Merkez Bankası'nın toplam rezervleri Katar ile swap anlaşmasının yapıldığı 22 Mayıs ile biten haftada 8 milyar dolar arttı. Rezervler haftalık 200 milyon dolara kadar gerilemişti.
Merkez Bankası, swap ihalelerinin limitini yüzde 40’tan yüzde 50’ye çıkardı.
Londra’yı işaret ederek, ‘TL’ye saldırıyorlar, püskürteceğiz’ diyen hükümet, Londra’da döviz arıyor.
Türkiye'nin swap anlaşması yapacağını açıkladığı Japonya'nın Başbakanı Shinzo Abe, 'Acil durum kredileri de dahil olmak üzere finansal bir katkı düşünüyoruz' dedi.
İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, konuyla ilgili analizinde, döviz takasının çözüm olmadığını esas olanın kalıcı döviz bulmak olduğunu vurguluyor.
Financial Times'ta yer alan haberde, Türkiye'nin swap haberlerine İngiliz yetkililerin şaşırdığı, Japon yetkililerin ise böyle bir anlaşmanın önünde engeller olduğunu söylediğini aktardı.
Katar'la yapılan swap anlaşmasını değerlendiren Yılmaz, 'Aldıkları TL ve riyalleri Londra'da satmaları gerekir, bu durumda TL ve riyalin değeri düşer, iki ülke de bunu istemez' dedi.
TCMB ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018'de imzalanan 5 milyar dolarlık swap anlaşması 15 milyar dolar olarak güncellendi. Dolar sınırlı tepki verdi.
Geçen hafta Türkiye'nin swap görüşmeleri yaptığına dair haberlerle 6,90'a kadar gerileyen kurda düşüş sürüyor. Petrol, iki ay sonra tekrar 30 doları aştı, altın ise zirvede...
Reuters'ın Türkiye'nin dört ülke ile swap hattı görüşmeleri sürdürdüğü yönündeki haberi sonrası dolar geçen haftaki rekor seviyelerin ardından 6,90'a kadar çekildi.
Yakın geçmişte Fed'in para politikasını belirleyen kurulda görev alan Dudley, Türkiye'nin Fed'le swap hattı kurma talebiyle ilgili, Fed'in kesinlikle 'isteksiz' olduğunu belirtti.
Eski bankacı Kerim Rota, swap piyasasında alınan kararlarla ilgili, 'Zararlı bakterileri tamamen öldürelim derken yanlış tedavi ile faydalı bakterileri iyice azaltmışız' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Yılın son çeyreğinde toparlanma bekliyorum. Türkiye'nin rezervleri fazlası ile yeter seviyede' dedi.
Babacan, Türkiye’nin IMF’ye gitmesinin ve yabancı merkez bankalarıyla yapacağı swap anlaşmalarının bile dış finansman ihtiyacını karşılamakta yeterli olmayacağını söyledi.
Merkez Bankası, döviz karşılığı TL swaplarında limiti yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltti. 22 Nisan’da kotasyon swap limitleri yüzde 30’a çıkarılmıştı.
Dolar kuru en son bu düzeyi Rahip Brunson krizi döneminde görmüştü. Ama o dönemde bu düzey geçici bir durumdu. Şimdi ise nispeten daha kalıcı gibi görünüyor.
Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçisi Satterfield, 'Türkiye'nin Fed ile swap yapma ihtiyacı finansal bir konudur. Politik bir boyutu yok' açıklaması yaptı.
Merkez Bankası, bankaların döviz karşılığı TL swap piyasa işlem limitlerini, döviz ve efektif piyasası işlem limitlerinin yüzde 20'sinden yüzde 30'una çıkardı.
Merkez Bankası'nın çarşamba günü faiz kararını açıklayacağı yeni haftanın ilk gününe dolar 6,91 seviyesinden başladı. Swap anlaşmalarıyla ilgili gelişmeler izleniyor...
Merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Murat Uysal, 'Türkiye salgın dönemini en az hasarla, hızlı bir şekilde atlatabilecek durumda' dedi.
Avrupa, ABD, Kanada, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankaları küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için swap hattını genişletme kararı aldı.
Bankaların swap limitlerinde birleştirmeye gidildi. Yeni düzenlemeyle döviz karşılığı Türk Lirası swapta pozisyonun kullanılmayan kısmı swap limitine aktarılabilecek.
Londra'da işlem gören TL swaplarının faizleri BDDK'nın swap limitlerini kısması sonrası sert düşerken TCMB, 1 milyar dolarlık üç aylık döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı.
Türkiye - ABD arasında tekrar artan tansiyona paralel TL'de negatif ayrışma sürüyor. Dolar 5,93'lerde seyrediyor. BDDK kuru frenlemek için swap hamlesinde bulundu.
Erdoğdu, Merkez Bankası'nın swap hamlesini 1999'da IMF'nin dayattığını ancak engellendiğini belirterek, 'IMF yurt dışında ama felsefesi bugün iktidarda' dedi.
Kotasyon yöntemiyle bir hafta vadeli olarak gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap işlemleri, artık geleneksel ihale yöntemiyle bir, üç ve altı ay vadeli olarak da yapılacak.
Merkez Bankası'nın swap hamleleri ve TL'nin değerinin düşmesi sebebiyle dünyanın en büyük para piyasası olan Londra'da TL ile yapılan işlemler yüzde 40 düştü.
Ekonomistler, TCMB'den yarın faiz adımı beklemezken, temmuzdan itibaren politika faizinde düşüş başlayacağı beklentisi var. TL swap faizleri TCMB öncesi düşüşte...
TCMB, TL swap faizini yüzde 24'e çekti, yeniden başladığı haftalık repo ihalesiyle piyasayı 17 milyar TL fonladı. Bu adımlarla 150 puanlık ek sıkılaştırma adımı geri çekildi.
Swap piyasasında TL faizi yüzde 25,50'den yüzde 24'e düşürüldü. Karara ilk tepki olarak dolar/TL, 6.04 seviyesinden 6.09 seviyesine yükseldi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.