Adım adım Merkez Bankası'nın eriyen rezervleri: Son 2.5 ayda rezervlerle ilgili hangi gelişmeler yaşandı?
MB swap işleminde bankalardan altın alıp yerine TL sağlayacak. TL karşılığı swap işlemleri 6 Mayıs'ta başlayacak.
TCMB Başkanı Çetinkaya, rezervlerdeki azalmayla ilgili piyasada oluşan soruları raporda bir kutu çalışmasıyla anlattıklarını söyledi, ancak kutu tatmin edici bulunmadı.
FT'nin haberiyle tartışma konusu olan TCMB'nin net döviz rezervi 28.4 milyar dolar olarak açıklandı. Bunun 12.1 milyar doları vadesi gelmemiş swap işlemlerinden oluşuyor.
Dolar kuru dün seçim ve piyasalardaki gelişmelerle 5.70 - 5.80 arasında iki yönlü dalgalandı.
Swap faizlerinde sert tırmanışın görüldüğü geçen hafta TL ihtiyacını daha ucuza karşılamak isteyen yabancı yatırımcı 1.34 milyar dolarlık TL varlık sattı.
Geçen hafta swap piyasasında yüzde 1200'ü geçen TL faizinin yatırımcıları olumsuz etkilediği, seçim ertesinde bunun rövanşının alınabileceği görüşü hakim.
Cansen, 'Düşük faizli TL bulamayınca, yüksek faizli ödünç alan veya TL varlıkları ucuz fiyata satan swapçı esnafı, bunun intikamını almak isteyecektir' uyarısı yaptı.
İngiliz Daily Telegraph gazetesi 'Türkiye'deki kriz gelişmekte olan piyasalar için korku yaratıyor' başlıklı bir makale yayımladı.
Ekonomist Cüneyt Akman, piyasada atılan adımlar sebebiyle yabancıların aralarında uzun süre Türkiye'ye yatırım yapmama kararı almış olabileceğine dikkat çekti.
Erdoğan'ın dövizdeki artışa ilişkin, 'Bunlar Batı'nın, başta Amerika'nın Türkiye'yi sıkıştırma operasyonlarıdır' sözlerinin ardından dolar tekrar artışta...
Londra'da Türk Lirası'nın swap faizinin yüzde 1200'leri geçmesiyle yabancı yatırımcının Türkiye piyasalarından çekilmesinin ardından borsa yatırımcıya çağrı yaptı.
Merkez Bankası, vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 20'den yüzde 30'a yükseltti. Konu ile ilgili talimat bankalara gitti.
Dolar/TL yeni günde 5.43 civarında dalgalanıyor.
TBB, Türkiye'deki bankaların yurtdışındaki bankalara likidite vermediği ve bankalar ile para takas işlem yapmadığı iddiasını yalanladı.
Ekonomi hareketli günlerden geçiyor. Swap faizi yüzde 1200'e çıkarken, dolar yukarı yönlü 5.44'lerde, borsada kayıplar arttı. Ekonomistlere göre yara kangrene dönüşüyor.
Financial Times gazetesi, Londra merkezli bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Türkiye bankalarına yabancılara tek bir lira dahi satılmaması emri verildiğini iddia etti.
Dolar, Merkez Bankası'nın adımları ve swap faizlerindeki yükseliş sonrası 5.30'a kadar düştü, ancak burada tutunamayarak 5.41 seviyesine geldi.
Londra'daki swap (takas) işlemlerinde TL'nin faizi yüzde 90'a kadar çıktı. Piyasaya TL satıp karşılığında dolar alınmasın diye Türk Lirası'nı pahalı kılmanın maliyeti uçtu.
Merkez Bankası'nın sabahki açıklamalarının sonrası bir açıklama da Başkan Çetinkaya'dan geldi, Çetinkaya, 'Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak' dedi.
Merkez Bankası, kurdaki hareketliliğin ardından bir adım daha attı. Swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10'dan yüzde 20'ye çekti.
BDDK'nın swap adımlarının yatırım yapan yabancı yatırımcının kur riskine karşı önlem alamamasına, bu yüzden Türk varlıklarına ilginin azalmasına yol açtığı belirtildi.
BDDK, döviz takas işlemlerininde öz kaynak sınırını yüzde 50'den yüzde 25'e indirdi. Karar sonrası dolar/TL, 6 liranın altına geriledi, euro ise 7 liranın altına gevşedi.
Fed'in 25 puanlık faiz artırımı sonrası Merkez Bankası, swap ihalesinde dolar faizini yüzde 1,75'e yükseltti, TL faizi yüzde 12,75'te korundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.