2. Kommagene Bienali’nin İzinde

2. Kommagene Bienali’nin İzinde
Kommagene Bienali, bu yıl ikinci kez izleyicilerle buluşuyor. "İyileşme ve yeniden doğuş” ana teması ile hareket eden 2. Kommagene Bienali, 6 Şubat Depremi ile büyük bir felaket yaşayan Adıyaman ve bölgesine dair kolektif bir bilinç ile hareket edİ

Abdullah EZİK


Adıyaman’da gerçekleştirilen Kommagene Bienali, bu yıl ikinci kez izleyicilerle buluşuyor.Gündoğumu Okumaları ile 24 Ağustos’ta başlayan bienal, bölgenin yakın geçmişte tanıklık ettiği felaketin yaralarını sarmaya, Adıyaman’a sanat ile yeniden dikkat çekme misyonuyla hareket ediyor.

LAM Derneği koordinasyonunda, Adıyaman Valiliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 2. Kommagene Bienali, birçok ulusal ve uluslararası sanatçıya ev sahipliği yapıyor. Macaristan’dan davet edilen Prof. Eros Istvan’ın küratörlüğünde gerçekleştirilen bienale 20 farklı ülkeden 53 sanatçı katılmakla beraber düzenlenen paralel etkinlik ve sergilerle bienalin kapsamı da sürekli genişletiliyor.

'İYİLEŞME VE YENİDEN DOĞUŞ'

Bu yıl “iyileşme ve yeniden doğuş” ana teması ile hareket eden 2. Kommagene Bienali, 6 Şubat Depremi ile büyük bir felaket yaşayan Adıyaman ve bölgesine dair kolektif bir bilinç ile hareket ediyor. Bölge insanına dair yeni bir umut ve arayışın somut bir çıktısı olarak görülebilecek bienal, nihayetinde iyileşmenin de yeniden doğuşun da farklı dinamikler üzerinden sürekli gündem yapılması düşüncesini içerisinde barındırıyor.

Merkezinde yer alan iyileşmenin gücü ve sanatın bu süreçteki rolünü/yerini vurgulayan, sanatın salt bir bireysel değil aynı zamanda kolektif bir mesele de olduğunu ön plana çıkaran 2. Kommagene Bienali, ev sahipliği yaptığı mekânlar ve işlerle ayrı bir yerde duruyor. Bu yıl Nemrut Dağı, Kâhta Kalesi, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Belören Köyü ve Perre Antik Kenti gibi bölgenin önemli antik merkezlerinde gerçekleştirilen bienal, aynı zamanda arkeoloji ile çağdaş sanat arasında ördüğü, inşa ettiği bağ ile de dikkat çekiyor.

Çağdaş sanata dair farklı açılımlar yapmayı deneyen, bunu salt işler ve bienal etkinlikleri ile değil, aynı zamanda diğer disiplinlerle ördüğü bağlarla da güçlendirmeye çabalayan Kommagene Bienali, dolaylı yoldan da olsa arkeoloji, tarih, mimari gibi başka düşünsel kolları da içerisinde barındırıyor. Bienal için tercih edilen mekânlar ve bu mekânlara yerleştirilen işler, bu noktada önemli birer kaynak olarak dikkat çekiyor.

07-2024-00-agustos-04-20240824-2-65250788-104151043.jpg

GÜNDOĞUMU OKUMALARI

Doğa ve arkeoloji ile sıkı sıkıya örtüşen bir değer üreten 2. Kommagene Bienali, “iyileşme” meselesine odaklanırken bu yolda meselenin birçok farklı açıdan değerlendirilebileceğinin de altını çiziyor. Öyle ki bu meselenin önemli parçalarından biri olan edebiyat, “Gündoğumu Okumaları”nda somut bir çıktı olarak izleyicilerin karşısına çıkıyor. Abdullah Ezik, Ali Al-Shalah, Christos Koukis, Çağla Meknuze, Hemant Divate, İnanç Avadit, Julijana Velichkovska, Mehmet Sümer, Philip Meersman, Selahattin Yolgiden ve Yağmur Sunar’ın katılımıyla gerçekleştirilen Gündoğumu Okumaları, iyileşme meselesinin edebiyat üzerinden nasıl ele alınabileceğinin izini sürüyor.

YENİ BİR UMUT ARAYIŞI: İYİLEŞME

Bu yıl özel olarak Macaristan’dan davet edilen Prof. Eros Istvan küratörlüğünde düzenlenen Kommagene Bienali, birçok farklı disiplin etrafında çalışan çok yönlü isimleri buluşturuyor. Direktörlüğünü Nihat Özdal’ın üstlendiği bienaş, iyileşmenin kişisel ve kolektif olarak nasıl bir anlam ifade ettiğini araştırırken sürece ortaklık etmesi için davet edilen sanatçılarla kapsamını genişletiyor. Bienale katılan her bir sanatçı, gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde, ortaya çok yönlü bir yapı ve disiplinlerarası bir değer çıkarıyor. İşleriyle bienale değer katan tüm isimler, bölge insanı için bir umut olarak ön plana çıkarken direncin ne denli güçlü bir arzu olduğunu da vurguluyor.

07-2024-00-agustos-04-20240824-2-65250788-104151052.jpg

BİENALE PARALEL 3 ÖZEL SERGİ

Bu yılki bienalin önemli ayaklarından birisi de yerel sanatçılara alan açmak, bienal izleyicisi ile onları buluşturmak. Bu kapsamda bienale paralel bir şekilde düzenlenen 3 özel sergi ile farklı araştırmaların peşine düşülüyor. Onbur Polat’ın “Sırtlan Bilgisi”, Birgül Tüfek’in “Çocuk Gelinler”i ve Ali Osman Yanık’ın “Kabuk”u hem bölgeye dair alternatif konuların peşinden gidiyor hem de yerel işbirliklerinin ne derece kıymetli olduğunun altını çiziyor.

KOMMAGENE BİENALİ SANATÇI LİSTESİ:

Alhan Tanrıverdi - Türkiye
Amarsaikhan Namsraijav - Moğolistan
Başak Karakoyun - Türkiye
Burhan Yılmaz - Türkiye
Ceysu Ucan - Türkiye
Chrisel Attewell - Afrika
Çağla Meknuze & Mert Kamiller & Arda Gül / Lüksemburg - Türkiye
Danial İsmail & Türkan Sultan Yaşar / Malezya - Türkiye
Dora Moneti Faggin - Portekiz
Erdoğan Kaplan - Türkiye
Feng Feng & Xiao Li / Çin - Japonya
Gonca Dicle Akça Gonca - Türkiye
Guillermo Anselmo Vezzosi - Arjantin
Kahraman Turan - Türkiye
Karin van der Molen - Hollanda
Kinga Kovacs & Erno Endre Gergely - Romanya
Mahmut Aydın - Türkiye
Marisa Merlin - İtalya
Martin Fred - Fransa
Michael Chauvel - Fransa
Muhammet Bakır - Türkiye
Mustafa Duymaz - Türkiye
Narin Turanlı - Türkiye
NEG-UUDEL Performance Art Group / Moğolistan - İsviçre
Oya Yurt & Yaprak Deniz Yurt - Türkiye

Özgür Özcan - Türkiye
Patrick Jones & Kaori Jones - İngiltere
Rukiye Peyzo - Türkiye
Serpil Çetinkaya & Ilgın Özer - Türkiye
Sezen Ümitli - Türkiye
Shabir Mir - Pakistan
Strl_ - Danimarka
Sophy King - İngiltere
Şölen Kipöz & Hatice Gökçe - Türkiye
Taejin Hur - Kore
Takashi Ikezawa - Kore
Talha Demiral - Türkiye
Kolozsi Tiberiu - Romanya
Yiğit Türüdü & Tuba Emiroğlu - Türkiye
Yusuf Aktoprak - Türkiye
Zsofia Majorosi - Macaristan

Öne Çıkanlar