Gösterime girmeden ABD'de 'iç savaş' tartışması başlatan filmin afişi yayınlandı

Gösterime girmeden ABD'de 'iç savaş' tartışması başlatan filmin afişi yayınlandı
Prömiyerini SXSW Festivali'nde yapan Civil War (İç Savaş) adlı film ABD'de kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesi tartışma yarattı. Filmin tasvir ettiği distopik gelecek, kutuplaşmanın arttığı ülkede ikinci iç savaş ihtimalini sorgulatıyor.

Artı Gerçek - Ses getiren bağımsız filmlerin yapım şirketi olarak son yıllarda adından söz ettiren A24'ün, '28 Gün Sonra', 'Ex Machina' gibi kült bilim kurgu filmleriyle tanınan Alex Garland imzalı yeni filmi Civil War'un afişleri yayınlandı. Filmin distopik anlatısı, ABD'de şimdiden tartışma yarattı.

Başrolünde Kirsten Dunst'ın yer aldığı 'Civil War' (İç Savaş), Amerika Birleşik Devletleri'nin, 19 eyaletin birlikten kopmasıyla çöküş yaşadığı yakın bir gelecekte geçiyor.

BAŞKANLIK SEÇİMLERİ ÖNCESİ ULUS İÇİ BÖLÜNME KORKULARINI TETİKLEDİ

12 Nisan'da izleyicilerle buluşacak film, yakın gelecekteki Amerika Birleşik Devletleri'nde ikinci bir iç savaş olasılığı üzerinde duruyor. 'Civil War' (İç Savaş), kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde ABD'nin bölünmüş durumuna ilişkin korkuları öne çıkardı.

Prömiyeri bu hafta SXSW Festivali'nde yapılan film, Washington DC'de Kaliforniya ve Teksas'tan gelen ayrılıkçı güçlerle savaşan ve üç dönemdir ülkeyi yöneten bir ABD başkanını resmediyor.

ABD'nin iç istihbarat servisi FBI'ın dağıtıldığı ve ABD vatandaşlarına yönelik askeri drone saldırılarının başlatıldığı bir distopya tasavvuru olan filme yönelik eleştiriler, daha vizyona girmeden filmi ülkenin gündemine taşıdı.

POLİTİK KUTUPLAŞMANIN OLDUĞU BİR DÖNEMDE RAHATSIZ EDİCİ BİR YANKISI VAR

İlk eleştirilerde The Atlantic dergisi, filmi "Politik olarak kutuplaşmış bu zamanlarda rahatsız edici bir rezonans" olarak nitelerken Rolling Stone, filmin fütüristik önermesini "yanlışlıkla günümüzle karıştırabileceğimizi" söyledi.

Peki, filmin senaryosu ne kadar akla yatkın?

Brookings Enstitüsü ve Kamu Dini Araştırma Enstitüsü (PRRI) tarafından geçen yıl yapılan bir anket, Amerikalıların yüzde 23'ünün "Gerçek Amerikan vatanseverlerinin ülkesini kurtarmak için şiddete başvurmak zorunda kalabileceğini" düşündüğünü gösterdi.

'HALK ARASINDAKİ KUTUPLAŞMA ABARTILIYOR'

Ancak Chicago Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü William Howell, artan siyasi şiddet konusunda, siyasi elitler ve Kongre'nin her zamankinden daha fazla bölünmüş durumda olduğunu ancak halk arasındaki kutuplaşmanın "abartıldığını" söyledi.

Belirsiz sorulara verilen anket yanıtlarının, insanların gerçekte nasıl davranacakları konusunda sahadaki gerçekleri yansıtmadığını da sözlerine ekledi.

'HALKIN HOŞNUTSUZLUĞU TOPLUCA BİRBİRİMİZİ KATLEDECEĞİMİZ ANLAMINA GELMİYOR'

TRT World'ün haberine göre Howell, "Bir iç savaşın eşiğinde olduğumuzu düşünmüyorum...Devletin içinin boşaltılması, idari kurumların sabote edilmesi, geniş halk kitlelerinin hoşnutsuzluğu, tüm bunlar doğru olabilir ama 1861'de olduğu gibi sıraya girip topluca birbirimizi katletmeye başlayacağımız anlamına da gelmiyor." dedi.

Öte yandan yazar Stephen Marche, "Amerika Birleşik Devletleri'nin iç savaşa doğru giden bir ülke için ders kitabı niteliğinde olduğunu" ancak filmde tasvir edildiği şekilde olmadığını düşünüyor.

Marche'nin "The Next Civil War: Dispatches from the American Future" adlı kitabı, siyaset bilimi modellerini kullanarak toplumda yaygın bir iç çatışmayı tetikleyebilecek beş senaryo üzerinde duruyor. Bunlar arasında hükümet karşıtı milislerin federal güçlerle çatışması ya da bir başkanın suikasta kurban gitmesi yer alıyor. (KÜLTÜR SANAT)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar