İran’da Nobel ödüllü tutuklu Muhammedi, başörtüsünü reddettiği için hastaneye sevk edilmedi

İran’da Nobel ödüllü tutuklu Muhammedi, başörtüsünü reddettiği için hastaneye sevk edilmedi
İran yönetiminin, bu sene Nobel Batış Ödülü'nü kazanan tutuklu Nergis Muhammedi'yi başörtüsünü reddettiği için hastaneye sevk etmediği açıklandı. Ailesi, 51 yaşındaki Muhammedi'nin anjiyo olması gerektiğini açıkladı.

Artı Gerçek - İran’da Nobel ödüllü tutuklu Nergis Muhammedi'nin ailesi, başörtüsü giymeyi reddettiği için Muhammedi'nin hastaneye sevkine izin verilmediğini açıkladı. Evin Cezaevi’nde tutulan 51 yaşındaki Muhammedi'nin bir kalp sorunu nedeniyle hastanede tedavi görmesi gerektiği aktarıldı.

Yazılı bir açıklama yapan Muhammedi'nin ailesi “Cezaevi yönetimi, tutukluların hastaneye sevk edilmesi için başörtüsü takmalarının zorunlu olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı. Ailesi, Muhammedi'nin hayatının risk altında olduğunu belirtirken Tahran’daki yetkililerden resmi bir açıklama gelmedi.

İKİ DAMARI TIKALI

Instagram hesabından bir açıklama yapan ailesi, cezaevi yönetiminin başörtüsü olmadan revire gitmesine bile izin vermemesinin ardından cezaevine giden bir sağlık ekibinin ekokardiyogram yaptığını, bunun sonucunda iki damarının ciddi ölçüde tıkalı olduğunun tespit edildiğini aktardı.

'CEZAEVİNDE İKİ GÜNDÜR PROTESTO VAR'

Muhammedi'nin acilen anjiyo olması gerektiğini belirten ailesi “Zorla başörtüsü giydirmeye çalışmalarına karşı çıkıyor. İki gündür cezaevinde bir grup kadın, onun hastaneye götürülmesi için aralıksız protesto yapıyor” dedi.

İnsan hakları örgütü Front Line Defenders’a göre Muhammedi birden fazla suçlamadan 12 yıl hüküm giymiş durumda.

'HİÇBİR KOŞUL ALTINDA BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYACAĞIM' DEMİŞTİ

Eylül 2022’de 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini’nin baş örtüsü giymediği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından başlayan protestolar sırasında Muhammedi bir daha hiçbir koşul altında başörtüsü takmayacağını açıklamıştı.

İran’da 1979’daki İslam Devrimi’nden kısa bir süre sonra tüm ülkede kadınların başlarını örtmesi zorunlu hale gelmişti. (Kaynak)

Öne Çıkanlar