Yurt genelindeki 6 orman yangını kontrol altına alındı, Dersim ise yanmaya devam ediyor

Yurt genelindeki 6 orman yangını kontrol altına alındı, Dersim ise yanmaya devam ediyor
Orman Genel Müdürlüğü, Dersim'de süren yangına ilişkin 'Yangın, yerleşim yerlerini tehdit etmemektedir. En kısa zamanda yangın kontrol altına alınacaktır' ifadelerini kullandı.

Orman Genel Müdürlüğü, Dersim'deki yangına müdahaleye ilişkin bu fotoğrafı paylaştı


Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Türkiye genelindeki orman yangınlarına ilişkin son durum hakkında açıklama yaptı. Ülke genelindeki 6 orman yangınının kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, 13 gündür yanan ve müdahale edilmemesi nedeniyle büyük tepki çeken Dersim’deki yangının ise sürdüğü aktarıldı. Açıklamada, dersim'deki yangının yerleşim yerlerini tehdit etmediği savunularak, "En kısa zamanda yangın kontrol altına alınacaktır" denildi.

OGM yurt genelindeki yangınlarla mücadelenin devam ettiğini açıklayarak, "Ülke genelinde çıkan 6 orman yangını ve 6 kırsal alan yangını yaşandı. İzmir, Şırnak, Burdur, Edirne, Antalya ve Yozgat illerinde çıkan orman yangınlarının tamamı ekiplerin yoğun mücadelesi sonucunda kontrol altına alındı. Tunceli'deki özel güvenlik bölgesinde çıkan yangınlardan 3'ü kontrol altına alınırken, kalan 1 yangın için ise söndürme çalışmaları olumlu yönde ilerliyor" değerlendirilmesinde bulunuldu.

Dün başlayan yangınlara ilişkin bilgi veren OGM, İzmir Aliağa'da dün 13.30'da başlayan orman yangınının, ekiplerin hızlı müdahalesiyle 14.35'te, Şırnak Uludere Ortasu Köyü’nde de dün 13.00'te başlayan yangının ise 17.30'da kontrol altına alındığı kaydedildi. Açıklamada, Burdur Bucak Elsazı Köyü’nde de orman yangını yaşandığı, 11.40'ta çıkan yangının 13.25'te kontrol altına alındığı belirtildi. Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Yenice Köyü’nde dün sabah 06.47'de çıkan yangının 08.00'de kontrol altına alındığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi: "Antalya Konyaaltı Zümrüt Köyü’nde 17.25'te çıkan yangın 19.50'de kontrol altına alınırken, Yozgat Akdağmadeni Akçakışla Köyü’nde 17.15'te çıkan yangın da 19.30'da kontrol altına alındı ve bölgelerdeki soğutma çalışmaları devam ediyor. Bugün ayrıca Türkiye genelinde 6 kırsal alan yangını da meydana geldi."

ARAZİ KOŞULLARI NEDENİYLE HAVADAN MÜDAHALE ÇAĞRISI YAPILAN DERSİM 13 GÜNDÜR YANIYOR

Açıklamada 13 gündür ormanları küle dönen Dersim’deki yangınlar için de bilgi paylaşımında bulunuldu.

Dersim’de özel güvenlik bölgesinde 18 Ağustos'ta askerlerin bombardımanı sonucu yangın çıkmıştı. OGM, açıklamasında ormanlık alanda çıkan yangınlardan 3'ünün kontrol altına alındığı kaydederek, şunları aktardı:

"Tunceli ili Hozat ilçesi Hozat-Ovacık arasındaki özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilen alanda çıkan orman yangını dört noktada başladı. İşletme müdürlüğümüze ait 1 arazöz, 3 ilk müdahale aracı ve 2 dozer ve 2 greyder ve 25 personelle söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Arazinin dağlık ve ormanının çok sık olmasından dolayı, yangını önlemek adına ekiplerimiz, 30 kilometre yol ve 25 kilometre de yangın emniyet şeridi açmıştır. Yangınlardan 3 tanesi kontrol altına alınarak soğutma çalışmaları başlamıştır."

OGM’nin açıklamasında Dersim’de bir bölgede yangının sürdüğü belirtilerek "Devam eden diğer yangına müdahale, ekiplerimizce yapılmaktadır. Yangının etrafında şerit açma çalışmalarımız devam etmektedir. Yangın, yerleşim yerlerini tehdit etmemektedir. En kısa zamanda yangın kontrol altına alınacaktır. Mevcut yangınlar örtü yangını olup, örtü yer ekiplerimiz müdahale etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Orman Genel Müdürlüğü, Dersim'deki yangına müdahaleye ilişkin ise Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:


OVACIK BELEDİYE BAŞKANI ÇAĞRI YAPMIŞTI

Dersim’de askeri operasyonlar sonucu çıkan yangına ilişkin yangınları gören bir bölgeden Artı Gerçek için bir video aktarımında bulunan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, yangın bölgesini göstererek mutlaka havadan müdahale edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Hozat’ta ki orman yangının son durumunu izin verilmediği için bilmediklerini belirten Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül "Eğer izin verilirse biz gidip yerinde bir durum tespiti yapacağız. Buraya nasıl bir müdahale yapacağımıza dair katkı sunacağız. Eğer illaki de bu yangınlar söndürülemeyecekse de biz kendi halk gücümüzle bu yangını söndürmeye çalışacağız. Bu bölgede ağaç yükseklikleri 10 ile 30 metre arasında değişiyor. Büyük bir tehlike bizi bekliyor. Bütün cümle canın evi yanıyor. Her iki ilçenin görüş mesafesini azaltacak ve bir o kadar sağlık sorunu olan insanların nefesini zorlayacak dumanlar olmaya başladı. Karadan olmuyorsa mutlaka havadan müdahale edilmeli. Yetkililerden talebimiz bu olaya dikkatle yaklaşmalıdır" diye konuştu.

Öte yandan aralarında Adana, Adıyaman, Antalya, Diyarbakır, Bingöl, Çanakkale, İzmir, İstanbul, Ankara, Edirne, Trabzon, Zonguldak, Urfa ve Van’ın bulunduğu 74 baro Dersim’de yaklaşık 13 gündür süren orman yangınlarına ilişkin dün ortak bir açıklama yapmış ve yangına müdahalenin devletin başlıca sorumluluğu olduğu hatırlatılmıştı.

8 AYDA 2105 ORMAN YANGINI

Açıklama ayrıca, bu yılın ilk 8 ayında Türkiye'de 1597 kırsal yangın ve 2 bin 105 orman yangını yaşandığı belirtilerek, yangınların tamamının, orman teşkilatının yoğun çabalarıyla kontrol altına alındığı ve yanan alanlar için yeniden ağaçlandırma çalışmalarının başlatıldığı ifade edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar