İktidarın il ve ilçe seçim kurullarının tamamının ve YSK'nin beş üyesinin değiştirilmesi girişimi tartışılıyor. Düzenleme mevcut YSK'nin görev süresini Ocak 2023'e uzatıyor.
Yeni yasa teklifi 13 maddeden oluşuyor; her madde 'Haksızlık, haksızlık, haksızlık' diye bağırıyor. Bir türlü dağıtılamayan‘ Millet İttifakı’nın işlevsiz kalması hedefleniyor yeni yasayla.’
İttifak sayesinde 'artık oylarla' milletvekili çıkarma imkanı kaldırılıyor. Muhalefet partileri iktidarın bu düzenlemeyle seçim sonuçlarını kendi lehine değiştirmeye çalıştığını belirtiyor.
AKP ve MHP'nin hazırladığı seçim yasası tamamlandı. Bir siyasi partinin seçimlere katılabilmesi için Meclis’te grubu bulunması yetiyordu, bu düzenleme kaldırılıyor.
AKP ve MHP'nin üzerinde çalıştığı seçim yasasında değişiklikler içeren teklifin bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.
Erken seçim ve ittifak açıklamasında bulunan MHP'li Semih Yalçın, Mart ayında seçim yasasını Meclis'ten geçireceğiz. Erken seçim hayal oldu’ dedi.
Gazeteci Yetkin, ‘güvenilir kaynaklar’ dayandırdığı yazısında çok propagandası yapılsa ve daha da yapılacak olsa bile Anayasa değişikliği seçime kadar rafa kalktığını yazdı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ağustos 2021'de açıkladığı Seçim Yasası değişikliğinde yeni bir gelişme yaşandı.
Platformun kuruluşu, Ankara’da yapılan toplantıyla duyuruldu. Demokrasi İçin Birlik adına Nesteren Davutoğlu ve Tayfun Görgün, platformun kuruluş açıklamasını yaptı.
AKP ve MHP’li kaynaklar, “İçerikte sıkıntı var” diyor. Dar ve daraltılmış bölge rafa kalktı. İki parti arasında vekil transferi ve meclis grup sayısı konularında anlaşmazlık var.
Deniz Zeyrek, seçim yasasıyla ilgili düzenlemeleri AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'ya sordu.
CHP lideri: Hangi yasada hangi değişikliği yaparsa yapsın Erdoğan gidecek. Toplum istemiyor artık. Tarihin önümüze koyduğu gerçek şu; seçim yasasıyla oynamaya başlayan iktidar gidicidir.
AKP'nin, MHP'nin isteği üzerine 'dar bölge' uygulamasını gündeme getirmeyeceği iddia edildi.
Düzenlemenin yıl sonuna gelmeden yasalaşması ve Anayasa’nın ‘seçime bir yıl kala yapılan yasal düzenlemeler, ilk seçimde uygulanmaz’ hükmüne takılmamasının planlanması dikkat çekti.
Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, seçimlere ittifak halinde giren partiler ile kendi başına giren partiler için ayrı barajlar oranları üzerinde durulduğunu yazdı.
'Ama eğer seçim yasası 2021 yılında değişirse, bu aynı zamanda seçimlerin 2021 yılında yapılmayacağı anlamını taşıyor.'
AKP’nin, 5 ayrı seçim mevzuatını tek çatı altında toplama, ‘dar bölge ve daraltılmış bölge’ seçim sistemleri üzerindeki çalışmalarını hızlandırdığı öğrenildi.
Japonya'nın seçim yasası siyasilerin kendi seçim bölgesindeki seçmenlere bağış yapmalarını yasaklıyor.
Bu durumda muhalefet, 'Meclis’te sabahlara kadar kahramanca mücadele ettik, ama…' diyerek kenara çekilemez. Çekilmemeli. Hatta toplumu sokağa demokratik haklarını savunmaya davet etmeli.
Seçim Yasası’nda mühürlü pusulalara ilişkin hükümler açık olmasına karşın verilen aksi yöndeki karar tartışmalara neden oldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.