Bölge Barolarından Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine ortak tepki

Bölge Baroları tarafından yapılan ortak açıklamada, Kürtçe trafik uyarı yazılarının silinmesine tepki gösterilerek, "Bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Bölge Barolarından Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine ortak tepki

Artı Gerçek - 15 ilin barosu, Kürtçe trafik uyarı yazılarının silinmesine ilişkin “Toplumsal barışa zarar veren bu uygulamalardan vazgeçilmesi ve bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van olmak üzere 15 baro, Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman'da belediyeler tarafından bazı caddelerde sürücülere yönelik ‘yavaş’ anlamına gelen Kürtçe ‘hedi’, ‘önce yaya’ anlamına gelen ‘Pêşî Peya’ uyarı yazılarının silinmesine, ortak açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Son günlerde Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman illerinde Belediyelerin sorumlu oldukları yolların yaya geçitlerinde Kürtçe yazılan trafik uyarılarının kolluk kuvvetlerinin gözetiminde sivil kişilerin müdahalesiyle ya da karayolları müdürlüğü görevlilerinin eliyle silindikleri anlaşılmaktadır. Trafik kuralları, karayollarında can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirleyen kurallar bütünüdür. Trafik kurallarını ve uyarılarını gösterir işaret ve yazıların Türkçe dışında başkaca dillerde yazılması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bir kentte yaşayan insanların anadilinde trafik uyarı ve işaretlerinin olması düzenlemenin amacını sakatlamamaktadır. Aksine arzu edilen trafik güvenliğine etkin bir şekilde katkı sunmaktadır. Bu talihsiz yaklaşım, ülkemizde yaşayan milyonlarca Kürdün varlığına ve diline karşı oluşan tahammülsüzlüğün başkaca bir ifadesidir. Bu tutum, birlikte yaşam kültürüne ve toplumsal barışa zarar vermektedir. Biz aşağıda imzası olan Bölge Baroları olarak; toplumsal barışa zarar veren bu uygulamalardan vazgeçilmesi ve bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Kürtçe