Almanya’ya dönebilmesi için 1.5 milyon TL istenen Dersimli sanatçı Ali Baran: Milyoner değilim, bir sazım var

Almanya’ya dönebilmesi için 1.5 milyon TL istenen Dersimli sanatçı Ali Baran: Milyoner değilim, bir sazım var
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle Almanya’ya dönemeyen sanatçı Ali Baran basın toplantısıyla yaşadıklarını anlattı. Kendisinden 1 buçuk milyon lira teminat istendiğini söyleyen Baran, “Ben milyoner değilim. Bir sazım bir de sesim var” dedi.

Esra ÇİFTÇİ


İSTANBUL - Albüm çalışması için Türkiye’ye gelen Dersimli sanatçı Ali Baran, sosyal medya paylaşımları nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı, yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için ise Baran’dan 1,5 milyon lira teminat istendi.

Ali Baran bir süredir yaşadığı hukuksuzluğu kamuoyuyla paylaşmak için bugün Dersim Araştırmalar Merkezi’nde (DAM) avukatı Mehmet Mustafa Alptekin ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına DAM yönetim kurulu başkanı Hüseyin Ayrılmaz, DAM yöneticileri, Demokratik Alevi Derneği İstanbul Eş Başkanı Ali Şeker, Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF) adına Ali Rıza Bilir, sanatçı Welat Baran, Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili adayları avukat Erdal Doğan, avukat Öztürk Türkdoğan ve MKM sanatçıları katıldı.

'BİR SAZIM BİR DE SESİM VAR'

Artı Gerçek'e konuşan Ali Baran, 8 Mart’ta eşiyle birlikte Almanya’dan İstanbul’a geldiğini ve havaalanında gözaltına alındığını anlattı. Gözaltı nedeninin sosyal medya paylaşımları olduğunu belirten Baran, bütün paylaşımlarının barış temalı olduğunu söyledi. Baran, ertesi gün avukatıyla ifadeye gittiğinde ise jet hızıyla ceza verildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Mahkemeye '70 yaşına gelmiş bir insanım, kaçacak halim yok, bırakın konserlerime gidip geleyim, deprem bölgesine yardım edeyim' dedim, buna rağmen yurt dışı yasağı aldım ve 1,5 milyon lira teminat isteniyor. Ben milyoner değilim. Bir sazım bir de sesim var. Ben bu kadar parayı nereden bulayım dedim, dinleyen olmadı, kapılar yüzüme kapandı.”

'ALMAN VATANDAŞLIĞINA GÜVENMEYİN'

Baran, 1982 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı ve 1992 yılında Alman vatandaşı oldu. Turgut Özal’ın çağrısıyla Cem Karaca’nın da içinde olduğu 300 sanatçıya vatandaşlığının geri verildiğini, kendisinin de aralarında olduğunu ama bunu bilmediğini anlattı. “Özal iyilik yapmak isterken meğer kötülük yapmış, benim haberim olmadan ben yine Türk vatandaşı olmuşum” diyen Baran, belki de ilk defa böyle yüksek bir para talep eden mahkemenin olduğunu belirtti ve Almanya’da yaşayan gurbetçilere de şöyle seslendi:

“Alman vatandaşlığınıza güvenmeyin. Almanların Türkiye’de can güvenliği kalmamıştır. Antalya’da tatil yapmaya kalkmayın, 'domates neden pahalı' ya da 'Depremde devletin denetiminde neden bunca insan öldü' demeyin çünkü hemen terör propagandası derler.”

'TEK NEDEN KÜRT VE ALEVİ BİR SANATÇI OLMASI'

Baran’ın avukatı Mehmet Mustafa Alptekin de “Paylaşımlarında suç unsuru olan, örgüt propagandası sayılabilecek herhangi bir ifade bulunmamaktadır. Bütün paylaşımları ifade özgürlüğü kapsamında kalan ifadelerdir” dedi. Alptekin şöyle devam etti:

“Biz biliyoruz ki kendisine ceza verilmesinin tek nedeni Kürt ve Alevi bir sanatçı olarak kendisinin yıllardır değişmeyen duruşudur. Daha önce de kendisine yargı tacizi olmuştur. Kendisi Almanya’da yaşamasına rağmen yurt dışı çıkış yasağı nedeniyle Almanya’ya, ailesinin yanına gidememektedir. Yargılama bitmesine ve kendisinin katılması gereken herhangi bir yargılama safhası kalmamasına rağmen bu yasak kaldırılmamaktadır. Müvekkil bu şekilde de ayrıca ve farklı bir şekilde cezalandırılmaktadır. Bu kararın bizim nezdimizde hiçbir hükmü bulunmamaktadır. Bu kararı ne vicdanen ne de hukuken kabul etmemiz mümkün değildir. Kararı istinafa taşıyacağız.”

Öne Çıkanlar