Borsa İstanbul son günlerde ekonominin önemli gündem maddelerinden biri haline gelirken, Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu borsadaki hızlı çıkış ve yükselişi 10 maddede açıkladı.
Kozanoğlu, 'Türkiye IMF'ye borç veren ekonomi iddiası taşırken rezervleri takviye için dost ülkelere el açar hale geldi. Dost ülkelerden rezerv takviyesi istemek kaçınılmaz görünüyor' dedi.
Kozanoğlu, '2022 dolar kuru 16,62 TL tahmin ediliyor. Geçen yıl 2023 için 9,77 TL kur beklentisi olduğunu hatırlamak bile hedeflerin ne kadar yüksek olasılıkla şaştığını kanıtlıyor' dedi.
Kozanoğlu, gıdanın tüketim sepetinde yüzde 25.32 olan ağırlığının dar gelirlilerde yüzde 30'a çıktığını belirtti, 'Temel ürünlerin yüzde 100'e yakın artması durumu vahimleştirdi' dedi.
Ekonomideki durumu vatandaş Mehmet örneğiyle anlatan Kozanoğlu, 'Mehmet birkaç ay daha idare edebilir ancak harcamalarını kısacak bir çözüm bulmadıkça iflas etmesi kaçınılmaz' dedi.
Türkiye'nin borç krizine girip girmeyeceği tartışması yükselirken, Kozanoğlu çok uzak olmayan bir gelecekte dış borç ödeme kriziyle karşılaşma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti.
Kozanoğlu, 'Son günlerde küresel piyasalardaki gözlemlenen büyük çalkantının etkisiyle dövizde yeni bir hareketlenme görülebilir. Bu Türkiye ekonomisinin tepetaklak edebilir' dedi.
Kozanoğlu, 'Önümüzdeki dönemde döviz kurlarını istikrarlı bir düzeyde tutmak çok zor görünüyor. Olası bir hareketlenme başta enflasyon sorununu daha da vahim hale getirir' dedi.
Kozanoğlu, 'Türkiye Ekonomi Modeli adlı garabet bir sistemle anı kurtarmak pahasına, geleceğe yönelik kumar oynanıyor. İşin acı tarafı da, risklerin ceremesini yine yurttaş çekecek' dedi.
Kozanoğlu, 'TL'nin döviz karşısında değer kaybının baz alınan faiz oranını aşması halinde, vergi yükümlüsü yurttaşın cebinden Hazine-TCMB üzerinden yeni yükümlülükler doğuracak' dedi.
Kozanoğlu, 25 maddelik tweet serisinde, 'TCMB politika faizinde keskin artışlar yapılmadığı takdirde, TL'nin değer kaybı hızlanacak. Bu da enflasyonu bir kademe yukarı çekecek' dedi.
Kozanoğlu, 'Erdoğan, döviz tutanlara yönelik teröriste varan ifadeler kullanırken, bir yandan da onların zenginleşmesini sağladığı gibi, dövize yönelmeyi de özendirmiş oluyor' dedi.
TÜSİAD'ın 'Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa' raporunu değerlendiren Kozanoğlu, ekonomist Daron Acemoğlu'nun Kemal Derviş’in yeni sürümü olarak kamuoyuna sunulduğu söylüyor.
Kozanoğlu, milyonerlerin hesaplarından kesilecek yüzde 1,5 servet vergisi ile milyonlarca vatandaşın derdine en hızlı şekilde derman olunabileceğini ifade etti.
Kozanoğlu, 'Sıkıştıkça dış mihraklar söylemine başvuran ve büyümeyi dış kaynaklarla sağlayan AKP’nin nasıl güven sağlayarak fonları çekeceği soru işareti olarak duruyor' dedi.
TÜİK'in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nı değerlendiren Prof. Dr. Kozanoğlu, 'En zengin yüzde 10'un yoksul yüzde 10'un tam 13 katı gelir elde ettiği anlaşılıyor' dedi.
Türkiye’nin bu yıl 30-40 milyar dolarlık kaynağa ihtiyacı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kozanoğlu, IMF yerine medet umulan ABD swap hattının bu ihtiyacı karşılamayacağını belirtti.
Prof. Dr. Kozanoğlu, 'IMF ile anlaşma Cumhurbaşkanı'na mali yetkiler veren sistemin tıkanması demek. IMF ile anlaşma yapmak kolay görünmüyor' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.