British Museum'un Kiros Silindiri'ni Kudüs'e ödünç verme planına İran'dan tepki: 'Yasal işlem başlatacağız'

British Museum'un Kiros Silindiri'ni Kudüs'e ödünç verme planına İran'dan tepki: 'Yasal işlem başlatacağız'
British Museum'un, envanterindeki "ilk insan hakları tüzüğü" olarak bilinen Kiros Silindiri'ni İsrail Ulusal Kütüphanesi'ne ödünç verme planına İran'dan tepki geldi. İran Müzeler Genel Müdürü Hadi Mirzaei müzeye yasal işlem başlatacaklarını söyledi.

Artı Gerçek - İran'da hükümet yetkilileri, adı son zamanlarda envanterindeki kayıp ve çalıntı eserlerin e- Bay'de satışa çıkarılması gibi skandallarla anılan ve bitmeyen krizin ardından Müdürü Hartwig Fischer'ın istifasıyla gündeme gelen British Museum'un koleksiyonundaki en önemli antik eserlerden biri olan Kiros Silindiri’nin bu yıl içinde Kudüs'teki bir kütüphaneye ödünç verilmesi planlarına itiraz etti.

Yazılı bir kil tambur olan Kiros Silindiri, M.Ö. 539 yılına tarihleniyor ve "ilk insan hakları tüzüğü" olarak tanımlanıyor. Silindir, Persler Babillileri fethettikten sonra Kral Kiros'un Babillilere insanca davranılması konusunda verdiği emri içermesi ve Kral Kiros'un da tarihteki ilk Pers devleti olan Ahameniş İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olması nedeniyle bugünkü İran'a ait bir kültürel miras niteliği taşıyor.

Art Newspaper Türkçe'nin aktardığı habere göre, İran Müzeler Genel Müdürü Hadi Mirzaei, ödünç verme işlemiyle ilgili endişelerini dile getirdi ve hatta Londra'daki müzeye karşı yasal işlem başlatacaklarını söyledi. Konuyla ilgili Londra'daki İran Büyükelçiliği ile temasa geçildi.

KUDÜS'TE BULUNAN İSRAİL KÜTÜPHANESİ TALEBE YANIT VERMEDİ

1879'da Irak'ın Babil kentinde kazılar sırasında ortaya çıkarılan Silindir, şu anda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yale Peabody Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Mart 2022'de British Museum'da yapılan bir yönetim kurulu toplantısında Kiros Silindiri'nin ödünç verilmesi konusu görüşülmüştü. Toplantı tutanaklarında şu ifadeler yer aldı: "Kurul, Kiros Silindiri'nin Kudüs'teki İsrail Ulusal Kütüphanesi'ne ve New Haven, ABD'deki Yale Peabody Doğa Tarihi Müzesi'ne ödünç verilmesini onayladı."

Kudüs'te bulunan İsrail Ulusal Kütüphanesi ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

İran Müzeler Genel Müdürü Hadi Mirzaei, Unesco-İran Ulusal Komisyonu Genel Sekreteri Ali-Akbar Mottakan'a gönderdiği bir mektupla plana karşı çıktı.

BİR DÖNEM TAHRAN'DAKİ İRAN ULUSAL MÜZESİ'NE ÖDÜNÇ VERİLMİŞTİ

Mehr haber ajansı tarafından yayınlanan mektupta, "British Museum şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde sergilenmekte olan Kiros Silindiri’ni 4 Ekim - 28 Kasım [2024] tarihleri arasında Kudüs'teki ulusal kütüphaneye nakletmeyi planlıyor" deniliyor. Küresel öneme sahip bu tarihi eserin nakli, taşıdığı potansiyel riskler nedeniyle kuşkusuz uygun olmayacaktır." ifadeleri kullanıldı.

British Museum'dan bir sözcü ise, The Art Newspaper'a verdiği demeçte, "Kiros Silindiri 30 Haziran'a kadar Yale Peabody Doğa Tarihi Müzesi'ne ödünç verilmiş bulunuyor. Silindirin gelecekte sergileneceği yerlerle ilgili ayrıntılar zamanı geldiğinde duyurulacaktır." diye konuştu.

Silindir, 2010-2011 yılları arasında Tahran'daki İran Ulusal Müzesi'ne ödünç verilmiş, 1971 yılında İran'da düzenlenen bir etkinlik için müzeden ayrılmış ve 2013 yılında Houston, San Francisco ve Los Angeles'ta da sergilenmiştir. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar