustos- eylül aylarında bırakılan yumurtalar şimdilerde de çıkmaya başlıyor. Geçen yıl bir alanda 50 tane bireyin bıraktığı yumurta sonucunda şimdi 2 bin 500 birey alana çıkacak. Bir sonraki yıl eğer ortam koşulları uygun olursa bu 2 bin 500 bireyde, her biri 50 yumurta bırakarak çoğalmaya devam edecek. Bu da tarımla uğraşan vatandaşların ürünlerine ciddi zarar vereceği anlamına gelir. İşte bu noktada vatandaşlar kendi bahçelerindeki atık çalıları, otları temizlerlerse bu seviyeleri düşürmeleri mümkün. Alanda bulunan atık dalların, otların toplanarak yakılması fiziki mücadele anlamında çiftçilere ciddi katkı sağlayacaktır" diye konuştu.(DHA)

Öne Çıkanlar