Van depremi: Üzerinden 8 yıl geçti hala konteynerde yaşayanlar var

Van depremi: Üzerinden 8 yıl geçti hala konteynerde yaşayanlar var
Van'da 2011 yılında 604 kişinin hayatını kaybettiği depremin yaraları hala sarılmadı. 8 yıl geçmesine rağmen elektriği, suyu olmayan ve altyapısı çökmüş konteyner evlerde yaşayanlar var.

Van’da 2011 yılında, 604 kişinin hayatını kaybettiği, 4 binden fazla kişinin yaralandığı ve 2 bin 262 ev, işyeri ve konutun enkaza döndüğü depreminin üzerinden 8 yıl geçti.

Merkez üssü Erciş olan depremin ardından Van Bölge Hastanesi’nin karşısında kurulan konteynırlarda kalmak zorunda bırakılan 6 aile elektriksiz, susuz ve kötü koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Ekonomik durumlarından kaynaklı hiçbir yere gidemeyen aileler, yıllardır yetkilere seslenmelerine rağmen hiç bir çözüm bulunamadı.

6 AİLE HALEN KONTEYNER'DA YAŞIYOR

8 yılda harap olmuş 20 metrekarelik konteynırda yaşam mücadelesi veren 70 yaşındaki Adilşah Demirhan devletin hiçbir şekilde kendilerine destek çıkmadığını söyledi:

"Ben ve ailem 8 yıldır konteynerde yaşıyoruz. Fakirler burada yaşamaya mahkûm edilmiş. Zenginler gitti biz burada kaldık. Ben ve çocuklarım burada yaşıyoruz. Devlet zenginler için iyidir, fakirlere kimse bakmıyor. Bize TOKİ çıkmadı, tavanı su alan, alt zemini kırılmış konteynerde yaşamımı idame ettirmeye çalışıyorum. Bazen elektriğimiz hiç gelmiyor. Suyumuz da öyle. Devletin bize ev vermesi gerekiyor. Bu ekonomik durumla gidecek hiçbir yerimiz yok. Yaşlıyım ve bir yere de gidemiyorum. Aylık 500 TL yaşlılık maaşı alıyorum ama neyime yetecek bu para? Konteyner kentte birçok zaman hırsızlık olayları yaşanıyor ve biz yaşamamızdan endişe duyuyoruz. Bizim sesimizi duyun artık" dedi.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI: YARALAR SARILMADI

Yaraların sarılmadığına dikkati çeken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı İsmail Bilmez, etkinin daha uzun yıllar süreceğini söyledi. Bilmez, "Deprem yaraları hala devam ediyor. Deprem yaraları sarıldı mı? Gerçek anlamıyla sorgularsak, orada evlerinden, barklarından edilip, işte orada TOKİ konutlarına yönlendirmiş insanları dinlemek gerek. Bizim duyduklarımız, bizim öğrendiğimiz kadarıyla insanlar ciddi bir borçla yüz yüze bırakıldı. Bu durum da zaten canını yitirmiş, ciddi anlamda yaralanmış yurttaşların yaralarının sarılmadığının bir göstergedir" dedi.

'TOPLANMA ALANLARI KULLANILIYOR'

Şu anda deprem toplanma alanlarının resmi kurumlar tarafından kullanıldığını kaydeden Bilmez, deprem sırasında insanların güvenli toplanma alanlarının olmadığını dile getirdi. Bilmez, "Yani depremle sırasında bütün Türkiye’de olduğu gibi Van’da da depremle beraber gündeme gelen ama ne yazık ki akabinde unutulan bir durum da toplanma alanları. Deprem sırasında insanların güvenli alanlara ulaşabilecekleri 3 bölge var ama şuan 3 yer de ne yazık ki resmi kurumlar tarafından kullanılıyor. Depremden hemen sonra bu tip yerlerin önemi ortaya çıkıyor ama devlet maalesef bu durumdan ders almıyor. Deprem sonrası Van'da ortaya çıkan barınma sıkıntısı deprem alanlarının olmamasından dolayı çok kötü bir durum ortaya çıkardı. Bugün deprem olsa yine aynı sonuçla karşılaşacağız ve insanların gidecek deprem toplanma alanları olmayacak" diye konuştu.

'YENİ YAPILAR DA DENETLENMİYOR'

Mühendislik hizmeti görmüş yapıların şiddete dayanıklı olduğunu ancak görmeyen binaların depremde yıkıldığını hatırlatan Bilmez, deprem öncesi yapılmış, hiçbir mühendislik hizmeti görmemiş yapılan tamamının yıkıldığını belirtti. Bilmez, "Kaçak yapılar, ruhsatlandırılmamış, mühendislik hizmeti görmemiş yapılar acı bir tablo ortaya çıkarılıyor. Depremden sonra yurttaşların bireysel başvurularıyla yapılar yıkıldı yerine yenileri yapıldı fakat bu yeterli değildi. Olası bir depremde bu yapılar büyük bir felaketin habercisidir." dedi. Van'da halen inşaatların denetimsizce yapıldığını söyleyen Bilmez, bu durumun yaşanabilecek depremde ne acılar yaşanacağını da gösterdiğini ifade etti. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar