Temmuzda dört kadın gazeteciye ceza: 'Kürt kadın gazeteciler iktidarın yargı kıskacında'

Temmuzda dört kadın gazeteciye ceza: 'Kürt kadın gazeteciler iktidarın yargı kıskacında'
MKG’nin temmuz ayı hak ihlalleri raporunda, dört kadın gazetecinin ceza aldığı ve yedi kadın gazetecinin halen cezaevinde olduğu belirtildi. Açıklamada, "Sahada polis taciziyle mücadele eden kadınlar bu sefer de yargı tacizine maruz kalıyor" denildi.

Artı Gerçek - Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), "Temmuz Ayı Kadın Gazetecilere Yönelik Hak İhlali" raporunu açıkladı. Raporda, kadın gazetecilere yönelik baskıların sürdüğü belirtildi.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RFS) örgütünün hazırladığı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke içerisinde 165’inci sırada yer aldığı hatırlatılan raporda, Türkiye’nin "sorunlu" kategoriden “vahim” kategorisine geçtiği ifade edildi.

'TEK SESLİ MEDYA OLUŞTURMAK İSTENİYOR'

Raporda, "Gazetecilere yönelik baskı, sansür her geçen gün artarken, gazeteciler şiddet, yargılama ve cezaevi tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. ‘Tek sesli’ medyayı oluşturmak isteyen iktidar özgür basın çalışanlarına dönük baskılarına hız kesmeden devam ettirirken, sahada polis taciziyle mücadele eden kadınlar bu sefer de yargı tacizine maruz kalıyor. İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede fesheden iktidar, şimdide kadınların soyadlarına göz dikmiş durumda. Kadın kazanımlarına dönük saldırılarına ara vermeden devam eden iktidar, kadınlara dönük saldırıları haber yapan kadınları da hedefine almış durumda” denildi.

‘MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

Kürt kadın gazetecilerin iktidarın yargı kıskacında olduğu vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi: “Ankara merkezli soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022'de tutuklanan ve 16 Mayıs 2023 tarihinde tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Diren Yurtsever, Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer’in yargılandığı davanın karar duruşmasında, arkadaşlarımız Diren Yurtsever, Berivan Altan Zemo Ağgöz’e ve Öznur Değer’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Bu saldırıların hem tanıkları hem de yaşayanları olarak, bir yandan mesleğimize sahip çıkarken, bir yandan da kadınların görünürlüğü için mücadelemize devam edeceğiz. Özgürlüğü ve yaşamları için mücadele eden kadınlara düşman olan iktidarın saldırılarına karşı bizi koruyacak olanın örgütlülüğümüz ve dayanışmamız olduğunun farkındayız.”

Raporda, yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

* Gözaltına alınan gazeteciler: 1

* Haber takibi engellenen gazeteciler: 1

* Hakkında dava açılan gazeteciler (beraat eden): 2

* Cezalandırılan gazeteciler: 4

* Yargılaması devam eden gazeteciler: 23

* Tutuklu kadın gazeteci sayısı (1-31 Temmuz arası): 7 (MA)

Öne Çıkanlar