Varlık Fonu'na devredilen ÇAYKUR zarar etti

Varlık Fonu'na devredilen ÇAYKUR zarar etti
CHP Milletvekili Hakverdi, ÇAYKUR’un Fon'a devri sonrası 750 milyon lira zarar ettiğini belirtti, 'Denetlenmeyen fon işlevini yerine getiremiyor, kapatılmalı' dedi.

2017 yılında Türkiye Varlık Fonu'na devredilen ÇAYKUR, bu tarihten itibaren üst üste zarar açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredilmesi sonrasında 750 milyon lira zarar ettiğini açıkladı. Hakverdi, "Meclis’in denetleyemediği fon işlevini yerine getiremiyor, kapatılmalı" dedi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yaptığı açıklamada, "Arka arkaya üç yıl kâr eden ÇAYKUR, Varlık Fonu’na devredildiği 2017 yılı ve sonrasında zarar etti. Geçen yılı 657 milyon 86 bin lira zararla kapattı. 2019’un ilk 6 ayında da 369 milyon 447 bin lira zarar var. Yıl sonunda bu zarar 750 milyon liraya çıkacak. Tüketimde bir azalma yok, çay fiyatları da son iki yılda yüzde 35 zamlandı. ÇAYKUR’un zarar ettiğine inanmak mümkün değil" dedi.

ÇAYKUR İYİ YÖNETİLEMİYOR

Öte yandan, KİT Komisyonu Toplantısı'nda konuşan İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, ÇAYKUR'un çay üretiminde üst üste zarara uğradığını söyleyerek, "ÇAYKUR'dan Rize'de vazgeçmemiz diye bir şey söz konusu olamaz, dolayısıyla içinde bulunduğumuz şartları düzeltmemiz lazım. Rakamlara baktığımız zaman ÇAYKUR 2011'de zarar ediyor, 2012'de, 2013'de zarar ediyor, 2014'te 331 milyon zarar, 2018 yılında da şirketlerin yönetim kurulları toplanıyor. Diyorlar ki; 'Biz bunda hesabı kitabı düzelttik, 2018 yılında 42 milyon lira kâr hedefliyoruz.' Dönüp bakıyorsunuz; 2018 yılında 657 milyon zarar beyan ediyorsunuz yani 42 milyon kâr hedefliyorsunuz, 657 milyon zarar ediyorsunuz" şeklinde konuştu.

ÇAY YASASINA İHTİYAÇ VAR

Bir çay yasasına ihtiyaç olduğunu fakat ÇAYKUR'dan gerekli etkiyi alamadığını belirten Yaşar, "Çay yasası konusunda bir çalışma yapalım. Bu Komisyon bittikten sonra ben de büroma geçtikten sonra arkadaşlara dedim ki; ÇAYKUR'la bir irtibata geçin, bu ÇAYKUR yasası çok elzem. Bakın bakalım ÇAYKUR'un yöneticileri bu konuyla ilgili neyi beyan ediyorlar, nasıl bir yasa istiyorlar? Madem önünüzde bu tür sorunlar var, getirin Komisyon'a katkı sağlayalım diye. 'Ne düşünüyorsunuz?'un biz karşılığını bile alamadık. Burada alenen söylüyorum. Dolayısıyla bana göre sizin çay yasası diye de bir derdiniz yok" diye konuştu.

ÇAYKUR'UN CİDDİ ARAZİLERİ VAR

ÇAYKUR'un Rize'deki arazilerine rağmen zarar ettiğini söyleyen Yaşar, "Çay, bugün, Rize'yle özdeşleşmiştir. Burada fidan üretimi de, üretim çeşitliliği de dâhil ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Rize'de ÇAYKUR'un şu anda çok ciddi arazileri var. Şimdi, ha bire zarar ediyor, ediyor, canından bezdirip yarın sadece arazileri adına özelleştirilmesinden ben şahsen endişe duyuyorum. Yani en son bizi öyle bir noktaya getireceksiniz ki, özel sektör bu işi yapsın demek zorunda kalacağız" dedi.

Öne Çıkanlar