‘Yaşam nöbeti’ 9’uncu haftasında devam etti: Sokakta kazandık, sokakta savunacağız

‘Yaşam nöbeti’ 9’uncu haftasında devam etti: Sokakta kazandık, sokakta savunacağız
Mersin Kadın Platformu, katledilen kadınların faillerinin devlet tarafından korunduğunu belirterek, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı mücadele sözünü yineledi.

Mersin Kadın Platformu’nun, feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin başlattığı "Yaşam nöbeti" 9’uncu haftasında da devam etti. Yenişehir ilçesindeki Özgecan Arslan Barış Meydanı’nda yapılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi kadınlar da destek verdi. Açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi mor çizgimizdir vazgeçmiyoruz" pankartı ile "Failleri biliyoruz adalet istiyoruz", "Cinsiyetçi politikalarınızı tolere etmiyoruz"  dövizler taşındı. Kadınlar, sık sık "Sokakta kazandık sokakta savunacağız", "Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı. Açıklama öncesi İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin etraftaki yurttaşlara bilgilendirmede bulunan kadınlar, Kürtçe şarkılar ve alkışlar eşliğinde halay çekti.

‘FAİLLER DEVLET TARAFINDAN KORUNDU’

Daha sonra platform adına açıklamayı okuyan Çiğdem Serin, kadın katliamlarına dikkat çekerek, sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Tüm baskı ve engellemelere rağmen sokakta mücadele etmeye devam ettiklerini belirten Serin, "Birbirimizden, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Hayatlarımızı ne bir avuç erkeğin iktidar pazarlığına, ne mafya-çete düzenine teslim etmeye niyetimiz yok. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dedi. Katledilen kadınların faillerinin belli olmasına rağmen yargılanmadıklarına işaret eden Serin, "Feray Şahin’e, Nadira Kadirova’ya, Yeldana Kaharman’a, Gülistan Doku’ya, Rabia Naz’a ne olduğunu sormaya devam ediyoruz. Feray Nadira, Yeldana, İpek Er, Rabia Naz bu kadın düşmanı iktidarla bağlantılı erkekler tarafından katledildi, Gülistan Doku kaybedildi. Failler, devlet tarafından korundu" diye konuştu.

‘KATİL ARAMIZDA DOLAŞIYOR’

23 yaşındaki üniversite öğrencisi Feray Şahin’in evinde polis memuru Fatih Burak Aykul’un silahıyla vurularak öldürüldüğünü hatırlatan Serin, fail Aykul’un bir buçuk yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildiğine vurgu yaparak, "Katil Fatih Burak Aykul ise elini kolunu sallayarak aramızda dolaşıyor. Bir kez daha Feray için adalet talebimizi tekrar ediyoruz. Burak Aykul tutuklansın" talebinde bulundu.

‘DİN ADI ALTINDA VATANI SATTILAR’

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ise ülkedeki baskı ve şiddet politikalarına dikkat çekerek, yürütülen bu politikalardan en çok kadınların etkilendiğini söyledi. Kadınların yürütülen politikalara karşı her alanda mücadele yürüttüğünün altını çizen Kurtulan, "Kadınlar olarak bu politikalara karşı her alanda isyan edip mücadele yürütüyoruz" dedi.

AKP’nin yürüttüğü politikalara da tepki gösteren Kurtulan, "Din adı altında vatanı sattılar. Sizin vatanseverlikle alakanız yok. Vatanı satanlar elini kolunu sallayarak sokakta dolaşırken, kadın mücadelesi yürüten partimiz ise kapatılmaya çalışılıyor. Bizler sadece Meclis’te değil toplumun her alanında sokaklarda mücadele devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar