TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, Tarım Bakanlığı'nın taklit-tağşiş listesi gibi pestisit listesi açıklamasını istedi. Kırım, yeşil ve kapya biber, marul ve maydanozda pestisitin tutunma oranının yüksek olduğunu söyledi.
Bakanlığın pestisit sebebiyle iade edilen gıdaları ve bu gıdaların akıbetini açıklamaktan korktuğunu belirten CHP'li Gök 'Muhtemel gıda skandalları örtbas mı ediliyor?' diye sordu.
Türkiye'den giden ürünlerde yüksek oranda pestisit bulunduğu yönündeki şikayetlerin ardından Avrupa Komisyonu’ndan uzmanlar, Kapıkule sınırındaki incelemelerde bulundu.
HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, verdiği soru önergesinde yurtdışından tarım zehiri kullanıldığı gerekçesiyle geri gönderilen ürünlerin akıbetini sordu.
Avrupa'daki 100 bin meyve ve sebzeden örnekler alınarak yapılan analiz, son dokuz yılda tarımsal pestisit kalıntılarının yüzde 53 arttığını buldu.
Tarım zehirleri sebebiyle Türkiye’ye geri dönen gıda ürünlerinin rekor seviyeye ulaştığını belirten Zehirsiz Sofralar Platformu, “Pestisit kalıntılı ürünler kimin sofrasında?" diye sordu.
Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, ‘Köpükler genelde zararsız ancak göl suyu kirli olduğu takdirde biyotoksinler, pestisit ve bazı toksinler konsantre hale gelebilmektedir’ dedi.
Suiçmez, 'Yönetmeliğe göre geri gönderilen gıda ürünlerinin imha edilmesi gerek. Ancak bu ürünlerin imha edilip edilmediğine dair bir belge kamuoyuna açıklanmadı' dedi.
16 tarım zehri yasaklandı. Ama bunlardan sadece 4’ü, Zehirsiz Kampanya’nın ivedilikle yasaklanmasını talep ettiği 13 pestisit arasında yer alıyor. Diğer 9 tehlikeli madde neden yasaklanmadı?
Verimlilik için 'olmazsa olmaz' olarak sunulan pestisitlerin kullanımı Türkiye’de son dört yılda yüzde 51 arttı. Gerekçe verim ancak birim alandan alınan verim bunun çok uzağında.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımdan kaldırılması konusunda üniversitelerden görüş istediği 41 pestisit etken maddesinin zararlarını araştırarak, yıkıcı etkilerini ortaya koydu.
Kullanılan kimyasallar yüzünden 2017’de Adana’da yaşanan arı ölümlerinin arıcılara zararı 67 milyon TL. AB ülkelerinde yasaklı olan bu kimyasal maddeler en sonunda Türkiye'de de yasaklandı.
ABD'de yapılan bir araştırma, elma kabuğundaki zararlı tarım kimyasallarının yıkansa dahi temizlenmediği sonucunu ortaya çıkardı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.