Yeldan, sorunların sadece dövize indirgenemeyecek kadar derin ve karmaşık olduğunu belirtti, 'Bu da swap ya da benzeri kısa vadeli yapay müdahalelerle çözülemeyecektir' dedi.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin mayıs raporuna göre, 17 yılda açlık sınırı 5,25 kat artış gösterirken, enflasyondaki artış i4,6 kat olarak gerçekleşti.
Memurların yılbaşında aldığı yüzde 4 zam beş ayda tümden eriyip yok oldu. Zammı aşan enflasyon nedeniyle memurun 27 TL, öğretmenin 35 TL, doktorun ise 54 lira alacağı oluştu.
TÜİK'in açıkladığı enflasyon verisini değerlendiren CHP Başkan Yardımcısı Erdoğdu, 'TÜİK’in vatandaş nezdinde inandırıcılığı kalmayalı uzun süre oldu' dedi.
Ekonomistler mayısta beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisini değerlendirdi. Merkez Bankası'nın 2020 yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 7,4 olarak açıklanmıştı.
Enflasyon mayıs ayında beklentileri aştı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, enflasyon mayısta yüzde 1,36 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 11,39 seviyesine yükseldi.
İstanbul'da mayısta perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,79 arttı. Nisanda perakende fiyatlardaki yıllık artış yüzde 10,53'tü.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Özet metninde enflasyondaki düşüş için para politikasında temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.
TCMB Başkanı Uysal, 'Hükümetle varılan mutabakatla uyumlu olarak 2020-2022 dönemi için enflasyonun 2022’ye doğru yüzde 5'e yakınsaması hedefleniyor' dedi.
Alım gücü düştü, yapılan zam yılın yarısı kadar dayanmadı. Asgari ücretlinin evine 311 kilo daha az soğan, 503 kilo patates az giriyor.
Bugünün enflasyonunu değerlendirirken henüz bu döviz şokunun etkisi olmadığını tespit ettiğimiz gibi bir de petrol fiyatlarının da dünyada rekor seviyede düştüğünü de anımsamalıyız.
TÜİK'in dün açıkladığı nisan enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Merkez Bankası, gıda fiyatlarının mevsimsel eğilimine kıyasla yüksek oranda arttığına dikkat çekti.
Dün tahminlerden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası 7,05'i gören dolar kuru, bugün de 7 TL seviyelerinin üzerinde işlem görüyor.
Avrupa Merkez Bankası beklenti anketine göre, enflasyon ve gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi tahminleri aşağı yönlü, işsizlik tahminleri yukarı yönlü revize edildi.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon nisanda yıllık yüzde 10,94, aylık yüzde 0,85 arttı. Beklenti aylık yüzde 0,72 ve yıllık yüzde 10,79 olacağı yönündeydi.
İstanbul'da nisanda perakende fiyatlar aylık yüzde 1,04, yıllık bazda yüzde 10,53 arttı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi'nde ise yıllık artış yüzde 8,09 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, bir önceki raporda yüzde 8,2 olan 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7,4 olarak revize ettiklerini açıkladı.
Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı köprüler ve otoyollardan sağlanan gelir mart ayında 165,7 milyon TL oldu.
Ekonomi yönetiminin daha fazla mali cephane harcama riskini göze alabileceğini ön gören Prof. Dr. Saltoğlu, önemli iniş çıkışlar yaşanacağını belirtti.
Merkez Bankası, mart enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı. Yıllık enflasyondaki düşüşte, enerji ve gıda fiyatlarının belirleyici olduğunu kaydetti.
Enflasyon, koronavirüs salgınının tüm dünyayı sardığı mart ayında yüzde 0,57 artış kaydetti. Yıllık enflasyon ise yüzde 11,86 olarak gerçekleşti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, sokağa çıkamayan 65 yaş üstü emeklilerin geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekti.
İşsizlik oranı Türkiye’den (%13.7) yüksek sadece Yunanistan (%16.6) ve Güney Afrika (%29.1) var.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin hesaplamalarına göre, açlık sınırı enflasyondan daha hızlı artıyor. 17 yılda açlık sınırındaki artış 5,16 kat oldu.
Dün TÜİK tarafından açıklanan son enflasyon verilerine göre, şubat ayında fiyatı en çok artan 20 üründen 15’i tarım ve gıda ürünü olması dikkat çekiyor.
Enflasyon TÜİK’in yaptığı güncellemeye rağmen çift hanedeki seyrini koruyor. TÜİK enflasyon sepetinde gıda ve ulaştırmanın ağırlığını geçen ay düşürmüştü.
Merkez Bankası Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini yayınladı. Rapora göre, şubat ayında enflasyonda yaşanan yükseliş büyük ölçüde gıda fiyatlarından kaynaklandı.
Dün 6,16 - 6,25 bandında seyreden dolar, şubat enflasyonu sonrası önce 6,19'daki seyrini sürdürdü, ardından yükselişe geçerek 6,21'lere çıktı.
TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon verilerine göre, TÜFE yıllık yüzde 12,37, aylık yüzde 0,35 arttı. 12 aylık ortalamaya göre enflasyon yüzde 13,94 artış gösterdi.
Şubat ayı toplantı özetinde enflasyon beklentilerindeki olumlu görünümün korunduğunu bildiren Merkez Bankası, jeopolitik belirsizlik kaynaklı riskleri yakından izlediğini kaydetti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.