31'inci Adana Altın Koza Film Festivali başlıyor: Festival programında neler var?

31'inci Adana Altın Koza Film Festivali başlıyor: Festival programında neler var?
Türkiye’nin en köklü film festivallerinden Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başlıyor. Bu yıl 31. yaşını kutlayacak ve 29 Eylül'e dek sürecek festivalde, 22 ülkeden 125 yönetmenin toplam 117 filmi izleyicilerle buluşacak.

Artı Gerçek - 31'inci Adana Altın Koza Film Festivali bugün başlıyor. Festivalin ilk günü film gösterimleriyle başlarken, akşam 19:30'da Merkez Park’ta gerçekleşecek Açılış Töreni’nde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' ile 'Orhan Kemal Emek Ödülleri' sahiplerini bulacak.

Festivalde yarın da yarışma heyecanı başlayacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Vuslat Saraçoğlu filmi “Bildiğiniz Gibi Değil”, saat 17.30’da Adana’daki ilk gösterimini yaparken, Orhan İnce’nin ilk uzun filmi de olan “Umut” (Hêvî) saat 20.30’da dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

altin-koza-yasam-boyu-basari-eisc-cover.jpg
Yönetmen Jerzy Skolimowski

FESTİVALİN ONUR KONUĞU POLONYALI YÖNETMEN JERZY SKOLİMOWSKİ

Festivalde yarın ayrıca, Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi de olan usta yönetmen Jerzy Skolimowski, son filmi "Aİ"nin (EO, 2022) gösterimine filmin hem senaristi hem de yapımcısı olan Ewa Piaskowska ile birlikte katılacak. Yarının programında öne çıkan diğer gösterim ve etkinlikler arasında, Nazan Kesal ile İsmail Hacıoğlu’nun rol aldığı okuma tiyatrosu "Her Tepeden Bir Gün Doğar", Yılmaz Güney’in 40. ölüm yıl dönümüne özel düzenlenen ve Tahir Yüksel’in arşivinden derlenen "Endişesiz Bir Ülke, Endişesiz Bir Dünya İçin" başlıklı sergi ve Sinematek Sinemaevi ile ortaklaşa düzenlenen "Hakkâri’de Bir Mevsim"in özel gösterimi de bulunuyor.

314692.jpg

ULUSAL UZUN METRAJ YARIŞMASI

Bu yıl jüri karşısına, Vuslat Saraçoğlu’nun “Bildiğiniz Gibi Değil”, Erkan Tahhuşoğlu’nun “Döngü”, Türker Süer’in “Gecenin Kıyısı”, Hikmet Kerem Özcan’ın “Hakkı”, Murat Fıratoğlu’nun “Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri”, Burak Çevik’in “Hiçbir Şey Yerinde Değil”, Ceylan Özgün Özçelik’in “On Saniye”, Doğuş Algün’ün “Ölü Mevsim”, Zeynep Köprülü’nün “Su Yüzü”, Orhan İnce’nin “Umut” (Hêvî) ve Gürcan Keltek’in “Yeni Şafak Solarken” adlı filmleri çıkacak ve sinemaseverlere Altın Koza heyecanı yaşatacaklar.

317277.jpg

ULUSLARARASI FESTİVALLER FİLMLER

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin, Festivallerden Seçkisi de heyecan yaratıyor. Cannes, Berlin, Locarno gibi dünya festivallerinin 2024 programlarından 11 filmi buluşturacak seçkide, Francis Ford Coppola’nın “Megalopolis”, Mohammad Rasoulof’un “Kutsal İncirin Tohumu” (The Seed of the Sacred Fig), Adam Elliot’ın “Bir Salyangozun Anıları” (Memoir Of Snail), Boris Lojkine’nin “Süleyman’ın Hikâyesi” (The Story of Souleymane), Emanuel Pârvu’nun “Dünyanın Sonuna Üç Kilometre” (Three Kilometers To The End Of The World), Payal Kapadia’nın “Aydınlık Hayallerimiz” (All We Imagine As Light), Tato Kotetishvili’nin “Kutsal Enerji” (Holy Electricity), Mo Harawe’nin “Cennetin Kıyısındaki Köy” (The Village Next To Paradise), Agathe Riedinger’in “Vahşi Elmas” (Wild Diamond), Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham ve Rachel Szor’un “Gidecek Yer Yok” (No Other Land, 2024) ve Farahnaz Sharifi’nin “Çalınan Gezegenim”(My Stolen Planet, 2024) adlı filmleri Adana’da ilk kez seyirciyle buluşacak.

ekran-goruntusu-2024-09-23-135031.png

ULUSAL UZUN METRAJ JÜRİSİ

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jürisinde, oyuncu ve yönetmen Mehmet Aslantuğ, oyuncu Serenay Sarıkaya, yazar ve senarist Nermin Yıldırım, yönetmen ve senarist Mustafa Kara, kurgucu Ayris Alptekin ile film eleştirmeni ve küratör Müge Turan yer alıyor.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ ADANA’DA

Eylül’de Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapacak “Gecenin Kıyısı” ve “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri”, Karlovy Vary Film Festivali’nde gösterilen “Hiçbir Şey Yerinde Değil” ve Locarno Film Festivali’nin Ana Yarışması’nda gösterilen “Yeni Şafak Solarken”, Türkiye’de ilk kez Adana’da izleyici karşısına çıkacak.

“Döngü”, “On Saniye”, “Ölü Mevsim”, “Su Yüzü” ve “Umut” (Hêvî) dünya prömiyerlerini Adana Altın Koza Film Festivali’nde yaparken, finalistlerden ayrıca, “Gecenin Kıyısı”, “Ölü Mevsim”, “Su Yüzü” ve “Umut” (Hêvî) da yönetmenlerin ilk uzun filmleri olarak festivalde seyirciyle buluşacak.

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması

Finalistler

Bildiğin Gibi Değil | Vuslat Saraçoğlu
Döngü | Erkan Tahhuşoğlu
Gecenin Kıyısı | Türker Süer
Hakkı | Hikmet Kerem Özcan

Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri | Murat Fıratoğlu
Hiçbir Şey Yerinde Değil | Burak Çevik
On Saniye | Ceylan Özgün Özçelik
Ölü Mevsim | Doğuş Algün
Su Yüzü | Zeynep Köprülü
Umut (Hêvî) | Orhan İnce
Yeni Şafak Solarken | Gürcan Keltek

316716.jpg
Yönetmen Chris Marker

CHRİS MARKER İLE DEVRİ ÂLEM

31'inci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde, ‘deneme film’in (essay film) öncülerinden Fransız yönetmen, yazar ve multidisipliner sanatçı Chris Marker’a özel bir bölüm ayrıldı. “Chris Marker ile Devri Âlem” adlı seçkide, Marker’ın üç uzun ve bir de kısa metraj filmi gösterilecek.

DÖRT KLASİK BİRDEN

Sibirya coğrafyası ve halklarını merkezine alarak egzotizm ve propaganda diline alaycı bir bakış getirdiği seyahat günlüğü "Sibirya’dan Mektup" (Lettre de Sibérie, 1957), 33 yıl sonra Terry Gilliam’ın "12 Maymun" filmine ilham olan, siyah-beyaz fotoğrafların bir fotoroman şeklinde aktığı distopik klasik "Dalgakıran" (La Jetée, 1962), modern toplumun kolektif hafızasını ve kişisel anıların doğasını Afrika’dan Japonya’ya uzanan sinematik bir yolculukla kayda alan, şiirsel ve meditatif film denemesi "Güneşsiz" (Sans Soleil, 1983) ve tarih ile teknolojinin kesişim noktasında duran kurmaca-belgeseli “Level Five” (1997), seçki kapsamında Adana seyircisiyle buluşacak.

31'inci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması programının seçkilerinden biri de, Polonya sinemasının son dönem önemli ve ödüllü örneklerini buluşturan "Polonya, Şimdi" olacak. Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival’in ortaklığında hazırlanan seçkide, toplam 5 film Adana’da ilk kez seyirciyle buluşacak.

317038.jpg

'POLONYA, ŞİMDİ' SEÇKİSİ ALTIN KOZA'NIN DÜNYA SİNEMASI PROGRAMINDA

Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi de olan usta yönetmen Jerzy Skolimowski’nin hüzünlü bir eşeğin kocaman gözlerinden dünyanın halini beyaz perdeye aktardığı, Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nün yanı sıra 31 ödüle layık görülen ve 2023 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a aday olan son filmi "Aİ" (EO, 2022), görüntü yönetmeni Michal Dymek ve filmin müziklerini yapan Pawel Mykietyn’e de ödüller kazandıran bir başyapıt.

Anna Jadowska’nın gerçek olaylardan esinlenen ve 60 yaşında bir kadının mutfak bıçağıyla banka soygunu girişimini anlatan filmi "Çatıdaki Kadın" (Woman On The Roof, 2022), başroldeki Dorota Pomykala’ya Tribeca Film Festivali’nden ödül kazandırdı.

Grzegorz Dębowski’nin Polonya Film Festivali’nde Yılın Çıkış Yapan Yönetmeni seçildiği sosyal draması "Değersiz Bir Hayat" (Next To Nothing, 2023), günümüz kırsal Polonya’sında geçen yaşam mücadelesini işliyor ve bir grup çiftçinin, geleceklerini karartacak bir yasa teklifine olumlu oy veren bir milletvekilinin evinin önünde başlattıkları protesto sonrası yaşanan gerilim dolu olayları konu alıyor.

Polonya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Robert Glinski’nin komünizm döneminde geçen son filmi "Gölge Adam" (Strawman, 2023), gerçek olaylara dayanıyor. Yıllar sonra II. Jean Paul adıyla Papa seçilecek olan Karol Wojtyla’yı 20 yıl boyunca izleyen gizli polis Budny’nin psikolojik portresini çizen film, casus - gerilim türünün genel kalıplarını kullanarak, yalnızlık ve umutsuzluğa yenik düşen bir adamın hikayesini anlatıyor.

DK Welchman ve Hugh Welchman’nın Annie Ödülleri’ne aday olan ve Litvanya Film Ödülleri’nde En İyi Litvanya Filmi seçilen canlandırmaları “Köylüler” (Peasants, 2023) Wladyslaw Reymont’un Nobel Ödüllü romanından uyarlama. Film 19. yüzyıl Polonya’sında sevgisiz bir evliliğe sürüklenen Jagna adlı genç bir kadının hikâyesini anlatıyor. Yapımı beş yıl süren film, 42 binden fazla yağlıboya tablonun 100’den fazla ressam tarafından elle çizilmesi sonucu tamamlanmış bir çalışma. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar