Yargıtay'dan, TRT sanatçısının katiline indirim: Evlenme teklifini kabul etseydi cinayet işlenmeyebilirdi

Yargıtay'dan, TRT sanatçısının katiline indirim: Evlenme teklifini kabul etseydi cinayet işlenmeyebilirdi
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Hatice Kaçmaz’ı öldüren Orhan Munis’in yargılandığı davada, 'Evlenme teklifini kabul etseydi cinayet işlenmeyebilirdi' gerekçesiyle indirimi yerinde buldu.

TRT sanatçısı ve bir çocuk annesi Hatice Kaçmaz, 13 Eylül 2014'te, bir süre görüştüğü Orhan Munis tarafından Ankara'da bir parkta bıçaklanarak öldürüldü. Kaçmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada karar verildi.

Munis’in Kaçmaz’la buluşmaya giderken bileğine bıçak bağladığı olaya ilişkin cinayet davasında, Yargıtay kasıt bulamadı. Munis, cebinden yedi lira çıkmasına rağmen, bıçağı kurban kesmeye gideceği için aldığını savunmuştu.

ELİNDE BIÇAKLA GİTTİ, ‘ANLIK HİDDETLE’ ÖLDÜRDÜ

T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu bugünkü yazısında, Yargıtay’ın bir kadın cinayetiyle ilgili imza attığı karara dikkat çekti.

Buna göre Yargıtay, evlenme teklifini reddeden TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz’ı öldüren sanığa verilen indirimli cezayı yerinde buldu.

YCGK, Yargıtay Başsavcılığı'nın sanığa "tasarlayarak öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi yönündeki tebliğnamesini reddetti. Kaçmaz'la parkta buluşmaya gelirken bileğine 19,9 cm'lik bıçak bağlayan sanığın ‘anlık hiddetle’ cinayeti işlediğini savundu.

"EVLENME TEKLİFİNİ KABUL ETSE CİNAYET İŞLENMEYEBİLİRDİ"

Kararda, kadının evlenme teklifini kabul etmesi halinde sanığın cinayeti işlemeyeceğini, reddedilince anlık hiddetle cinayeti işlediğini, yanına 'tedbiren' aldığı bıçağı "duygusal çöküntü ve hiddetin etkisiyle" kullandığını vurgulandı.

5'e karşı 14 üyenin oyuyla alınan kararda, sanığın daha önce kardeşini öldürmesi ve sadece 13 yılda tahliye olması, kurban kesmeye gideceği için yanına bıçak aldığını söylemesine rağmen cebinden 7 TL çıkması da Yargıtay üyelerine "tasarlayarak öldürme" tespiti için yeterli olmadı.

"TUTKULU SEVGİSİNDEN ÖLDÜRDÜ"

Yerel mahkeme de sanığın Kaçmaz'ı tutkulu sevgisinden dolayı öldürdüğünü belirterek "tasarlayarak öldürme" suçundan ceza vermemişti. Kardeşini öldürürken bıçağı korkutmak için salladığını söyleyerek indirimli ceza alan ve kısa sürede tahliye olan sanık, Kaçmaz’ı da korkutmak için bıçak sallarken öldürdüğünü söyleyerek yeni bir örtülü indirim daha alabildi. Kasten öldürme suçundan müebbet hapis alan Munis, ağırlaştırılmış müebbetten kurtulduğu için önceki cinayetinde olduğu gibi kısa sürede serbest kalabilecek.

‘KRAVAT İNDİRİMLERİNİN’ RESMİ KABULÜ GİBİ REFORM

Yargıtay’ın bu kararını ‘skandal’ olarak değerlendiren Tahincioğlu, "Kravat indirimlerinin resmi kabulü gibi reform" diyerek şunları söyledi:

"Kadın örgütleri uzun yıllardır kadına yönelik şiddet eylemlerinin ve kadın cinayetlerinin polis ve yargı pratiklerinden kaynaklandığını vurguluyor. Bunun için kadınları koruyucu ve şiddeti önleyici düzenlemelerin yanı sıra zihniyet sorununa dikkati çekiyor. Bu eleştirilere rağmen yargı kararlarına yansımamasına rağmen kadınlar için güvence oluşturan İstanbul Sözleşmesi'ni kaldıran iktidar, şimdi de şiddeti engellemek üzere yeni bir yargı paketi üzerinde çalışıyor. İşin komik tarafı pakette kravat taktığı için cezada indirim yapılmasını engelleyecek düzenlemelerin yer alacak olması. İktidar, yeni düzenleme yaparken aslında yıllardır yapılmayan bu düzenleme nedeniyle kadınların kolayca öldürülebildiğini de farkında olmadan kabul etmiş oluyor."

TARİHE GEÇECEK YARGILAMA: ZİHNİYETİ ORTAYA KOYUYOR

Söz konusu yargılamanın ‘tarihe geçecek’ nitelikte olduğunu kaydeden Tahincioğlu, yazısının devamında şunları ifade etti:

"Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kısa süre önce aldığı, henüz taraflara bile tebliğ edilmemiş içtihat niteliğindeki kararı, sorunun yapılan yeni düzenlemelerle çözülemeyeceğini ve yargıdaki zihniyeti de ortaya koyuyor.

Skandal karar, 13 Eylül 2014'te, bir çocuk annesi, 33 yaşındaki TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz'ın bir süre görüştüğü Orhan Munis tarafından Ankara'da bir parkta öldürülmesine ilişkin davada verildi.

Yazısının devamında olaya ilişkin detayları da anlatan Tahincioğlu, kendisine defalarca evlenme teklifi reddeden Munis’in teklifini sürekli geri çeviren Kaçmaz’ın, daha önce kendi kardeşini öldürdüğünü öğrenince korkuya kapıldığına da dikkat çekildi.

Kaçmaz, sürekli kendisini rahatsız eden Munis'le, 'son kez konuşalım' ısrarı sonucu parkta buluşmuştu. Munis, öğlen 13.00'te parkta buluştuğu Kaçmaz'ı 15 yerinden bıçaklayarak öldürmüştü.

"KURBAN ALMAYA GİDİYORMUŞ"

Yazıya göre, Munis, savunmasında Kaçmaz'ın sevgi dolu mesajlarına hep hakaretle yanıt verdiğini, evlilik teklifini reddettiğini ancak dost hayatı yaşamayı önerdiğini söyledi. Olay günü de korkutmak amacıyla bıçağı salladığını ifade etti.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık, buluşmaya giderken yanına bıçak almasını 'kurban almaya gidiyordum' diye açıkladı.

Ancak ailenin avukatı Ceren Şimşek, sanığın bıçağı bileğine sakladığını, buluşmadan sonra kurban kesmeye gideceğini söyleyen sanığın yanında kurban alacak parası olmadığını açığa çıkardı. Mahkeme ise bunlara rağmen tasarlayarak öldürme değil öldürme suçundan ceza verdi. Sanık, 30 yılı aşkın süre kesintisiz ceza yatmaktan bu sayede kurtuldu.

Sanığın kurbanlık almaya ve kesmeye gideceği için yanına bıçak aldığını söylemesine rağmen cebinden 7 TL çıkmasını, "Paramı düşürmüşüm" diye açıklamasını da dikkate almadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar