Başörtüsüz konser verdiği için tutuklanan İranlı şarkıcı serbest bırakıldı
Artı Gerçek - İran'da başörtüsüz konser vererek zorunlu başörtüsü kanununu hiçe saydığı gerekçesiyle Tahran Savcılığı tarafından sorgulanmak üzere evinden alınan ve tutuklanan Parastoo Ahmadi serbest bırakıldı.
İran'da yerel medyaya yansıyan haberlere göre, Ahmadi’nin sahne ekibindeki müzisyenlerden Ehsan Birghidar ve Sohail Faqih Nasiri de dün şarkıcıyla birlikte tutuklanmışlardı. Her iki müzisyen de serbest bırakıldı.
'SEVDİĞİM BU TOPRAKLAR İÇİN ŞARKI SÖYLEMEK İSTİYORUM'
İran’da kadınların zorunlu başörtüsü kanununa uymaları gerekirken, kamuya açık bir şekilde şarkı söylemeleri de yasaklanmış durumda.
Performansının girişinde Ahmadi şu ifadeleri kullanmıştı: “Sevdiğim insanlar için şarkı söylemek istiyorum. Bu, görmezden gelemeyeceğim bir haktı, çok sevdiğim bu topraklar için şarkı söylemek.”
2 MİLYONU AŞKIN GÖRÜNTÜLENME
Ahmadi şarkılarını, kadınların kamuya açık bir mekanda şarkı söylemesi yasak olduğundan seyircisiz bir salonda seslendirmiş olsa da konseri YouTube kanalından canlı yayınladı. İran’da YouTube’a erişim kısıtlı olmasına rağmen, şarkıcının performansı yayınlandıktan sonraki 4 gün içinde 2 milyonu aşkın kez izlendi.
İranlı yetkililer, konserin yayınlanmasının hemen ardından Ahmadi’ye karşı dava açılacağını duyurmuştu.
KİTLESEL BAŞÖRTÜSÜ EYLEMLERİ NASIL BAŞLADI?
İran'da Eylül 2022'de 22 yaşındaki Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin başörtüsünü doğru şekilde takmadığı gerekçesiyle İrşad Devriyesi polisleri (İran Rejimi'nin 'Ahlak Polisi') tarafından gözaltına alınması ve gözaltındayken ölmesi sonrası başlayan, 'Jin, Jiyan Azadi' (Kadın, Yaşam, Özgürlük) hareketi olarak da bilinen protestolarda kadınlar başörtülerini ilk kez kitlesel şekilde çıkardıkları eylemler yaptılar.
Hareket, İran'da zorunlu başörtüsü yasalarının ve kadınlara yönelik diğer ayrımcılık ve baskı biçimlerinin sona ermesini talep ediyordu.
Kadınların öncülük ettiği ve rejimin uygulamalarından rahatsızlık duyan erkeklerin de katıldığı protestolarda İranlılar kendi yerel gruplarını kurdular, özellikle "İran Mahalle Gençlik İttifakı", "Antlaşma" ve diğer hareketlere katılmaya çağırdılar.
Hareket, yüzlerce protestocunun öldürüldüğü ve binlercesinin tutuklandığı İran yetkilileri tarafından bastırıldı. Ancak uluslararası destek ve tanınırlık kazanarak Freedom House tarafından 2023 Özgürlük Ödülü'ne layık görüldü.
Hükûmetin protestolara müdahalesi sonucunda 15 Eylül 2023 itibarıyla 68'i çocuk olmak üzere en az 551 kişi öldü. Büyük bir bölümünün affedildiği Şubat 2023'ten önce, en az 134 şehir ve kasaba ile 132 üniversitede tahmini 19.262 kişi tutuklandı. (Kaynak; Euronews Türkçe, Bianet, Kültür Sanat)