Açık Radyo internet radyosu olarak geri dönüyor: 'Apaçık Radyo'
Artı Gerçek - Karasal yayını 16 Ekim'de sonlandırılan Açık Radyo, 'Apaçık Radyo' ismiyle, internet radyosu olarak geri dönüyor. 8 Kasım'da apacikradyo.com.tr adresinden test yayınına başlaması planlanan yeni radyo üç gün boyunca sadece müzik yayını yapacak.
Aynı yayıncılık ilkeleriyle, yine aynı stüdyodan yayın yapacak yeni radyonun 11 Kasım Pazartesi dinleyicilerle buluşması öngörülüyor.
???? https://t.co/I1ifslPJzo pic.twitter.com/Z87cs4T6UP
— Açık Radyo (@acikradyo) November 8, 2024
Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, yeni yayın dönemiyle ilgili "Çok değişen bir durum söz konusu olmayacak. Yirmi dört saat internet üzerinden yayın yapılacak ve bence onun dışında da önemli bir fark olmayacak" diyor.
'BÜROKRATİK, TEKNİK BİR HATADAN DOLAYI KAPATILDI'
Radyonun RTÜK tarafıdan karasal yayınına son verilmesini BBC Türkçe'ye değerlendiren Ömer Madra, kapatma kararının RTÜK'ün ilk kararının uygulanması sırasındaki aksaklıklardan kaynaklandığını belirtti.
Açık Radyo yapımcısı Özdeş Özbay da "Biz 'Ermeni Soykırımı' dedik diye kapanmadık. Radyo bürokratik, teknik bir hatadan dolayı kapatıldı" dedi.
Lisans iptal kararı Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), PEN International ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) gibi 60'a yakın ulusal ve uluslararası kuruluş tarafından kınandı.
NE OLMUŞTU?
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 28 Ekim'de yapılan yazılı açıklamada, Açık Radyo'da "1915 olayları için 'soykırım' ve 'katliam' ifadelerinin kullanıldığı ve program moderatörünce bununla ilgili bir düzeltme girişiminde bulunulmadığı" belirtilerek "Açık Radyo'nun, herhangi bir yargı kararı bulunmamasına rağmen beş kez program durdurma müeyyidesini uygulamadığı ve yayınlarına devam ettiği tespit edilmiştir. Bunun üzerine Açık Radyo hakkında lisans iptali kararı verilmiştir" ifadelerine yer verilmişti.
Kendilerine gelen tebligattan sonra, radyonun lisans iptalinden bir süre önce RTÜK'e müracaat ettiklerinin altını çizen Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, kararın uygulanması için yeni gün tayin edilmesi talebinde de bulunduklarını belirtmişti.
"Basın özgürlüğünün ve halkın haber alma hakkının ihlali" gibi gerekçelerle yasal yollara başvuran Açık Radyo hakkında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti ama aynı mahkemenin iki ay sonra dosyalarını tekrar inceleyerek yürütmeyi durdurma kararını iptal etti.
AÇIK RADYO HAKKINDA
Türkiye'nin en uzun soluklu topluluk radyosu olan Açık Radyo, 29 yıl 11 ay FM frekansından, 22 yıl 11 ay da internet üzerinden Türkiye'ye ve dünyaya yayın yaptı. “Evrenin tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık bir radyo” mottosuyla yola çıkan Açık Radyo, gerek habercilik alanında gerekse hukuk, felsefe, tarih, antropoloji, bilim, kültür, edebiyat ve sanat gibi pek çok alanda yaptığı binlerce programda evrensel habercilik ilkelerini ön planda tutarak Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğünün temel taşlarından biri oldu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun lisans iptal kararının tebliğ edilmesinden bir gün sonra toplam 69. ödülünü alan Açık Radyo, bugüne kadar tamamı gönüllü 1416 sunucuyla 1219 farklı programa imza attı ve bu programlardan esinlenerek 29 kitap yayımladı. (KÜLTÜR SANAT)
Greta Thunberg'den Açık Radyo'ya ziyaret: Açık Radyo açık kalmalı!
62 basın örgütü ve STÖ’den Açık Radyo’nun kapatılmasına tepki: Sansüre son verilsin
Açık Radyo'nun karasal yayını sona erdi... Ömer Madra: Kamunun sesini kısma girişimidir
RTÜK'ün lisans iptali sonrası Açık Radyo ‘Good Vibrations’la veda etti
RTÜK'ün Açık Radyo kararına sosyal medyadan tepki: 'Açık Radyo açık kalsın!'
Açık Radyo kapatılıyor: Karasal yayın lisansı RTÜK tarafından iptal edildi
Açık Radyo davasında RTÜK'ün itirazı reddedildi
Açık Radyo: Yürütmenin durdurulması kararı verildi
Açık Radyo'nun lisansının iptal edilmesine karşı imza kampanyası
Açık Radyo'nun lisansının iptal edilmesine karşı imza kampanyası
'Ermeni soykırımı' ifadesi suç sayılmıştı: RTÜK, Açık Radyo'nun lisansını iptal etti