Yakılarak öldürülen Rafi'nin davasında 16 kişiye idam cezası verildi

Yakılarak öldürülen Rafi'nin davasında 16 kişiye idam cezası verildi
Bangladeş'te öğretmenini cinsel tacizle suçlayan bir öğrenciyi yakarak öldürmekle suçlanan 16 kişi idam cezasına çarptırıldı.

Bangladeş’te, 19 yaşındaki Nusret Cihan Rafi’nin medrese müdürünü kendisine cinsel saldırıda bulunmakla suçladıktan sonra yakılarak öldürülmesine ilişkin dava sonuçlandı. Dünya çapında infial yaratan, ülkede kadın hakları savunucularını sokağa döken davada, aralarında kadınların da bulunduğu 16 kişi idam cezasına çarptırıldı.

RAFİ NASIL ÖLDÜ?

Mahkeme kayıtlarına göre Rafi 6 Nisan'da; okul müdürünün kendisine uygunsuz şekilde dokunduğu şikayetiyle polise gittikten 11 gün sonra okulun çatısına çağrıldı. Etrafını saran dört ya da beş burkalı kişi Rafi'den şikayetini geri almasını istedi. Rafi bunu reddedince elbisesi tutuşturularak yakıldı.

Polise göre bu kişiler olayın bir intihar gibi görüneceğini düşünüyordu. Ama Rafi ağır yaralı olarak kaçtı ve yardım istedi.

Rafi bu halde kardeşinin cep telefonuna kaydettiği videoda "Öğretmen bana dokundu. Son nefesime kadar mücadele edeceğim" dedi.

Vücudunun yüzde 80'i yanan Rafi, 4 gün sonra 10 Nisan'da öldü.

EN HIZLI SONUÇLANAN DAVALARDAN BİRİ OLDU

Nusret’in ölümü ülkede bir dizi protestoyu beraberinde getirdi. Bangladeş’te, genellikle sonuçlanması yıllar süren cinsel taciz davaları arasından en hızlı sonuçlanan davalardan biri oldu. Savcı Hafez Ahmed gazetecilere ‘Bangladeş’te kimsenin cinayetten kurtulamayacağını kanıtladığını’ söyledi.

Soruşturma sürecindeyse, Nusret’in hem kendi sınıf arkadaşları hem de medresede söz sahibi kişiler tarafından susturulmak istendiği ortaya çıktı. Medresenin müdürü de, idam cezasına çarptırılanlar arasında bulunuyor. Müdürle birlikte tutuklanan, Awami League Partisi’nin yerel liderleri olan diğer iki öğretmen de suçlu bulundu.

Bir dizi yerel polis de, Nusret’în cinayetine intihar süsü vermekle suçlanan hükümlülerle iş birliği yapmakla suçlanıyor. Yerel basının aktardığına göre, şikayet ve soruşturma süresince Nusret’in yanında olan ailesi ise mart ayından beri polis korumasına alındı.

'KADINLARIN YÜZDE 80'İ CİNSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR'

BBC'de yer alan habere göre, Bangladeş'te cinsel taciz vakalarının görece çok olduğu belirtiliyor. ActionAid adlı yardım kuruluşunun bu yıl yayımladığı bir araştırmada, tekstil sektöründe çalışan kadınların yüzde 80'i iş yerlerinde cinsel şiddete maruz kaldıklarını söyledi.

Ancak mağdurların korktuğu için bu tür vakaların sıklıkla cezasız kaldığı öne sürülüyor.

Öne Çıkanlar