AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Kürtçe trafik yazılarının silinmesine ve Kürtçe halay nedeniyle yapılan gözaltılara tepki gösterdi: "Kürtçe uyarı yazılarının silinmesini doğru bulmuyorum... Başka bir dilde halay çekmek yasa dışı değildir."
Van'da Kürtçe trafik uyarılarını karalayıp üzerine "Türkiye Türktür, Türk kalacak" yazan çocuğa ulaşıp haberleştiren gazeteci Ruşen Takva, tehdit mesajları aldığını açıkladı. Takva, "Her şartta doğruyu yazmaya devam edeceğim" dedi.
Diyarbakır'da Kürtçe uyarı yazılarının silinmesinin kentte yeni gelen eski Van kayyımı Vali Murat Zorluoğlu’nun talimatıyla yapıldığı ortaya çıktı.
İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, mahpuslara Kürtçe mektup ve kitap verilmediğini belirtti. Keçeçi, hasta mahpusların sağlık haklarının ihlal edildiğine dikkat çekerek Adalet Bakanlığı'na çağrı yaptı.
Kürtçe trafik uyarı yazılarının karalanmasına tepki gösteren Diyarbakırlılar, yaşananları 'Kürt düşmanlığı' olarak nitelendirdi ve tepki gösterdi: 'Artık yeter, 'êdî bese' diyoruz'
DEM Parti'li Cengiz Çiçek, İstanbul’da Kürtçe halay çekenlerin gözaltına alınması ile ilgili soru önergesi hazırladı. Gözaltıların nedenlerinin açıklanmasının istendiği önergede "Tüm Kürtlerin düğün videolarını izleyecek misiniz?" diye soruldu.
Van'da Kürtçe trafik uyarısı yazılarını silerek "Türkiye Türktür, Türk kalacak" yazılamaları yapan 16 yaşındaki çocuk, her şeyin planlı olduğunu söyleyerek, "Avukatım ve TEM'de çalışan tanıdığım yakalanırsam bir şey olmayacağını söyledi" dedi.
Van'ın ardından Diyarbakır'da da Kürtçe yazılan trafik uyarılarına ırkçı saldırı düzenlendi. Kimliği belirsiz bir grup, yaya yollarındaki "Hedî" ve "Peşî Peya" uyarı yazılarını karaladı.
İstanbul'da farklı tarihlerde yapılan düğünlerde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken en az 11 kişi gözaltına alındı. Siirt, Mersin ve Ağrı'da da halay çektikleri için hedef gösterilen kişiler gözaltına alınmıştı.
Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ırkçı saldırıyla tahrip edilen Kürtçe trafik uyarı yazılarını 'pêşî peya / önce yaya' yazısı ile yeniden yazdı. Eşbaşkan Şedal, "Buna karşı da cadde, mahalle isimleri ve tabelalarımızı Kürtçe’ye dönüştüreceğiz” dedi.
Van'da kimliği belirsiz kişiler, yoldaki “Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazısını kapatarak, üzerine “Türkiye Türk’tür Türk kalacak” yazılaması yaptı. Belediyeden yapılan açıklamada "Çok dilli faaliyetlerimizi engelleyemeyecektir" denildi.
Amedspor'un yeni transferi Adama Traoré Kürtçe öğrenmeye başladı. Kulübün sosyal medya hesabından Traoré'nin Kürtçe konuştuğu video yayınlandı.
DEM Parti yönetimindeki Muş Belediyesi’ne “Şaredarîya Mûşê” yazılı tabela asıldı.
Bingöl'de köylülerin talebi üzerine Kuruca köyünün Zazakî ismi 'Xezîk' iade ediliyor. Köyün Türkçe adının neredeyse hiç kullanmadığını söyleyen muhtar Ahmet Demir, karardan memnun olduklarını belirtti.
DEM Parti'li Semra Çağlar Gökalp’in Kürtçenin kamusal hizmetlerde kullanımına ilişkin soru önergesini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT Kürdî televizyonu ve Kürtçe Kuran meali ile dini yayınları hatırlatarak cevap verdi.
