Yatırım dünyası yeni bir terim kazandı: Uzun siyasi Covid-19

Yatırım dünyası yeni bir terim kazandı: Uzun siyasi Covid-19
Küresel piyasalar gelişen ülkelerdeki siyasi risklere odaklandı. Analizlerde TCMB'nin iktidarın düşük faiz çağrılarına direnmesi halinde TL'nin cazibesinin artabileceği belirtiliyor.

Küresel piyasalar bir yandan ABD'deki gelişmeleri yakından izlerken, bir yandan da gelişen ülkelerdeki riskleri dikkatle takip ediyor. Haber ajansı Bloomberg'de yayınlanan habere göre, yatırım dünyası yeni bir terim kazandı: Uzun siyasi Covid-19.

Yani, salgın geride kalsa da kaybedenlerin uzun süre politik sistemle çatışması önemli bir sıkıntı yaratacak.

Analize göre, Güney Afrika'da ekonomiyi tehdit eden protestoların ardından, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok gelişmekte olan ülkede sosyal barışı etkileyebilecek yeni hareketlenmeler yaşanabilir. Büyük yatırım bankaları şimdiden müşterilerine "politik risklere dikkat edin" mesajı yollamaya başladı.

Citigroup ve Deutsche Bank'ın yatırımcılara Güney Afrika Randı'nda kısa pozisyon önersine de yer verilen haberde, TL analizi de oldukça önemli bir yer kaplıyor.

Japon yatırım bankası SMBC Nikko Securities'ın gelişen ülkeler ekonomisti Kota Hirayama, rand satıp, TL almayı önerdi. Hirayama'ya göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha düşük faiz çağrılarına direnmesi ve parasal duruşunu enflasyonda büyük bir düşüşe kadar sürdürme sözü, gelişmekte olan piyasalar içinde getirisi en yükseklerden biri olan Türk tahvillerini cazip kılıyor.

Commerzbank'ın Londra kıdemli ekonomisti Tatha Ghose ise tam aksini düşünüyor. TL'nin rand karşısında haziran başından bu yana elde ettiği kazanımları ekim ayına kadar tersine çevireceğini, dolayısıyla ucuzlayan randa yatırım yapıp, değer kaybedecek TL'yi açığa satmayı öneriyor.

ABD'nin önde gelen bankalarından Bank of America birçok büyük gelişmekte olan ülkede önümüzdeki üç yıl içinde seçimlerin olmasını ve sosyo ekonomik koşulları kötüleştirmesini bekliyor. Bankanın analizinde ekonomik olarak desteğe ihtiyaç duyan ülkelerde enflasyonda yükseliş riski karşısında merkez bankalarının tutumunun önemli olacağı ifade ediliyor. Sosyal huzursuzluğun para politikası için ikilem yarattığını kaydeden ekonomistlere göre de bir yanda yükselen enflasyon frene basmayı gerektirirken, öte yandan artan yoksulluk daha fazla para basılmasını gerekli kılıyor.

Öne Çıkanlar