Türkiye'nin vadesine 1 yıl veya daha az kalmış kısa vadeli dış borcu, ağustos ayında 231 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, dış finansmanda iki 'başarılı' işlem gerçekleştirildiğini söyledi. Şimşek "3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracını tamamladık. 2025 sonuna kadar gerçekleşecek 1,9 milyar dolar anapara geri ödemesi 2035'e ötelendi" dedi.
Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, kısa vadeli dış borç stoku 236 milyar dolarla yeni rekor seviyeye yükseldi.
Vadesine bir yıl ya da daha az kalmış dış borç 227,5 milyar dolar oldu. Böylelikle, kısa vadeli dış borç yeni rekor seviyeye yükselmiş oldu. Dış borcun 91 milyar doları özel sektöre ait.
Bütçe eylülde 78,6 milyar lirayla yılın en yüksek aylık açığını verdi. Kısa vadeli dış borç da 185,9 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı.
2023 ortalarına kadar Türkiye ekonomisinde büyüme, enflasyon, dış borçlanma ve Türk lirasının değerine ne olacağını kestirmek okuyucu olarak sizin kendi kavrayışınıza kalmış.
Ermenistan'ın toplam devlet borcu bu yılın başına oranla yüzde 8,2, devletin dış borcunun da yaklaşık yüzde 20 azaldı. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla da yüzde 13 arttı.
Türkiye'nin borç krizine girip girmeyeceği tartışması yükselirken, Kozanoğlu çok uzak olmayan bir gelecekte dış borç ödeme kriziyle karşılaşma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Esfender Korkmaz, 'Türkiye dış borçta temerrüde düşerse, dolar kuru bir gecede 50 lira olur. Yıl sonuna kadar kayıt dışı emanet döviz girişi olursa, 25 liranın altında kalır' dedi.
İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, iç borçlardan hiçbir ekonominin batmayacağına işaret ederek, ‘Buradaki kritik mesele dış borçlardır. Dış borçlardan batılır’ dedi.
Bakanlığın Mayıs-Temmuz 2022 dönemi iç borçlanma stratejisinde, Mayıs'ta 53 milyar liralık iç borç servisine karşılık 59 milyar liralık iç borçlanma yapılması öngörülüyor.
Kamu kurumlarının yurt dışından sağladığı kredilerde Hazine garantisi oranı yüzde 100'e çıkarıldı. Düzenleme, Yap-İşlet-Devret modelli projelerini de kapsıyor.
Ekonomist Esfender Korkmaz, Türkiye'de dış borçlarda temerrüt riskini artıran sorunları dört başlıkta inceledi.
İki metro hattının finansmanı için 305 milyon dolar dış borçlanmaya giden İBB'nin dünkü eurobond ihracında faizin yüzde 10,75 gibi yüksek bir oran olması dikkat çekti.
Rusya'nın önceki gün vadesi dolan 117 milyon dolarlık dış borç faiz ödemesini yaptığı, ABD'nin onayı üzerine paranın alacaklıların eline ulaştığı kaydedildi.
CHP'nin açıkladığı Haftalık Ekonomi Raporu'nda işsizlikten borçlanmaya ekonomideki rakamlar yaşanan krize dair tespitler ortaya koydu.
CHP’nin raporuna göre 2002 Aralık-2021 Kasım ayları arasında Hazine’nin iç borçlarında 1 trilyon 116 milyar liralık, dış borçlarında 1 trilyon 298 milyar liralık artış yaşandı.
Esfender Korkmaz, döviz kurundaki hareketlilik, iktidarın para politikası ve tutumu hakkında yazdı.
Dolar, Erdoğan'ın son açıklamalarıyla 13,96'ya kadar çıktı. Öztrak, 'Erdoğan ile yapılan müsamere dış borç yükünü sadece 2 saatte 192 milyar lira artırdı' paylaşımı yaptı.
Yeşilada, 'Bu ortamda şirket ve bankaların vadesi gelen dış borçların tamamını yeniden borçlanacağına inanmıyorum. Dolayısıyla bu işin sonu yok' dedi.
Sosyal medyada gündem olan bir sokak röportajında, Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı kısa sürede tanımlayan vatandaş, izleyenleri şaşırttı.
Ekonomist Sönmez, 'TÜİK için yapılan bilgi güvenilirliği eleştirileri TCMB için de söz konusu olabilecek ve bu, ülke güvenirliğini azaltıcı bir düzeltme' değerlendirmesi yaptı.
Hazine’nin borç stokunun yüzde 88’inin AKP döneminde biriktiğine işaret edilen TBMM raporunda, çarpıcı veriler yer aldı.
MB kısa vadeli dış borç istatistiklerinde revizyona gitti. Yalçın Karatepe: “Revizyon” AKP ekonomi yönetimin sık kullandığı “göstergeleri iyileştirme” yöntemlerinden birisi haline geldi
TCMB revizyonla dış borcu 25,7 milyar dolar indirdi. İthalat borçlarında sert düşüş, ihracat alacaklarında artış dikkat çekti. Revizyonun Albayrak döneminde başlatıldığı belirtiliyor.
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu haziran sonu itibarıyla geçen yıl sonuna göre 486 milyon dolarlık artışla 174 milyar dolar olarak açıklandı.
Malatya’da iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelen CHP Sözcüsü Faik Öztrak partisinin ekonomiye dair görüşlerini anlattı.
2020'nin üçüncü çeyreğine dair açıklanan ait verilere göre brüt dış borç stokunun GSYH'ye oranı yüzde 59,1. Bu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı ven yüksek üçüncü oran...
Merkez Bankası rezervlerinin eksiye düştüğü, dış borcun 430 milyar dolara, işsizliğin 10 milyona ulaştığı günlerde Türkiye'nin diğer ülkelere yaptığı yardımlar merak uyandırıyor.
Dünya Bankası raporuna göre, Türkiye, en çok borcu olan 6'ncı ülke olurken, en çok borcu olan ülkeler içinde borcun milli gelire oranında da Arjantin'in ardından 2'nci sırada yer aldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.