Diyarbakır Kitap Fuarı'nda kapanışa doğru: Ziyaretçi çok, satış yok

Diyarbakır Kitap Fuarı'nda kapanışa doğru: Ziyaretçi çok, satış yok
Diyarbakır Kitap Fuarı 24 Aralık'ta sona erecek. Bu yıl 300 binin üzerinde ziyaretçiye ulaşan fuara katılan yayıncılar, bu sayıya rağmen Kürtçe kitaplara ilginin düştüğünü söyledi. Yayınevleri, Kürtçe yayıncılığa sahip çıkma çağrısı yaptı.

ROJHAT ABİ


DİYARBAKIR- Dört yıl aradan sonra, Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını yeniden açan Diyarbakır Kitap Fuarı kapanışa yaklaşıyor. Bu yıl ilk beş günde 237 bin 768 ziyaretçi ağırlayan fuarda konuştuğumuz Kürtçe kitaplar basan yayınevleri, katılımcı sayısına rağmen kitaplara olan ilgide gözle görülür bir düşüş olduğunu belirterek "daha yoğun bir ilgi bekliyorduk" dedi. Yayınevleri, Kürt yazarlara ve Kürtçe yayınlar basan kurumlara sahip çıkma çağrısında bulundu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Eylül Fuarcılık’ın organizasyonuyla 16 Aralık'ta başlayan fuar, 24 Aralık Pazar gününe kadar sürecek.

'KÜRTÇE OKUMA ORANI GİTTİKÇE DÜŞÜYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Vate Yayınları'nın sahibi Deniz Gündüz, "Dört yıl aradan sonra düzenlenen bu fuara daha yoğun bir ilgi bekliyorduk. Beklediğimiz ilgi ve alâkanın olmayışı da elbette ekonomik sıkıntılardandır. Ama dört, beş yıl önceki kitap fuarları ile kıyasladığımızda gözle görülür bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Kağıt, mürekkep ithal olarak geldiği için kitaplar çok pahalı. Kürtçe okuma oranı da gittikçe düşüyor" dedi.

Vate Yayınları'nın sahibi Deniz Gündüz

'HAFTA SONUNDAN UMUTLUYUZ'

Dara Yayınları ve Pirtûka Kûrdî Genel Koordinatörü Bawer Berşev, geçtiğimiz hafta sonu fuarda hareketli bir atmosferin olduğunu ancak sonradan satışların düştüğünü söyledi. Berşev, "Son üç gündür hareketlilik düşmüş durumda fakat hafta sonu için umutluyuz. Dört beş yıldır Kürdi yayınevleri ciddi sıkıntılar içerisinde. Diyarbakır Kitap Fuarı da bize umut vermiş oldu. Çağrımız da Kürt okurlarınadır. Diyarbakır’a gelsinler, fuara katılsınlar. Yayınevlerimizden kitap alırlarsa mutlu oluruz" diye konuştu.

Bawer Berşev

'VALİLERİN VE RESMİ KİŞİLERİN KÜRTLERE MESAFESİNDEN DOLAYI KATILAMIYORLAR'

Diyarbakır’da düzenlenen her kitap fuarının karnaval havasında geçtiğini dile getiren Awesta Yayınları'ndan Songül Keskin de "Daha önceki fuarlar daha iyi geçiyordu. Bu seneki fuara da sadece görünürlük olsun diye katıldık. Şimdiye kadar iyi bir ilgi gördük. Hareketlilik her ne kadar düşmüş olsa da memnunuz. Kürt yayınevleri önceki fuarlarda ekonomik gerekçelerle katılmazlardı. Bugün ise fuar düzenleyicileri arasında valiler ve diğer resmi kişiler olduğu için ve onların da Kürtlere olan mesafesinden dolayı katılım sağlamıyorlar" dedi.

Songül Keskin

'KÜRT OKURLAR YAYINEVLERİNE VE YAZARLARINA SAHİP ÇIKMALI'

Sitav Yayınevinin sahibi Qahir Bateyî de "Toplumda oluşan boşluğu bir nebze de olsun kapabilecek bir fuardayız. Bu fuar da umarım Kürtçe ve Kürtçe yayıncılığı olumlu olarak etkileyebilir. Biz de tüm Kürt okurlarının fuara gelmelerini, Kürtçe kitaplar almalarını ve burada bulunan yazarlara imzalatmalarını isteriz. Zira kitap fuarları okur ile yazar arasındaki köprüdür. Bu köprüyü de iyi kullanabilmek gerekiyor. Yazarlar ile tanışmak, diyalog kurma için bir fırsattır. Kürt okurlar da hem yayınevlerine hem de Kürt yazarlara sahip çıkmalı" diye konuştu.

Öne Çıkanlar