100 müzeden iklim eylemcilerine uyarı: Tablolar cam çerçeveye rağmen çok narin

100 müzeden iklim eylemcilerine uyarı: Tablolar cam çerçeveye rağmen çok narin
Medyanın dikkatini iklim krizine çekmek için son dönemde cam çerçeve içindeki ünlü tabloları 'hedef alan' eylemcilere müzelerden uyarı geldi: Bu tablolar çok narin, hafife almayın.

Artı Gerçek - Önde gelen yaklaşık 100 müze ve galeri, cam çerçeve içinde sergilenen ünlü tabloların önünde eylem düzenleyen iklim eylemcilerine tepki gösterdi. Açıklamada, tabloların cam çerçeve içinde iyi korunduğunu düşünen eylemcilerin "durumu ciddi şekilde hafife aldığı" vurgulandı. Müze ve galeri yöneticileri, 'saldırı' diye niteledikleri eylemlerin söz konusu tabloları tehlikeye attığını belirtti.

'BU ESERLER ÇOK NARİN'

Açıklamada, "Son haftalarda, uluslararası müze koleksiyonlarındaki sanat eserlerine bir dizi saldırı düzenlendi. Bu saldırıların sorumlusu olan eylemciler, dünyamızın kültürel mirasının parçası olarak muhafaza edilmesi gereken bu eşsiz objelerin ne kadar narin olduğunu ciddi biçimde hafife alıyor. Bu eserlerin bakımının emanet edildiği müze direktörleri olarak, onların bu kadar riskli bir şekilde tehlikeye atılması nedeniyle derinden sarsıldık" denildi.

KİMLER İMZALADI?

İmzacılar arasında, New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi, Modern Sanat Müzesi (MoMA) ve Guggenheim Müzesi; Londra'daki British Museum, Victoria ve Albert Müzesi, Ulusal Galeri; İtalya'daki Uffizi Müzesi ve Peggy Guggenheim Koleksiyonu; Fransa'da Louvre Müzesi, Orsay Müzesi, Pompidou Merkezi ve Picasso Müzesi; İspanya'daki Prado Müzesi ve Guggenheim Müzesi bulunuyor.

HANGİ TABLOLARIN ÖNÜNDE EYLEM DÜZENLENDİ?

İklim krizine dikkat çekmek isteyen farklı gruplardan aktivistler, son dönemde cam çerçevede sergilenen birçok başyapıtın önünde dikkat çekici eylemler düzenliyor. Almanya'daki Potsdam Müzesi'nde sergilenen bir Claude Monet tablosuna patates püresi, Londra'daki Ulusal Galeri'de (National Gallery) Vincent van Gogh imzalı Ayçiçekleri tablosuna domates çorbası, Roma'daki bir diğer Vincent van Gogh tablosuna bezelye çorbası atılmıştı. Melbourne'da bir Picasso tablosu hedef alınmış; eylemciler Botticelli, Boccioni, Van Gogh ve diğer ustaların tablolarına kendilerini yapıştırmıştı.

Hollanda'da bir eylemci geçen hafta Johannes Vermeer'in 1665 tarihli İnci Küpeli Kız tablosuna kafasını yapıştırıcı ile tutturmuş, bir diğer eylemci bu sırada "Güzel ve paha biçilemez bir şey gözünüzün önünde yok edildiğinde nasıl hissediyorsunuz?" diye sormuştu. En son olarak da, Andy Warhol’un bir tablosu hedef alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar