'Ziraat Bankası Genel Müdürü Turkcell'den 40 bin Euro maaş mı alıyor?'

'Ziraat Bankası Genel Müdürü Turkcell'den 40 bin Euro maaş mı alıyor?'
Sayıştay, Ziraat Bankası yöneticilerinin maaş giderlerinin 2 milyon 346 bin olması gerekirken, 5,5 milyon TL olduğunu tespit etti. Hesabın ayrıntısı Sayıştay denetçileriyle paylaşılmadı.

ARTI GERÇEK- HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Sayıştay raporlarına da yansıyan Ziraat Bankası yöneticilerinin maaşlarını Meclis gündemine taşıdı.

Tiryaki, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunda Ziraat Bankası yöneticilerinin maaşlarıyla ilgili tespitleri aktardı.

Sayıştay raporuna göre, Ziraat Bankası yönetim kurulu üyelerinin aylık net ücretleri 1 Ocak 2019 itibariyle başka kamu görevi bulunmayanlar için 19 bin 750 TL, kamu görevi bulunanlar için ise 11 bin TL, denetim kurulu üyelerinin ücretleri de 8 bin 900 TL.

GİDER 2 MİLYON 346 BİN OLMASI GEREKİRKEN 5,5 MİLYON TL OLDU

9’u yönetim kurulu, 2’si denetim kurulu üyesi olmak üzere toplam 11 kişinin görev yaptığı belirtilen Sayıştay raporunda şu tespitler yer aldı:

"Bu üyelerin tamamının uhdesinde kamu görevi olmadığı kabul edildiğinde, 2019 yılı yönetim ve denetim kurulu üyeleri için toplam 2 milyon 346 bin 600 TL gider yapılması gerekmektedir. Ancak, Banka mizanında yer alan, 810000 Hesap Kodlu Yönetim Kurulu Aylık ve Ücretleri hesabının yıl sonu tutarı 5 milyon 451 bin 396,65 TL olarak gerçekleşmiştir. Banka yöneticileri ile yapılan görüşmelerde; yönetim ve denetim kurulu üyelerinin genel kurul tarafından belirlenen aylık net ücretlerinin yanında, üç ayda bir ikramiye aldıkları, kendilerine ayrıca giderleri banka tarafından karşılanmak üzere kredi kartı tahsis edildiği öğrenilmiştir. Hesabın ayrıntısı, denetim ekibi tarafından çeşitli iletişim yöntemleriyle defalarca talep edilmiş olmasına rağmen, Sayıştay denetim ekibiyle paylaşılmamıştır."

‘3 MİLYONU AŞKIN ÖDEME NEREYE GİTTİ?’

Sayıştay raporunu aktardıktan sonra Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aydın’ın, yüklü miktarlarda kredi verdiği Turkcell’den aylık 40 bin Euro maaş/huzur hakkı aldığı iddialarının basına yansıdığını hatırlatan HDP’li Tiryaki, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

- Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Aydın’ın Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’den aylık 40 bin Euro gelir elde ettiği iddiaları doğru mudur?

- Ziraat Bankası yönetim ve denetim kurulu üyelerinden kaçı başka tüzel kişiliklerde bulunan görevleri sebebiyle ayrıca gelir elde etmektedir? Bu tüzel kişilerin isimleri nelerdir?

- 2019 yılı içerisinde Ziraat Bankası Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine olağandan fazla yapılmış olan 3 milyonu aşkın ödemenin hesap ayrıntıları nelerdir? İlgili belgelerin defalarca istenmiş olmasına rağmen Sayıştay denetim ekibiyle paylaşılmamasının yasal dayanağı nedir?

- Ziraat Bankası 2019’un başından bugüne kadar hangi şirketler için kredi olanağı sağlamıştır? Verilen kredilerin miktarı ne kadardır?

- Ziraat Bankasının 1 milyon TL ve üzeri verdiği kredilerden ne kadarının geri ödemesi yapılmıştır? Ödeme yapılmayan miktar ile bunu yapmayan gerçek ve tüzel kişilerin isimleri nelerdir?

- 2019’un başından bugüne bankaya destek için başvuran çiftçi sayısı kaçtır? Kaç çiftçinin destek talebi hangi gerekçelerle olumsuz olarak sonuçlanmıştır?

- 2019’un başından bugüne bankaya destek için başvuran KOBİ sayısı kaçtır? Kaç KOBİ’nin destek talebi hangi gerekçelerle olumsuz olarak sonuçlanmıştır?

Öne Çıkanlar