Ayfer Düzdaş'ın 'Arguvan Klamları' İstanbul'da yükselecek
Uzun yıllardır köy köy gezerek Alevi Kürt ezgilerini derleyen Ayfer Düzdaş’ın ‘Arguvan Klamları’ albümünün tanıtım konseri 1 Ekim’de İstanbul’da yapılacak.
"Malatya'da Arguvan'ın neredeyse bütün köylerine gittim. Yaptığım kayıtlardan ciddi anlamda bir arşiv oluştu" diyen Düzdaş, Malatya’da derlediği ezgileri albümleştirdi.
Tanıtım konserini sosyal medya hesabından duyuran Düzdaş, "Siz hiç Kürtçe Arguvan Kılamları dinlediniz mi? Malatya 'da derledigim ezgileri albüme dönüştürdüm" ifadelerini kullandı.
Düzdaş’ın konseri, 1 Ekim’de Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde olacak.
Kilomén Ârxawûn
— Ayfer Düzdaş (@ADuzdas) September 21, 2022
We qe kilomén Ârxawûn gohdarî kiriye? Min demek direj li Melétî kilomén kurmancî tomar kir.
Siz hiç Kürtçe Arguvan Kılamları dinlediniz mi?
Malatya 'da derledigim ezgileri albüme dönüştürdüm.
????Merak edenler için
1 Ekim Cemil Candaş Kültür Merkezi
Saat 19:00 pic.twitter.com/S5UwfZLRLy
AYFER DÜZDAŞ KİMDİR?
Ayfer Düzdaş, 1973 yılında Sivas’ta doğdu. ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1996 yılında Mezopotamya Kültür Merkezinde bağlama ve müzik eğitimini alan sanatçı, 1998 yılında Pera Güzel Sanatlar Lisesinde Keman ve Şan eğitimine başladı.
Sanatçı Ayfer Düzdaş, uzun yıllardır köy köy gezerek Alevi Kürt ezgileri derliyor. Düzdaş, müzikal hafızanın şarkıcısı olarak gezdiği coğrafyalarda ninnilerden, ağıtlara, masallardan deyişlere devlet asimilasyonuyla kaybolmaya yüz tutmuş eserleri kaydediyor.
Sanatçı ilk solo çalışması olan "Leylan" albümü geleneksel dengbejlik sanatının gırtlak yapısını korunarak kimi geleneksel şarkıların yeniden yorumlandığı, yerel ve modern enstrümanların buluşturulduğu bir albüm. Kendi özüne yabancılaşmadan müzikal açıdan evrensel normlara ulaşmayı hedefleyen bir çalışma ortaya çıkarmayı başarmış. Bu proje kapsamında derlenen 13 halk şarkısının otantik yapısını bozmadan ve kadın sesiyle yerel ağızla söylenmesi amaçlanmış, Bu çalışmayla ayrıca geleneksel toplumun kadını her alanda olduğu gibi kültür-sanat alanında da desteklemeyen ve bu nedenle kadının sanata kendi rengini katmasını engelleyen yaklaşımların aşılması ve kadının özellikle bu alanda desteklenmesi, sanat yaşamında daha fazla yer alması hedeflenmiş.