Yüzde 3'lük zamma memur tepkisi: Kuru ekmek zammı değil; İnsanca bir yaşam istiyoruz

Yüzde 3'lük zamma memur tepkisi: Kuru ekmek zammı değil; İnsanca bir yaşam istiyoruz
KESK üyesi kamu emekçileri ülke genelinde hükümetin yüzde 3'lük maaş zammına tepki gösterdi.

ARTI GERÇEK- Kamu Emekçileri Sendiları Konfederasyonu (KESK) üyesi kamu emekçileri hükümetin memur maaşlarına yaptığı 7,36 zamma tepkili. Enflasyon oranında yapılan yüzde 4,36’lık zam çıkarıldığında gerçekte yapılan zam yüzde 3 civarında. Bugün gün içerisinde örgütlü olduğu bütün illerde KESK üyeleri yapılan zama maaş bordrosu yakarak tepki gösteriyor.

"Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor" diyen kamu emekçileri açlık ve yoksulluk sınırlarını hatırlatarak yaptıkları basın açıklamalarında, "Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu TÜİK’in perdeleyen rakamlarıyla, sahte verilerle açlığa mahkûm edilmek isteniyor. Açlık sınırının 2.600, yoksulluk sınırının 8.600 TL’yi aştığı bugünün koşullarında sıra emekçilere gelince "kaynak yok" diyorlar. Ama 5’li çeteye vergi muafiyetleri ve istisnalar adı altında bütçeden devasa paralar aktarırken kaynak sıkıntısı çekmiyorlar. Varlık affı, prim destekleri vb. adlarla sermayeye kaynak bulmakta zorlanmıyorlar. "İtibardan tasarruf olmaz" diyerek Saray’a günlük 59 milyon TL bütçe ayırırken işini kaybedene günlük 39 TL’yi reva görüyorlar" tepkisini gösterdi.

'KAYBEDEN HER DEFASINDA KAMU EMEKÇİLERİ VE EMEKLİLER OLUYOR'

Doğalgaz ve elektrik faturaları ile gıda fiyatlarına yapılan zamlar karşısında açıklanan rakamın hayatlarında bir değişiklik yaratmadığını belirten kamu emekçileri TÜİK’in açıkladığı verilerin de çelişkili olduğunu, "Ali Cengiz oyunları ile rakamlara takla attırmaya, Saray medyası aracılığıyla gerçek gündemleri unutturmaya, anti demokratik baskı politikalarıyla tepkileri önlemeye çalışsalar da, ‘asgari ücretliyi işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik’ nutukları atmaya devam etseler de artık mızrak çuvala sığmıyor" şeklinde ifade etti.

Zam konusunda hükümetle görüşen memur sendikalarının AKP’nin siyasi kolu olarak faaliyet yürüttüğünü belirten KESK, "Sadece son bir yıl içinde ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan dolar 114 dolar, çeyrek altın 3 adet, gram altın ise 4,5 adet azalmıştır. Sonuçta hangi sendikanın üyesi olursa olsun kaybeden her defasında tüm kamu emekçileri ve emekliler oluyor" dedi.

'TOPLU SÖZLEŞME DERHAL YENİLENMELİ'

"Her yıl yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp açlık sınırına daha fazla yaklaşan beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin daha fazla fedakârlık yapacak hali kalmadı" diyen KESK üyeleri taleplerini ise şu şekilde sıraladı: 

"Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için %3 +%3 maaş artışı dayatılan "Toplu
Sözleşme" derhal yenilenmeli, yeni toplu sözleşme yapılıncaya dek yaşanan gerçek enflasyon, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak ek zam yapılmalıdır.
 
Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.

Birinci vergi dilimi %15 ten %10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir
vergisi matrahından mahsup edilmelidir.

Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır

Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim
maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır."

DİYARBAKIR 

Diyarbakır’daki eylemin adresi Diyarbakır Vergi Dairesi İl Müdürlüğü önüydü. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu üyeleri saat 12.00’da bir ara geldi. Eylemin yapılacağı alanda yoğun önlem alan polis, bölgede çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırdı. Platform adına açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü Sefer Tuğrul, iktidarın politikalarını eleştirdi. Açıklamaların ardından KESK Şubeler Platformu üyeleri iktidarın kamu emekçilerine uyguladığı zam politikasını protesto etmek için maaş bordolarını yaktı.

VAN
 

KESK Van Şubeler Platformu da, yüzde 3’lük zamma ilişkin sendika binasında açıklama yaptı. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mehmet Ali Dünar tarafından yapılan açıklamada  yüzde 3'lük zamma tepki gösterildi.
 
HAKKARİ 
 
Hakkari’de ise KESK Şubeler Platformu, maaş zamlarına ilişkin sendika binası önünde açıklama yaptı. Platformun Dönem Sözcüsü Remzi Özer tarafından yapılan açıklama sonrası kamu emekçileri, hükümete yönelik tepkilerini maaş bordrolarını yakarak gösterdi.
 
MERSİN 
 
KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri, ek zam talebiyle Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamalarını sırasında "Sefalet ücreti kabul etmiyoruz. Ek zaman istiyoruz" pankartı taşıyan kamu emekçileri, sık sık  "Söz, yetki, karar çalışanların olsun" ve "İnsanca yaşam, demokratik Türkiye" sloganları attı. KESK’liler açıklama sonrası maaş bodrolarını yakarak parktan ayrıldı.
 
Tarsus ilçesinde de, Eğitim Sen üyeleri ek zam talebiyle Yarenlik Alanı’nda bir araya geldi. Eğitim Sen Şube Başkanı Yasemin Yücel, yaptığı açıklamada hayat pahalılığına dikkat çekip, ek zam taleplerini dile getirdi. Sendika üyeleri daha sonra maaş bordrolarını yaktı
 
ANTALYA
 
Antalya’da da KESK üyeleri Defterdarlık binası önünde yaptıkları protesto eylemiyle iktidara kırmızı kart gösterdi. Platformun Dönem Sözcüsü Devrim Mol, tüm kamu emekçilerine talepleri etrafından örgütlenip, mücadele etme çağrısında bulundu. 
 
HATAY
 

KESK üyeleri, Hatay’da ise tepkilerini göstermek üzere İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. Burada konuşan SES Hatay Şubesi Eşbaşkanı Meryem Avcı, kamu emekçileri için bıçağın artık kemiğe dayandığı ifade etti. İskenderun’da da KESK üyesi emekçiler, 4 Nolu Sosyal Tesisler önünde yaptıkları basın açıklamasıyla maaş zammını protesto edip, ek zam talebinde bulundu. Açıklamada konuşan KESK İskenderun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ünsal, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istediklerini belirterek, hükmünü yitiren TİS’in derhal yenilenmesini istedi. Açıklamanın ardından emekçiler, maaş zammını yanlarında getirdikleri maaş bordlarını yakarak protesto etti.
 
İZMİR
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, kamu emekçilerine yapılan ücret zammını protesto etti. Konak'ta bulunan Kemeraltı girişinde bir araya gelen kamu emekçileri, "Halktan, emekten yana bir bütçe, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve günceli çalışma istiyoruz" pankartı açtı. "AKP zammını al başına çal", "İnsanca bir yaşam istiyoruz" sloganlarının atıldığı eylemde, açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu Sözcüsü Necip Vardal yaptı. 
 

Öne Çıkanlar