Diyarbakır’da Kürtçe Yaratıcı Yazarlık Atölyesi: Son başvuru tarihi 21 Eylül

MED DER ve Kürt Yazarlar Derneği, Kürtçe dilinde altı haftalık yaratıcı yazarlık eğitimi verecek. Kürt Edebiyatçıları Derneği eş başkanı Rêdûr Dîjle atölyeye katılım çağrısında bulundu: "Kurdî kültürel hafızanın dünyasını keşfedin."

Diyarbakır’da Kürtçe Yaratıcı Yazarlık Atölyesi: Son başvuru tarihi 21 Eylül

Rojhat ABİ

Diyarbakır - Mezopotamya Dilleri ve Kültürleri Araştırma Derneği (MED DER) ve Kürt Yazarlar Derneği ortaklığı ile düzenlenecek olan Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, yazmayı öğretmek, haritalandırma ve dönüştürmeye odaklanmayı hedefleyerek, Kürtçe dilinde altı hafta sürecek yaratıcı yazarlık eğitimi verecek. MED-DER ve Kürt Yazarlar Derneği, Diyarbakır’da düzenleyecekleri yaratıcı yazarlık atölyeleri ile Kürt dilinin edebi alanda gelişimini hedefliyor. Atölyede birçok tanınmış Kürt edebiyatçı ve yazar yer alıyor.

YARATICI YAZARLIK ATÖLYESİ

Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Rêdûr Dîjle, düzenlenecek olan yaratıcı yazarlık atölyesinin amaç ve kapsamı hakkında Artı Gerçek’e şu bilgileri verdi:

“Kürt Edebiyatçıları Derneği ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) olarak düzenleyeceğimiz yaratıcı yazarlık atölyesi, ilk etapta Diyarbakır’da yazar Dilawer Zeraq, Şêxo Fîlîk, Yıldız Çakar, Lal Laleş, Sîdar Jîr ve Omer Dilsoz'un katılımı ile gerçekleşecek. Atölyemiz 30 kişi ile sınırlı olup her hafta iki gün ve her gün ikişer saat olmak üzere altı hafta sürecek. Atölyenin sonunda katılımcılara "Yaratıcı Yazarlık Atölyesi Katılım Belgesi" verilecek. Akabinde yaratıcı yazarlık atölyelerimiz Batman, Mardin ve Van'da farklı yazarların katılımı ile düzenlenecek.”

Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Rêdûr Dîjle, Kürtçe için "Statüsü olmayan ve tüm inkârcı-kırımcı zihniyetlere ve onların kabul-red ölçülerine karşı direnen bir dilden bahsediyoruz" dedi.

KÜLTÜR EKSENLİ ANLAM YARATIMI

Yaratıcı yazarlık atölyesinin hangi noktadan yola çıktığını anlatan Dîjle, "Bu atölye esasen yazarlığı öğretme çabasından ziyade, edebiyatın etkileyici ve dönüştürücü gücünden yola çıkmakta. Çalışma ve faaliyetlerinde kapsamlı bir perspektif ile ulusal bağlamı amaç edinmekte. Bu bağlamda, yaratıcı yazarlık atölyesi, Kürtçe‘nin Kurmancî lehçesini atölyenin dili olarak kabul etmekte ve pratiğinde, dünyanın dört bir tarafında yaygın ve kabul görmüş anlatım biçimlerinin estetik değerlerinin yanı sıra, kültür eksenli ve dilin özgüllüğü üzerine kurulu anlatımın yaratımı için çabalamakta” dedi.

İNKÂR VE RED ÖLÇÜLERİNE KARŞI DİRENEN BİR DİL: KÜRTÇE

Bu doğrultuda yaratıcı yazarlık atölyesi, ferdi ve kolektif hafızayı başat zemin olarak kabul ettiğini ifade eden Dîjle şöyle devam etti:

"'Her edebi yaratım, aynı zamanda ulusal hafızanın bir motifidir' görüşü ile 'kültürel hafıza' için özel bir alan yaratma peşinde. Kürtçe, tüm dezavantaj ve engellemelere rağmen lehçeleri ile bir bütün olarak üreten ve yaratan bir dildir. Buna rağmen yılda ortalama 150-200 civarında Kürtçe edebi ve akademik çalışma yayınlanmakta. Bu eserlerin çoğu edebi eserlerdir. Elbette bu sayı olağan şartlara sahip bir dil için yeterli bir sayı değil. Ama olağanüstü şartlarda var olmak için bütün benliği ile mücadele eden bir dil için de azımsanacak bir sayı değil. Zira, statüsü olmayan ve tüm inkârcı-kırımcı zihniyetlere ve onların kabul-red ölçülerine karşı direnen bir dilden bahsediyoruz.”

ATÖLYEYE KATILIM ÇAĞRISI

Kürtçe sözcüklerdeki müzikalite, ahenk ve zenginliğe dikkat çeken Dîjle, "Özellikle edebiyat ve genel olarak bütün disiplinler için müstesna bir dildir. Bunu ortaya çıkan üretimlerden rahatlıkla görebiliriz. Keşfedildikçe bu özelliği ve 'kültürel hafızası' daha da görünür olmakta. Bu nedenle romanı, öyküsü ve şiiriyle Kürtçe edebiyatın ve 'Kurdî kültürel hafıza'nın dünyasını keşfetmek ve hatta bu temelde iyi bir okur ve iyi bir yazar olmak isteyen herkesin bu atölyelere katılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

MED-DER NEDİR?

Mezopotamya Dilleri ve Kültürleri Araştırma Derneği ya da kısa adıyla MED-DER 2017 yılında kurulduğundan bu yana bölgede farklı dil, kültür, inanç ve kimliklerin bir arada yaşaması için köprü görevini üstlenmekte. Bu faaliyet alanları dışında kadın, çocuk ve insan hakları bazlı çalışmalar da yürüten dernek, Diyarbakır merkezli olarak bölgede kadın ve çocuk hakları için kurulan kurum ve ağlarla yakın ilişki içerisinde faaliyetlerine devam ediyor.

Dernek bu bakış açısıyla dil ve eğitim atölyelerini düzenlemek, çeviri atölyelerini düzenlemek, bu atölyeler için materyal hazırlamak, çalıştay ve seminerler düzenlemek; anadilde eğitim için panel ve sempozyum düzenlemek, kitap fuarlarında çok dilli anons hizmeti ve dil, Kültür ve anadilde eğitim için paneller düzenliyor. Ayrıca talep eden kurumlara çeviri hizmeti sunan, sözlü ve yazılı Kürt edebiyatı eserlerini derlemek ve çeşitli kurumlarla etkinlik düzenlemede ortak çalışmalar da yürütüyor.