Kürt dilbilimci M.Malmisanıj'ın hayat hikayesini anlatan belgesel 'Mamostayo Bêmamosta' ( Öğretmensiz Öğretmen) galasını 9 Haziran Pazar günü saat 18:30'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'nde yapacak.
Siirt'te 8 Mart etkinliğine katılan müzisyenler ve Barış Annesi hakkında Kürtçe şarkılar ve 'Kurdistan' ifadesi gerekçe gösterilerek, 'terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla dava açıldı. 6 kişi hakkında beş sayfalık iddianame hazırlandı.
Cizre Belediyesi'nin kayyım döneminde Dosso Dossi festivaline 4 milyon 130 bin TL harcadığı ortaya çıktı. DEM Partili Diyarbakır Belediyesi, festivalin bu yıl düzenlenmesi talebini "halkın giderlerine ayrılan bütçe krizde harcanamaz" diyerek reddetti.
Diyarbakır’da sahibi olduğu kafeteryada Kürtçe hizmet vereceğini açıkladıktan sonra gözaltına alınan Ramazan Şimşek'e, ifadesinde kafede bulundurduğu kitap ve dergiler, Kürtçe afiş soruldu. Konukların söylediği şarkılar da suçlama konusu yapıldı.
Diyarbakır’da sadece Kürtçe hizmet verme kararı alan kafeteryaya polis baskın yaptı. Kafe sahibi Ramazan Şimşek gözaltına alındı.
Kayyım yönetiminden devralınan Silvan Belediyesi, ilçedeki anonslara Türkçenin yanında Kürtçeyi ekleyerek çift dilli uygulamaya geçtiklerini duyurdu: Halkımız belediyemizdeki gelişmelerden kendi dillerinde haberdar edilecektir.
ÖHD, Kürtçenin eğitim dili olması talebiyle başlatacağı kampanya kapsamında Meclis ve Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulunacak. ÖHD üyesi avukat Baran Elma, diğer hukuk örgütlerinden imza toplayacaklarını belirtti.
Van'da 1'inci Kürtçe sempozyumu başladı. Sempozyuma Türkiye'nin farklı kentlerinden ve birçok ülkeden araştırmacılar, dil bilimciler, hukukçular ve yazarlar katılıyor. Sempozyumda Kürtçenin hukuki statüsü ve standardizasyonu gibi konular konuşuluyor.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle yaptığı açıklama anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi: Herkesin kendi anadilini özgürce kullanma hakkını savunuyoruz.
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle Diyarbakır'da yürüyüş düzenlendi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Dilimiz varlığımızdır. Dilimizi öğreneceğiz ve halkımıza öğreteceğiz. Bunun için bütün imkâlarımızı seferber edeceğiz" dedi.
Kürt Dil Platformu (Platforma Zimanê Kurdî) Sözcüsü Şerefxan Cizîrî 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle konuştu: Biz Kürtler, Kürt dilinin eğitim dili ve resmi dil olmasını istiyoruz. Dilimiz; kimliğimizdir, Kürtlerin baş tacıdır, varlığımızdır.
Van'da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinliklerini sürdüren STÖ temsilcileri, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini vurguladı. Temsilciler, "15 Mayıs'ın sadece bir kutlama değil, aynı zamanda dil mücadelesi için önemli bir eşiktir" dedi.
Kürt Araştırmaları Derneği yöneticisi Samet Yavuz, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramını bu yıl da baskılarla karşıladıklarını söyledi. Yavuz, "Kürtçenin yaşatılması için ailelere büyük sorumluluk düşüyor" dedi.
Kürt Dili Bayramı dolayısıyla Diyarbakır Sur'da Dicle Sanat Derneği'nde ve Şırnak'ta Cizre Belediyesi konferans salonunda Kürtçe ve tarihi, asimilasyon politikalarının dile etkisi ve 'kadın ve dil' teması üzerine paneller düzenlendi.
Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Van'da düzenlenen yürüyüş ve basın açıklaması valiliğin yasak kararıyla engellenmek istendi. Açıklama abluka altında yapılan yürüyüşün ardından yapıldı: "Kürtçe, Kürtlerin onuru, ulusal değeri ve varlık nedenidir"
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.