Bilim insanları açıkladı: Yarasalarda riskli üç yeni koronavirüs keşfedildi

Bilim insanları açıkladı: Yarasalarda riskli üç yeni koronavirüs keşfedildi
Bilim insanları, Laos'ta yarasalar üzerinde yaptıkları bir araştırmada, insan sağlığı açısından risk oluşturabilecek üç yeni koronavirüs keşfetti.

Institut Pasteur du Laos ve Laos Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanlarının yarasalarla ilgili araştırması tedirgin etti. Araştırmacıların bulguları çarşamba günü Nature dergisinde yayınladıkları çalışmada, Covid-19 hastalığına neden olan Sars-CoV-2 (koronavirüs) vürisünün kaynağının yarasalar olduğu teorisini güçlendirecek keşifler yaptı.

Sputnik'in aktardığına göre, yarasalarda bulunan BANAL-103, BANAL-236 ve BANAL-52 adlı üç koronavirüs, özellikle virüsün hücreye bağlanmasını sağlayan spike proteininde, pandemiye neden olan Sars-CoV-2 ile benzer genomik özellikler bulunduruyor.

'İNSAN HÜCRELERİNE GİREBİLİYOR'

Kristalografi ve moleküler dinamiklerin hesaplamalı simülasyonları dahil olmak üzere çeşitli teknikleri kullanan bilim insanları, bu üç virüsün insan hücrelerine Sars-CoV-2 ile aynı reseptör yoluyla girebildiğini keşfetti.

Institut Pasteur'deki Patojen Keşfi Laboratuvarı'nın başkanı Marc Eloit, yeni keşfin Sars-CoV-2'nin insanlara yarasalardan geçtiği tezini desteklediğini belirtti.

'İNSAN SAĞLIĞI İÇİN BİR RİSK'

Eloit, ayrıca çalışmanın, keşfedilen yeni virüslerin 'insan sağlığı için bir risk oluşturabileceğini' kaydettiğini de sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar