DEM Parti yönetiminde yapılan değerlendirmelerde, siyasette de yeni bir diyalog arayışının başlatılması tartışıyor. Bu kapsamda Erdoğan ve Bahçeli dahil iktidar ve muhalefet partilerinin liderlerinden randevu istenmesi partinin gündeminde.
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın aile ve vasisi, görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.
KCK'nin üst düzey temsilcilerinden Zübeyir Aydar, Türkiye'de şartların yeni bir barış sürecine uygun olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan'ın mesajını desteklediklerini belirten Aydar, "Siyasal çözüm için elimizden gelen katkıyı her düzeyde sunacağız" dedi.
Tutuklu siyasetçi Leyla Güven, 'yeni çözüm süreci' tartışmalarına ilişkin "Kürt halkının yıllardır verdiği ağır bedeller sonucunda elde ettiği kazanımlar sonucunda bu noktaya gelmiştir" dedi. Güven, çözümün muhatabının Öcalan olduğunu vurguladı.
'Çözüm Süreci'nde Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Ali Bayramoğlu, "Bir açılım var ve bu ikinci bir çözüm sürecine doğru ilerliyor" dedi. Bayramoğlu, "Öcalan’ın dış dünyayla ilişkiler kurması, Kürt sorununu bambaşka bir evreye taşır" diye konuştu.
Abdullah Öcalan, "Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim" dedi. İşte bu mesajın ardından iktidardan ve muhalefetten peş peşe gelen açıklamalar...
Abdullah Öcalan, ‘koşullar oluşursa süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine’ çekebileceğini söyledi. Fakat bu “zemin”e geçiş için devletin önce bir ‘hukuki ve siyasi zemin’ oluşturması şart.
Asrın Hukuk Bürosu avukatları, müvekkilleri olan PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için başsavcılık ve cezaevi müdürlüğüne başvuruda bulundu. Son başvuru, Öcalan'ın yeğeni olan DEM Parti vekili Ömer Öcalan'la görüşmesi sonrası geldi.
Diyarbakır Barosu'nun yeni Başkanı Abdulkadir Güleç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a çağrısını değerlendirdi: İmralı politikasının değişmesiyle iç barışa ve toplumsal barışa hizmet edecek politikalar devreye girer.
Abdullah Öcalan'ın yeğeni ve DEM Parti Urfa milletvekili Ömer Öcalan, Abdullah Öcalan'la dün İmralı'da aile görüşmesi yaptıklarını açıkladı. Ömer Öcalan, Abdullah Öcalan'ın mesajını da açıkladı.
Bahçeli'nin çağrısının ardından Abdullah Öcalan'ın hangi şartlarda serbest kalabileceği tartışılıyor. DEM Parti'li Öztürk Türkdoğan, bunun için yedi kanun maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Bahçeli'nin Öcalan çağrısına ilişkin konuştu. Tek taraflı söylemlerin bir kıymetinin olmadığını söyleyen Kartal, "Öcalan'ın başmüzakereci olarak yer alabileceği bir süreç dikkate alınabilir" dedi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin dün yaptığı çağrının ardından infaz yasasıyla ilgili yeni bir düzenlemenin gündemde olduğu öner sürüldü. İddiaya göre, Abdullah Öcalan için açık cezaevi veya ev hapsi gibi seçenekler masada.
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, 'yeni çözüm süreci'ne ilişkin "Devletin içinde bir şeylerin değiştiğini biliyoruz" dedi. Bayındır, "Kürtler kendi mücadelelerini büyütürlerse özgürlük için büyük bir fırsat var" diye kaydetti.
Kürt sorununu her yönüyle tartışmadan "karşılıksız masaya oturun" demenin gerçekçi olmadığını vurgulayan EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, demokratikleşmeyi isteyen her kesimin çözüm konusunda elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, Bahçeli’nin dün grubunda yaptığı Öcalan çağrısına, kürsüden 'urgan' fırlatarak yanıt verdi. Bahçeli’nin 2007’de bir mitingde ‘Öcalan’ın idamı' çağrısına gönderme yapan Dervişoğlu, "Al bunu başının ucuna as" dedi.
İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, Kürt sorununun çözümünde Abdullah Öcalan'ın birinci muhatap olduğunu söyledi. Birdal, son dönemde gelen açıklamalar sonrası iktidara "samimiyet ve yasaya bağlı kılınmış bir yol haritası" çağrısı yaptı.
Abdullah Öcalan, TBMM’de konuşma yapmak üzere davet edildi. Bu konuşmanın gerçekleşmesi halinde Türkiye geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olacak. Türkiye Devleti ya Kürtlerle barışacak ya da yüz yıl önce Ermenilere yaptığı zorbalığı devreye sokacak.
Bahçeli: "Öcalan TBMM'de konuşsun, sonra umut hakkı için başvursun." Özel: "El yükseltiyorum, Kürtlere devlet teklif ediyorum." Hatimoğulları: "Tecrit kaldırılsın, Öcalan çıksın konuşsun." İşte bugün yapılan açıklamalar....
"Çözüm süreci nereden, nasıl başlayacak?", "Bahçeli’nin Öcalan’ı TBMM’ye çağırması ne anlama geliyor?" sorularını Ali Duran Topuz ve İrfan Aktan, Dipnot programında ele aldı. Aktan, yarın çok önemli bir gelişme daha olabileceğini aktardı.
Bahçeli'nin Öcalan’a yönelik, “Tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun" sözleri sonrası, Öcalan'ın avukatı Cengiz Yürekli Artı Gerçek'e konuştu: 44 aydır süren tecrit kaldırılmalı, avukatlarıyla görüşme sağlanmalıdır.
Abdullah Öcalan'ın avukatlığını da yapan DEM Partili Newroz Uysal Aslan, MHP lideri Bahçeli'nin Abdullah Öcalan’a yönelik yaptığı ‘umut hakkı’ açıklamasını değerlendirdi: Abdullah Öcalan’ın ‘umut hakkı’ndan yararlanması AİHM kararı gereği bir zorunluluk.
Anlaşılan Bahçeli, Öcalan ve DEM Parti’nin aktör olduğu bir sahne kurmak istiyor. Sağdan istemezükçü girişimler başlarken Özgür Özel soldan eşit yurttaşlık/ortak egemenlik çıkışıyla el yükseltti: "Kürtlere devlet teklif ediyorum."
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan'a çağrı yaparken gündeme taşıdığı 'umut hakkı' AİHM kararlarına dayanıyor. AİHM, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilenlerin tahliye umudu olmadan cezaevinde tutulmasının hak ihlali olduğunu bildirmişti.
MHP lideri, "Bugün kitabın orasından konuşacağım" dedi, yeni çözüm sürecine ihtiyaç olmadığını söyledi. Bahçeli, "Öcalan gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün bittiğini açıklasın, sonra da umut hakkı için başvurusunu yapsın" dedi.
Tecride Karşı Adalet Girişimi içerisinde yer alan Avukat Ekin Yeter, hem muhalefet hem de iktidar kanadıyla görüşeceklerini söyledi: Siyasi partilerin çözümünden yana tavır belirlemesi ve sorunların çözümüne katkı sunması gerektiğine inanıyoruz.
PKK Lideri Abdullah Öcalan'la görüşmek için başvuruda bulunduğunu belirten Milletvekili Ömer Öcalan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakan Tunç'a "Neden hukuk uygulanmıyor" diye sordu.
Herkes merak ediyordu, DEM Parti "süreç" için ne diyor, elini uzatıp kolunu mu kaptıracak? Demirtaş ne diyecek? Hatimoğulları ve Bakırhan cevapladı. Benim özetim: İktidarın niyeti ne olursa olsun atılan adım hayırlı.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın savunmasını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu’ndan Cengiz Yürekli, son dönemde ortaya atılan “görüşme” ve “yeni süreç” iddialarını değerlendirdi: "Söylenenler mümkün değil ve hatta manipülatif bir değer taşıyor."
Hürriyet'in iktidara yakın yazarlarından Abdülkadir Selvi, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin son açıklamaları sonrası PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kalkabileceğini yazdı. Buna göre, yeğeni Ömer Öcalan’ın görüşme talebi değerlendiriliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.