Barış Soydan, ABD'nin yüksek enflasyonunun ve Rusya'nın başlattığı savaşın uzayacağının kesinleşmesinin Merkez Bankası'nın rezervlerinin de tükenmesi iddialarını güçlendirdiğini söyledi.
Rezervlerdeki erime devam ediyor. Merkez Bankası verilerin göre, bankanın net döviz rezervleri 14 Ocak haftası itibariyle 7,5 milyar dolara geriledi.
Yabancı finans kuruluşları Fed'in sıkılaşma döngüsüne girdiği dönemde rezervleri ekside olan TCMB'nin düşük faiz politikasından dönmemesi halinde TL'deki kayıpların derinleşeceği görüşünde.
Kavcıoğlu, 'Rezervlerdeki iyileşme öngörülerimizle uyumlu. Rezervler 30 milyar dolar artarak 120 milyar doların üzerine çıktı. Küresel enflasyonun ivmelendiği bir süreci yaşıyoruz' dedi.
Erdoğan'ın Merkez Bankası rezervlerinin 118 milyar dolar olduğu açıklamalarının ardında Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Bulut olduğu kaydedildi.
TCMB'nin geçen haftaya ilişkin rezerv verilerin göre, brüt döviz rezervleri 9,8 milyar dolar arttı. Yaşanan artışta IMF'in 6,3 milyar dolarlık SDR desteğinin hesaplara geçmesi etkili oldu.
Afganistan'da kontrolün Taliban'a geçmesinin ardından ülkeden tahliye operasyonlarını devam ettiren ABD, yaklaşık 9,5 milyar dolarlık hükümet rezervlerini dondurma kararı aldı.
Soydan, Erdal Sağlam'ın rezervleri eritme fikrinin TCMB yönetimindeki Boğaziçili iki iktisatçıdan çıktığı yönündeki yazısına atıfla fikrin tamamen nasıl Berat Albayrak'a ait olduğunu yazdı.
Boratav, rezervlerin israf edildiğini belirterek, 'Bütçeyi harekete geçirseydi hem sağlık sistemini ayakta tutacak hem yoksul kesimlerin gelir kayıplarını karşılayacaktı. Ama yapmadı' dedi.
Kavcıoğlu'nun açıklamalarını 'TCMB Başkanı Rezervleri Tüketen Politikaları Savundu' başlığıyla duyuran Bloomberg, ilk ciddi rezerv satışının yerel seçim öncesinde yapıldığını hatırlattı.
Altın ve döviz hesaplarındaki 64,2 milyar dolar artışın 30,1 milyar dolarını 1 milyon TL'den fazla parası olan hesaplar satın aldı. Bu toplam hesaplar içinde binde 2'lik bir azınlık demek...
Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri 5 Mart ile biten haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık 2.4 milyar dolar düşüşle 11.57 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ilgili son değerlendirmesinde son dönemde atılan politika adımlarının pozitif olduğunu, ancak rezervleri artırmanın zaman alacağını belirtti.
Mevcut bazı zorluklarla 2020'ye giren Türkiye ekonomisi Covid-19'un getirdiği ağır şartları atlatabilecek kararlar alamadı, döviz kurları, TÜİK, TCMB, verilere güvensizlik gündemden düşmedi.
Goldman Sachs, tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Ancak TCMB'nin rezervleri yeniden inşaa etme planlarının kurdaki kazanımların zamana yayılmasına yol açabileceğine de işaret etti.
Merkez Bankası eski Başekonomisti Kara, politika faizi yüzde 17 seviyesinde olursa ve bu altı ay sürdürülürse rezervlerin 15-20 milyar dolar artabileceğine dikkat çekti.
16 ayda iki Merkez Bankası başkanının kovulmasının bankanın siyasi baskıdan bağımsız olmadığını gösterdiğini belirten Fitch, swap hariç net rezervin -46,5 milyar dolar olduğunu hatırlattı.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, dolarda yaşanan dalgalanmanın ardından Türkiye için faiz oranlarında bir artıştan kaçınmanın giderek daha zor olacağını açıkladı.
İki yılda 'piyasaya para sürerek dövizi frenleme' stratejisi Merkez Bankası'nın rezervlerini tüketti. 6,85 gibi neye göre belirlendiği belirsiz kur için iki ayda 25 milyar dolar harcandı.
Son günlerde TL'deki görülen değer kaybı tekrar hızlanırken, kredi iflas riskini gösteren CDS'ler 600 puana yaklaşarak tekrar nisan-mayıs dönemi seviyelerine yükseldi.
Wall Street Journal, altı ayda tahvil piyasasından 7 milyar dolar, hisse senedi piyasasından 4 milyar dolar çıktığını, rezervlerin kullanılmasına rağmen TL'nin değer kaybettiğini yazdı.
TCMB yetkililerinin yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geleceği toplantıda faizlerin yönü, dolarizasyon ve swapların rezervlerdeki payı gibi önemli konuların konuşulması bekleniyor.
Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları nisanda bir önceki aya göre yüzde 6,3 azalarak 86,3 milyar dolara indi. Döviz varlıkları ise yüzde 15,5 azalışla 50,1 milyar dolar oldu.
Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri geçen hafta 2,27 milyar dolar azalarak 75,14 milyar dolara geriledi
Türk Lirası son iki yılda yüzde 40 değer kaybetti, rezervler azaldı. Reuters, paranın bitmesi halinde Türkiye’nin önündeki seçenekleri sıraladı.
Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz, 'Bugün ortaya çıktı ki Türkiye’nin rezervleri eksidir. Vadesi gelen swap işlemlerini düştüğünüzde karşılıklı bir şey kalmıyor' dedi.
Son dönemde tartışma konusu olan Merkez Bankası rezervlerindeki erime sürüyor. Brüt döviz rezervleri geçen hafta 75.6 milyar dolardan 73.3 milyar dolara geriledi.
TCMB Başkanı Çetinkaya, rezervlerdeki azalmayla ilgili piyasada oluşan soruları raporda bir kutu çalışmasıyla anlattıklarını söyledi, ancak kutu tatmin edici bulunmadı.
Gürses'in TCMB Başkanı Çetinkaya'ya, 'Ankara'dan şirketlere fiyat baskısı yapılırken enflasyon tahminini sabit tutmak ne derece doğru' sorusu toplantıya damgasını vurdu.
TCMB Başkanı Çetinkaya, rezervlerde dönemsel etkenlerle dalgalanmalar gözlense de orta vadede istikrarlı bir artış trendinin söz konusu olduğunu belirtti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.