UNESCO'nun dünya mirası listesindeki 'Chavin De Huantar'da 3 bin yıllık mühürlü koridor bulundu

UNESCO'nun dünya mirası listesindeki 'Chavin De Huantar'da 3 bin yıllık mühürlü koridor bulundu
Peru'da bulunan 'Chavin De Hauntar'da , Chavin kültürüne ait devasa bir tapınakta 'Akbaba Geçidi' olarak adlandırılan koridor keşfedildi. Koridor, arkeolog John Rick'in ekibi tarafından robotlara monte edilmiş kameralar kullanılarak ortaya çıkarıldı.

Artı Gerçek - Peru'da bulunan Chavin De Huantar arkeolojik alanında yapılan kazılarda, antik Chavin kültürüne ait devasa bir tapınak kompleksinin içinde, başka odalara açıldığı tahmin edilen ve “Akbaba Geçidi” olarak adlandırılan 3 bin yıllık mühürlü bir koridor ortaya çıkarıldı.

Arkeofili'de yer alan habere göre; Akbabanın Geçidi’nin girişi ilk olarak arkeolog John Rick’in ekibi tarafından robotlara monte edilmiş kameralar kullanılarak keşfedildi.

Stanford Üniversitesi arkeologlarından Rick, tapınak kompleksinin büyük bir kısmının daha kazılmayı beklediğini söylüyor.

Lima’nın yaklaşık 306 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Chavin de Huantar arkeolojik alanı, MÖ 1.500 ila 550 yılları arasında gelişen kültürün en önemli merkezleri arasında yer alıyor.

Baş arkeolog John Rick, bu bölge hakkında, “Burada gördüğümüz her şey, zaman içinde donmuş durumda.” diyor.

CHAVİN KÜLTÜRÜ

Chavinler, genellikle kuş ve kedigil tasvirleri içeren gelişmiş sanatlarıyla tanınıyorlar. Geçmişleri, İnka İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü dönemden yaklaşık 2.000 yıldan önce, Peru And Dağları’nın kuzey dağlık bölgelerindeki ilk yerleşik tarım topluluklarına kadar uzanıyor.

Chavin kültürüne ait son keşifler; arkeologların, yapısal zayıflığı nedeniyle mühürlenmiş olduğunu tahmin ettiği, tapınağın güney kısmındaki bir koridora odaklanıyor. Tapınak, Chavin kültürünün ilk günlerine de bir bakış sunuyor.

UNESCO, 1985’te Chavin de Huantar’ı dünya mirası ilan etmişti. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar