Açık Radyo'nun karasal yayını sona erdi... Ömer Madra: Kamunun sesini kısma girişimidir

RTÜK kararıyla lisansı iptal edilen Açık Radyo'nun karasal yayını bugün sona erdi. Açık Radyo'nun tüm dinleyicilerine ve demokratik kamuoyuna dayanışma çağrısı sonrası gerçekleşen basın toplantısında "Hukuki mücadeleye devam edilecek" denildi.

Artı Gerçek - Türkiye'nin en eski bağımsız radyo istasyonlarından biri olan Açık Radyo'nun yayınları, RTÜK'ün 'Ermeni Soykırımı' ifadesinin kullanılması sonrası ısrarlı baskısı sonucunda son buldu.

Kamuoyundan gelen tepkiye rağmen lisansının iptal edilmesi sonrası, Açık Radyo'nun karasal yayını bugün TSİ 13 itibarıyla sona erdi. Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra ve radyo çalışanları bugün Açık Radyo stüdyosu önünde bir basın açıklaması yaptı.

'AÇIK RADYO, KAMUSAL PARKLAR, ORMANLAR GİBİ BİR MÜŞTEREKTİR'

Açıklamayı okuyan Madra şunları söyledi:

"Açık Radyo'nun sürekli kamusal parklar, ormanlar gibi müştereklerden biri olduğunu hatırlatıyoruz. Açık radyo dendiğinde akla başka bir mecrada hak ettiğini bulamamış bir uzun şarkı, radyo tiyatrosundan aklınıza kazınmış müthiş bir tirad, edebiyatın görünür kıldığı bir büyük hikaye. İnsanlığın renk ve titreşimlerini sesle çepe çevre kuşatan bir mecra gelir. Açık Radyo dendiğinde akla milyonlarca insanın Londra'da başlatıp Ankara'ya kadar devam ettirdiği barış çığlığı gelir. Yırca'da, Cerattepe'de, Akbelen'de ağaçlarına sarılarak sahip çıkan köylü kadınlar ya da lise önlerinden meydanlara taşarak fosil yakıt şirketlerini boyunduruğunda canlılar alemini yok oluşa sürükleyen resmi iklim politikalarını protesto eden gençler gelir"

'KAMUNUN SESİNİ KISMA GİRİŞİMİDİR... TARİHE ÖYLE GEÇECEKTİR'

"Açık radyo dendiğinde akla ekoloji mücadelesinin, sosyal dayanışmanın, hak mücadelesinin seslerine daima kürsü ve megafon olan sakin, kararlı bir radyo istasyonu gelir. Açık Radyo kamusal faydanın sesidir. Kurulduğu günden bu yana herhangi bir kişinin ya da kurumun çıkarını gözetmeksizin kamu yararına yayın yapmıştır. Gücünü ve dirayetini buradan alır. Açık Radyo, Türkiye ve dünya kamuoyunu da gerek siyaset gerek kültür, sanat ve edebiyat alanlarında ne tartışılıyorsa bunu itidal ve sağduyu ile fakat eksiksiz konuşmayı kendine görev bilir. RTÜK kararıyla Açık Radyo'nun karasal yayınının iptal edilmesi hangi teknik ya da bürokratik gerekçeye dayandırılıyor olursa olsun kesinlikle kamunun sesini kısma girişimidir. Tarihe öyle geçecektir ve daima öyle hatırlanacaktır."

'HUKUKİ MÜCADELE DEVAM EDECEK'

Karasal yayın lisansının iptalinin radyonun kapanması anlamına gelmediğini açıklayan Madra, önümüzdeki sürecin nasıl devam edeceğini şöyle anlattı:

Radyonun yayıncı olarak başvurma hakkı olan farklı linsans biçimleri mevcut ve bunlardan biriyle yayınlarını sürdürme planlanıyor. Ayrıca karara karşı yürütmenin durdurulması istemli davayı da açtık. Hukuki süreç hâlâ devam ediyor.

KARASAL YAYIN NEDEN SONA ERDİRİLDİ?

RTÜK tarafından daha önce beş kez yayın durdurma ve idari para cezasına çarptırılmış olan Açık Radyo'nun yayın lisansı, yayın durdurma kararını uygulamadığı için temmuz ayında iptal edilmişti. RTÜK, söz konusu cezayı, radyoda yayınlanan günlük haber programı Açık Gazete'ye katılan bir konuğun 'Ermeni'Soykırımı' demesi gerekçelendirmişti. RTÜK, ilgili kararının metninde, 24 Nisan yayınında kullanılan bu ifade için "hamasi ve tarafgir tutum" iddiasında bulunmuştu.

Açık Radyo'nun yayın durdurma ve para cezası kararına ilişkin açtığı davanın görüldüğü Ankara 21'inci İdare Mahkemesi, söz konusu işlemle ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı vermişti. RTÜK bu karara itiraz etmiş, itirazı reddedilmiş ve radyo yayına devam ettiğini duyurmuştu. Ancak 27 Eylül 2024'te aynı mahkeme bu kez "yürütmenin durdurulması isteminin reddine" karar verdi. Ardından da Açık Radyo, yayın lisansının iptali kararının 11 Ekim'de kendilerine tebliğ edildiğini duyurdu.

AÇIK RADYO HAKKINDA

Türkiye'nin en uzun soluklu topluluk radyosu olan Açık Radyo, 29 yıl 11 ay FM frekansından, 22 yıl 11 ay da internet üzerinden Türkiye'ye ve dünyaya yayın yaptı. “Evrenin tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık bir radyo” mottosuyla yola çıkan Açık Radyo, gerek habercilik alanında gerekse hukuk, felsefe, tarih, antropoloji, bilim, kültür, edebiyat ve sanat gibi pek çok alanda yaptığı binlerce programda evrensel habercilik ilkelerini ön planda tutarak Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğünün temel taşlarından biri oldu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun lisans iptal kararının tebliğ edilmesinden bir gün sonra toplam 69. ödülünü alan Açık Radyo, bugüne kadar tamamı gönüllü 1416 sunucuyla 1219 farklı programa imza attı ve bu programlardan esinlenerek 29 kitap yayımladı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar