Zapatista kadın figürü davasında beraat: Savcı PKK ile alakalı diye ısrar etti

Zapatista kadın figürü davasında beraat: Savcı PKK ile alakalı diye ısrar etti
Savcılık mütalaasını sunarken, paylaşımların PKK ile alakalı olduğunda ısrar etti.

Zapatista devrimci kadınlarını temsil eden figür ile IŞİD'e karşı silahlanan Êzidî bir kadının fotoğrafını paylaşmaktan PKK’li sayılarak mahkemelik olan kadın beraat etti.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığının, Mardin’de ikamet eden Zilan Özçan hakkında Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (EZLN)  kadın devrimcilerini temsil eden figürü ve IŞİD'e karşı silahlanmış Êzidî kadın fotoğrafını sanal medya hesaplarında paylaşması nedeniyle "Örgüt Propagandası" iddiasıyla hazırladığı iddianame kapsamında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında Zilan Özçan ve avukatı hazır bulundu.
 
Yapılan kimlik tespitinin ardından iddianame okunarak devam eden duruşmada Özçan, savunma yaptı. Özçan, paylaşımının suç olmadığını belirterek, beraat kararı verilmesini istedi. Ardından Özçan’ın avukatı Aziz Türk savunma yaparak, paylaşımların PKK ile alakası olmadığını belirtti. Türk, suçlama konusu paylaşımlardan birinin DAİŞ’e karşı kendisini korumak isteyen çocuklu Êzidî bir kadının fotoğrafı olduğunu diğerinin de Zapatistalı kadınları temsil eden bir figür olduğunu söyledi. İddianamenin nasıl kabul edildiğini dahi anlamadıklarını dile getiren Türk, müvekkili hakkında derhal beraat karar verilmesi gerektiğini belirtti.
 
SAVCI CEZA İSTEDİ
 
Ardından savcılık mütalaasını sunarken, paylaşımların PKK ile alakalı olduğunda ısrar etti. Savcılık, her iki paylaşımın da PKK’nin ideolojisini yansıttığını ileri sürerek, Özçan’ın zincirleme bir şekilde "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.
 
Mütalaaya karşı savunma yapan Özçan, paylaşımının propaganda amaçlı olmadığını söyleyerek, beraatını istedi. Avukat Türk ise, mütalaaya karşı savunmasında paylaşımlarda suç konusu olmadığını, iddianamenin medyaya yansıdığını ve alay konusu yapıldığını belirterek, beraat talebini yineledi.
 
‘KANUNDA SUÇ DEĞİL’
 
Ardından kararını açıklayan mahkeme bir üyenin şerh koyduğunu belirterek, oy çokluğuyla alınan kararda "Sanığa atılı eylemin kanunda suç olarak düzenlenmediği" gerekçesiyle beraat kararı verdi.
 

Öne Çıkanlar