Güney Afrikalı yazar Gillian Slovo, Filistin'deki durumu apartheid rejimine benzetti

Güney Afrikalı yazar Gillian Slovo, Filistin'deki durumu apartheid rejimine benzetti
Gillian Slovo, Batı Şeria'daki tanıklığını Güney Afrika'daki apartheid rejimiyle karşılaştırdı. İsrail'e yönelik soykırım suçlaması hakkında da konuşan Slovo, "Eğer soykırım bir grubu yok etmeye çalışmaksa, evet bence İsrail bunu yapıyor" dedi.

Artı Gerçek - Güney Afrika doğumlu Yahudi yazar Gillian Slovo, İsrail'in Gazze'deki savaşını Güney Afrika'da tanık olduğu apartheid rejiminin uygulamalarına benzetti.

Altın PEN Ödüllü yazar, "Yalnızca bazı insanların yürüyebildiği sokaklar, sadece bazı insanların gidebildiği yerler, aynı mekanda yaşayan insanların farklı haklara sahip olması ve farklı bir hukuk sistemi bana Güney Afrika'da yaşadıklarımı hatırlatıyor." dedi.

APARTHEID UYGULAMALARIYLA KIYASLADI

Daha önce Batı Şeria'yı ziyaret ettiğini belirten Slovo, gözlemlerini şöyle aktardı:

"Havaalanında en başından itibaren, (İsrailli) genç askerlerin insanlarla konuşma biçimlerine ve acımasızlıklarına şahit oldum. Batı Şeria'da ise Yahudi yerleşimciler borulu su sistemine sahipken, Filistinlilerin evlerinin üzerindeki tanklarda su biriktirdiklerini gördüm. Apartheid rejiminin günlük hayata etkileri bu gibi örneklerle gün yüzüne çıkıyor ve bu şok edici. Buna tanık olmak şok edici."

Batı Şeria'daki tanıklığını Güney Afrika'da yaşadığı dönemdeki apartheid rejimi uygulamalarıyla karşılaştıran Slovo, "Güney Afrika'da da durum buydu. Tüm hukuk sistemi, nüfusun belirli bir kesiminin mahrum bırakılması ve hukukun, nüfusun farklı kesimleri için farklı şekilde uygulanması için tasarlanmış bir devlet tarafından organize edilmişti." dedi.

'SOYKIRIM BİR GRUBU YOK ETMEYE ÇALIŞMAKSA, İSRAİL BUNU YAPIYOR'

Ailesinin Yahudi olduğunu ve Güney Afrika'daki eşitsizliklerle ön saflarda mücadele ettiğini belirten Slovo, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bana kalırsa, İsrail'in Filistinlileri ya göçe zorlayarak ya da öldürerek topraklarından sürmeye çalıştığı çok açık. Benim gördüğüm de bu. Ancak bazı insanlar, can kayıplarına rağmen, yaşanan yıkımı görmeyi reddediyor. Ben bir avukat değilim ve bir soykırım nasıl değerlendirilir bilmiyorum. Ama eğer soykırım bir grubu yok etmeye çalışmaksa, evet bence İsrail bunu yapıyor."

'BOYKOTUN NELER BAŞARDIĞINI GÖRDÜM'

"Filistin İçin İsrail'i Boykot Girişimi" olarak bilinen Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) Hareketi'ni İsrail devletinin yaptıklarına karşı çıkmanın şiddet içermeyen bir yolu olarak desteklediğini ifade eden Slovo, "Güney Afrika'da boykotun zamanında neleri başardığını yaşayarak gördüm. Bence, olanları protesto etmenin şiddet içermeyen bir yolu, İsrail devletinin yaptıklarına ortak olmak istemediğinizi söylemektir." görüşünü paylaştı.

Slovo, boykotun yanı sıra İsrail'e destek veren hükümetlere, protesto, yürüyüş ve gösteri düzenleyerek baskı yapılabileceğini söyledi.

'BİR DAHA ASLA DİYORSANIZ, BU HERKESİ KAPSAMALI'

İsrail'in Gazze'de soykırım suçu işleyip işlemediği tartışması hakkında da konuşan Slovo, Yahudi halkının İkinci Dünya Savaşı'nda yaşadığı soykırım yüzünden bu konuya diğer insanlardan "daha hassas" yaklaşma sorumluluklarının olduğunu savundu.

Öte yandan Slovo, "Eğer bir daha asla diyorsanız (soykırımı kastediyor), herkes için bir daha asla demelisiniz. Bana göre sorun şu ki, İsrail'deki pek çok insan kendileri için bir daha asla diyor gibi görünüyor, diğer insanlara ne olduğu umurlarında değil." ifadelerini kullandı.

'DÜNYA FİLİSTİN KONUSUNDA İKİYÜZLÜ'

Dünyanın Filistin konusunda "ikiyüzlü" davrandığına da dikkati çeken Slovo gazetelerde farklılıkların görülebileceğine işaret ederek, "İsrailliler öldürülür, Filistinliler ise ölür. Bu çift taraflı bir bakış açısı ve Filistinlileri insandışılaştıran bir bakış açısı." diye konuştu.

GILLIAN SLOVO HAKKINDA

Güney Afrika'da apartheid karşıtı Yahudi iki aktivistin çocuğu olarak dünyaya gelen Gillian Slovo, ilk romanını 1984'te yayımladı. Güney Afrikalı kimliğini yansıtan eserlere yönelmeden önce suç ve gerilim romanları yazan Slovo, ailesi Güney Afrika'dan sürgün edildiğinde 1964 yılında İngiltere'ye geldi.

2000 yılında Güney Afrika'da apartheid rejiminin suçlarıyla yüzleşmek ve geriye dönük onarıcı adalet organı olarak kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nu konu alan Red Dust kitabını yayınladı ve bu kitap 2004 yılında filme çekildi.

1997 tarihli anı kitabı 'Every Secret Thing: My Family, My Country', Güney Afrika'daki çocukluğunu ve ebeveynleri Joe Slovo ve Ruth First ile olan ilişkisini anlatmaktadır. Her ikisi de ünlü Güney Afrikalılar ve apartheid karşıtı mücadelenin önemli isimleriydi ve rejim tarafından hapsedilmişlerdi. Annesi 1982 yılında Mozambik'te sürgündeyken Güney Afrika güçleri tarafından öldürüldü.

Slovo'nun henüz Türkçeye çevrilmiş bir kitabı bulunmuyor. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar