Cezayirli Hasan Paşa’nın köşkü restore edilip turizme açılacak
Artı Gerçek - Çanakkale'nin Ezine ilçesinde Üvecik, Yeniköy ve Mahmudiye köyleri arasında Batak Ovası olarak bilinen bölgede yer alan bir çiftlikte 1770'de Cezayirli Hasan Paşa tarafından inşa ettirilen 253 yıllık köşk restore edilecek.
Paşa’nın dinlenme yeri ve bölgeyle ilgili çalışmalarını yaptığı yer olan, Osmanlı ayanları ve eşrafının çiftlik ya da kır evlerinin tipik özelliklerini yansıtan köşkten bugüne yapının dış duvarları ve gözetleme kuleleri kaldı
TURİZME KAZANDIRILACAK
Troya Müzesi Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) işbirliğinde köşkün turizme kazandırılması için arkeolojik kazı yapılarak çalışma başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı doğrultusunda yıl sonuna kadar başlaması planlanan kazıların ardından çıkarılacak sonuçlara göre, Cezayirli Hasan Paşa’nın Çanakkale’de bulunduğu dönemde yaşadığı yapı restore edilip turizme kazandırılacak.
'BU YIL İÇİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ'
ÇOMÜ Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Uysal, bu yapının bazı kaynaklarda köşk, konak ve kule ev olarak tanımlandığını söyledi. Köşkün bölgedeki en önemli tarihi yapılardan biri olduğunu belirten Uysal, “Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından burası tescillenmişti. Daha sonra da arkeolojik sit ilanı edilmiş bir alan. Restorasyon projesi de kuruldan geçti. Bu yıl içinde çalışmaya başlamayı planlıyoruz” dedi.
Uysal, köşkün restorasyonu kadar çevresinde yapılacak arkeolojik kazının da önemli olduğunu vurguladı. Bakanlığa bu konuda da başvuru yaptıklarını dile getiren Uysal, “Olumlu gelişmeler var. Hayırlısıyla restorasyon öncesi kazı faaliyetleri yapabileceğiz. Bunu yapabilirsek Hasan Paşa Köşkü’nü daha iyi anlayabileceğiz” ifadesini kullandı.
Uysal, bu köşkün, geniş bir araziye yayılan ve birden fazla yapı bulunan çiftliğin bir parçası olduğu bilgisini verdi. 18’inci yüzyılın son çeyreğinde devlet adamlarına ait böyle bir çiftlik binasının pek bilinmediğine dikkati çeken Uysal, Hasan Paşa’nın geride bıraktığı maddi kültür mirasını anlayabilmeleri için çevredeki kalıntıların önemli olduğunu anlattı.
'BÖYLE BİR YAPIYI GENÇ NESİLLERE AKTARMAMIZ GEREKİYOR'
Uysal, sözlerine şöyle devam etti:
“Cezayirli Hasan Paşa’nın askeri görevleri süresince burada kaldığı biliniyor. Zaman zaman ikameti burada ancak sürekli ikamet etmiyor. Ama donanma Akdeniz’e açılırken buradaki geçici konaklamaları ve birtakım ihtiyaçların tedariki sırasında Paşa’nın peyderpey çiftlikte kaldığını düşünüyoruz. Bu köşk, sadrazamlık makamına da yükselmiş bir şahsiyete ait olması bakımından önemli. Böyle önemli bir yapıyı, maddi kültür mirasımızı iyi değerlendirmemiz, korumamız, genç nesillere aktarmamız gerekiyor. ”
'HASAN PAŞA'NIN YANINDA BİR ASLANIN BULUNDUĞUNU BİLİYORUZ'
Uysal, Paşa’nın yanında gezdirdiği aslanın nasıl kendisine alıştırdığının bilinmediğine, kazıda buna ilişkin ipuçlarına rastlamayı umduklarına işaret ederek, “Hasan Paşa’nın aslanının herhalde bir kafesi falan olmalı diye tahmin ediyoruz. Belki burada kazı yaptığımızda çiftliğin içinde böyle özel bir birim bulacağız. Mesela yan cephede girişinin arkasında küçük bir alan var. Kagir tonozlu bir kalıntı var. Eski fotoğrafta gözüküyor. Orası bir mahzen mi, bekçi kulübesi mi, nöbetçi odası mı yoksa böyle bir hayvanı falan korumak, kapatmak için kullanılan barınak mı bilmiyoruz ama bir şekilde Hasan Paşa’nın yanında bir aslanın bulunduğunu biliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. (AA)