DEVA Partisi, 'Kadın Politikaları Vizyon Belgesi'ni açıkladı: İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayacağız
Vizyon belgesini kamuoyu ile paylaşan DEVA Partisi, 'İnsan onuruna yaraşır hayat standartları ile ülkemiz kadınının umudu, sorunlarının hızlı çözümü olacağız' dedi.
DEVA Partisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 'Kadın Politikaları Vizyon Belgesi'ni açıkladı. Partiden yapılan açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayacağız" mesajı verildi.
DEVA Partisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın cinayetlerini durdurmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, kadının insan haklarını korumak ve başta ekonomi, toplumsal hayat ile siyaset olmak üzere hayatın her alanındaki varlığını güçlendirmek üzere benimseyeceği ve uygulamaya koyacağı politikaların yer aldığı vizyon belgesini kamuoyu ile paylaştı.
Vizyon belgesinde; kadın cinayetlerinin durdurulması için hukuk ve eğitim alanında yapılacak reformlar, İstanbul Sözleşmesi’nin etkili biçimde uygulanması, kadını toplumdan ayrıştıran zihniyetle mücadele edilmesi, kadının karar mekanizmalarında yer alması için önünü açacak uygulamalar geliştirilmesi ve eşit işe eşit ücret politikası yer aldı.
'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ'
DEVA Partisi'nden yapılan açıklamada, parti içerisinde yüzde 35 kota uygulamasının olduğu hatırlatarak, "Ülkemiz kadınının umudu olacağız" denildi.
'Kadın Politikaları Vizyon Belgesi'nde şu başlıklar yer aldı
"- İnsan onuruna yaraşır hayat standartları ile ülkemiz kadınının umudu, sorunlarının hızlı çözümü olacağız.
- Yeni ihtiyaçlar doğrultusunda geliştireceğimiz çözüm üreten politikalarla toplumsal hayatın her kademesinde kadının güvende olmasını sağlayacağız.
- Türkiye’de kadın nerede var olmak istiyorsa onu hak ettiği yere taşıyacak destek mekanizmaları oluşturacağız.
- Kadını toplumdan ayrıştıran zihniyetle mücadele edecek, kadının her alanda ve özellikle karar mekanizmalarında yer alması için önünü açacak sistemler, politikalar geliştireceğiz.
- Kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri önlemek için İstanbul Sözleşmesi’nin gereklerini yerine getireceğiz.
- Kadınları koruyacak hukuk reformlarını, kanun ve uygulayıcılar boyutu ile geniş perspektifli ele alacak, hızla iyileştireceğiz. Kadını koruması gereken 6284 sayılı kanunu yeni düzenlemelerle etkin ve caydırıcı kılacak, şiddetle ilgili sayı ve oranları hızla aşağıya çekeceğiz.
'DAHA ÇOK KADININ SİYASET İÇERİSİNDE YER ALMASINI SAĞLAYACAĞIZ'
- Kadını koruyacak mercilerdeki sorumlu kişilerin sorumluluk hisseden kişiler olmasını sağlayacağız.
- Uzun vadede koruyucu, önleyici etki için ilkokuldan başlayarak eğitimleri daha kapsamlı planlayacak, müfredata bağlı kalınmasını esas alacağız.
- Yapı içindeki %35 cinsiyet kotasını parite hedefiyle destekleyerek güçlendirecek, daha çok kadının siyasette yer almasını sağlayacağız.
- Devletin vatandaşına hizmet sunduğu kurumlarda cinsiyete duyarlı bütçelemeyi önemseyeceğiz. Kamusal kaynakların cinsiyetler arasında eşit paylaşımını garanti altına alacak, hizmetlerin hakkaniyetle düzenlenmesini sağlayacağız
- Kadınların sorunlarına katılımcı, kapsayıcı, sivil toplum örgütleri ile istişare ve ortak akla dayalı çalışmalar, projeler yürüterek eğileceğiz.
- Toplumsal Cinsiyete Duyarlı İstihdam Politikaları geliştirecek, kapsayıcı adil çözümler, koruyucu tedbirler, düzenlemeler ve destek paketleri ile kadınların iş hayatında kalıcılıklarını sağlayacağız.
- İşe alımlarda cinsiyetçi soruları kaldıracak, işe alım ve işten çıkarmada sebep oluşturmalarının önüne geçeceğiz.
- Kadınların girişimcilik kapasitelerini geliştirecek, şirket kurarken ve işlerini büyütürken finansal kaynaklara ve pazara erişimlerini destekleyeceğiz.
- Kadının iş- Aile Hayatı Dengesini sağlayacak ‘Aile Dostu’ politikalara yönelik işgücü piyasası düzenlemeleri ve işyeri uygulamaları ile çalışan kadını destekleyeceğiz (bakım izni, uzaktan çalışma, esnek iş programları ve saatleri vb..)
'ÜCRETLİ EBEVEYN İZNİNİ, AVRUPA STANDARTLARINA GETİRECEĞİZ'
- Anne ve babanın doğum sonrası zorunlu ücretli ebeveyn iznini, ortak sorumluluk almayı teşvik edecek şekilde AB, Avrupa standartlarına getireceğiz.
- Nitelikli, uygun fiyatlı, ev ya da iş yerine yakın kreş bakım desteği sağlayacağız. Yerel yönetimlerle yürütülecek ortak çalışma ile kreş sistemini erişilebilir, nitelikli ve denetlenebilir kılacağız.
- 3 yaşından itibaren kreş uygulaması getireceğiz. Çalışan kadına nakit ücret desteği yerine kreş, etüt desteği vereceğiz.
- Yaşlı bakım ve engelli bakım desteklerini de aynı mantıkla düzenleyecek, ailelere ama özellikle kadına toplum hayatında alan açacak, yükünü azaltacağız
- Eşit işe eşit ücret, parite, kota uygulamaları ile çalışma hayatını dengeleyeceğiz.
- Çalışma hayatını dijital dönüşüm ve pandeminin gereklerine uygun iyileştirecek, güçlendireceğiz. Evden yapılabilecek işlere yönelik düzenlemeler yapacağız.
- Esnek ve saat bazlı yeni iş modelleri ile kadını hak kayıplarına uğramadan, güvenceli ve adil şartlarla istihdamda tutacak, evi ve işi, geliri arasında seçim yapmak zorunda bırakmayacağız
'KADINLARIN ÜRETİME KATILMALARINI SAĞLAYACAK ÇÖZÜMLER GELİŞTİRECEĞİZ'
- Çalışma hayatında yapacağımız iyileştirme ve düzenlemelerle kadın yoksulluğunu azaltacağız.
- Sosyal yardımları kader olmaktan çıkaracak objektif kriterlerle hakkaniyetle dağıtacağız. İhtiyaçlı fakat sosyal desteğe, yardıma ulaşamayan kimse bırakmayacağız.
- Mahalle bazlı Aile Destek Merkezleri kuracak, Asgari Gelir Desteği ile ülkede gelir adaletini tesis edeceğiz.
- Kadınların finansal ve yasal hakları ile ilgili okuryazarlığını arttıracağız. İmkânlarını dengeli ve verimli harcamalarını destekleyeceğiz.
- İklim krizi ile mücadele edecek, kadınların hayatını ve koşullarını düzelten, onların üretime katılmalarını sağlayan çözümler geliştireceğiz.
- Gıda güvenliğinin ülke geleceğinin garantisi olduğu prensibi ile tarımı güçlendirecek, yenilikçi teknik ve destek mekanizmaları ile destekleyeceğiz " (HABER MERKEZİ)