Haftanın yeni çıkan kitapları
Merve KÜÇÜKSARP
Marx Plajda Şezlongda Kapital
Dünyanın en ünlü filozoflarından biri olan Karl Marx’ın siyaset ve ekonomi üzerine ortaya attığı fikirleri, üzerinden iki yüz geçmesine rağmen hala geçerliliğini koruyor. Bugünkü neoliberal düzeni açıklamak için başvurulacak kaynaklardan biri olma başarısını sürdürüyor. Kendisi de bir Marx teorisyeni ve araştırmacısı olan Jean Numa Ducange, Türkçe’ye kazandırılan bu kitabında, Marx’ı okumaya yeni başlayanlar için eğlenceli bir kılavuz sunuyor. Marx’ın hayatını öğrenecekleri, onun fikirlerini ve eserlerini özümseyecekleri bir eser ortaya çıkarıyor.
Marx Plajda Şezlongda Kapital,
Jean Numa Ducange, çev: Meral Kalenderoğlu, Alfa Kitap, Sf: 52, 2022
Onları Ben Öldürdüm
Suat Derviş külliyatında bir yenisi daha: Onları Ben Öldürdüm… Suat Derviş’in 1929 ile 1933 yılları arasında kaleme aldığı roman ve öykülerden meydana geliyor. Edebiyatımızda korku türünün ilk örneklerini sayılabilecek metinlerin yer aldığı kitap, okurları sürükleyici bir okuma serüvenine davet ediyor. İnsan psikolojisinin çeşitli duygularla geçirdiği değişimlerin haritasını çiziyor.
Onları Ben Öldürdüm, Suat Derviş, İthaki Yayınları, sf. 224, 2022
Salgın İklim Toplum
2020 yılında başlayan Covid 19 salgının ilk günlerinden itibaren salgının küresel düzeyde etkileri, uluslararası kuruluşların salgın karşısında davranışları, ülkelerin yürüttüğü ekonomi politikaları, salgınla birlikte çıkan sosyal adaletsizlikler, salgın ve iklimin ilişkisinin boyutu ve daha pek çok siyasi mesele, E. Fuat Keyman, Selim Badur, Senem Aydın-Düzgit, Evren Balta, Ümit Şahin, Kâmil Yılmaz, Işıl Arıcan, Yağız Üresin, Pelin Oğuz, Cem Güneri, Çiğdem Nas, Nebi Sümer, Emre Erdoğan, S. Adil Sarıbay, Erdoğan Özmen, Sinan Alper, Ayşenur Dal, Onurcan Yılmaz, Fikret Adaman, Zafer Yenal, Sinan Erensü, Hande Paker, Gökşen Şahin, Akgün İlhan, Murat Türkeş, Tuğba Öztürk, Galip Dalay, Çağlar Keyder, Atila Eralp, Nilgün Arısan-Eralp, Feyzi Baban, Pınar Uyan Semerci, Işık Özel, Mustafa Kutlay, Alper Kaliber, Yusuf Leblebici, Galip Yalman, Gökçe Uysal, İnsan Tunalı, Ateş Altınordu, Umut Azak ve Ayşe Çavdar’ın kaleminden çıkan yazılar ekseninde tartışılıyor.
Salgın İklim Toplum, Haz.Ayşe Köse Badur, Metis Yayınları, sf.48, 2022
Geçmiş Zaman Köşkleri
Eserlerinde geçmiş zaman özlemini dile getiren Abdülhak Şinasi Hisar, gözden geçirilerek yeniden edebiyatımıza kazandırılan bu eseriyle, 20. yüzyılın başında yaşadığı İstanbul’u anlatıyor okura. Boğaziçi’nin iki yakasına yer alan mahalleleri, bu mahallelerdeki süren yaşamları ve alışkanlıkları, çocukluğunda hatırladığı, zamanla el değiştiren, köhneleşen köşkleri ve içindeki eşyaları tasvir ediyor. Okuru, tıpkı Marcel Proust gibi eşyanın ve mekanın içine işlemiş anılar arasında zaman yolculuğuna çıkarıyor.
Geçmiş Zaman Köşkleri, Abdülhak Şinasi Hisar, Everest Kitap, sf. 108, 2022
Sen De Başarabilirsin
Hayat inişli çıkışlı bir yoldur hani; kimi zaman koşar, kimi zaman da düşüp dizimizi kanatır, yeniden kalkacak cesareti bulamayız. Oysa yolun sonunda başarıya ulaşanlar, düştüğü yoldan kalkmasını bilenler, her ne olursa olsun yola devam edebilenlerdir. Umudunu kaybetmeyenlerdir. Nilgün Çolak kendi kişisel deneyimleri ışığında kaleme aldığı bu kitabıyla, okurlara hayat yolunda güvenle ve inançla yürümeleri için tavsiyelerde bulunuyor. Okurlara, umutla ve kararlılıkla başarıya ulaşmaları için bir yol haritası sunuyor.
Sen De Başarabilirsin, Nilgün Çolak, Artemis Yayınları, sf.320, 2022
Çağdaş Sanatın Sahtekarlığı
Modern sanat üzerine keskin eleştirileriyle bilinen Avelina Lesper, Çağdaş Sanatın Sahtekarlığı isimli kitabında sanatın nasıl piyasa ilişkileri içerisinde değerlendirildiğini anlatıyor. Fahiş fiyata satılan sanat eserlerinin günümüzde bir dolandırıcılık mecrası haline geldiğinden, hatta zaman zaman sanatseverlerin zekasıyla alay edercesine yeteneksiz sanatçıların eserlerinin övgü aldığından, sanat eleştirmenlerinin “kral çıplak” demeye çekindiklerinden dem vuruyor. Çağdaş Sanatın Sahtekarlığı, modern sanata ve sanatçıya dair okurun ufkunu geliştiriyor.
Çağdaş Sanatın Sahtekarlığı, Avelina Lesper, çev:Emrah İmre, Can Yayınları, sf.56, 2022
Eflatun Koza
Cahide Birgül, Gölgeler Çekildiğinde, Geceye Uyananlar, Ah Tutku Beni Öldürür müsün?’ isimli romanlarından sonra şimdi Eflatun Koza ile genç nesil okurlarla buluşuyor. Edebiyatımızın geç keşfedilen yazarlarından biri olan Birgül, Kafka Kitap tarafından yeniden yayımlanan bu son romanı Eflatun Koza ile diğer metinlerinde olduğu gibi, okuru insan ruhunun karanlık dehlizlerinde yolculuğa çıkarıyor. Aile kavramını mercek altına alıyor, “Aile kutsaldır” söylemini taşlıyor. Ustalıkla yarattığı duygusal gerilimler ise okuru derinden sarsıyor.
Eflatun Koza, Cahide Birgül, Kafka Kitap, sf. 216, 2022
Dejavu
Suat Derviş’in izinden giderek kaleme aldığı yeni kitabı Dejavu’da Menekşe Toprak, Derviş’in yurtdışında işsiz bırakılmış bir kadın olarak yaşadıklarını romanlaştırıyor. Ayakta kalma mücadelesini, Berlin’deyken yaşadıklarını, “”Berlin’in altın çağı” olarak tabir edilen 1924 ve 1933 yılları arasındaki şehrin yazarın kaleminde bıraktığı izleri anlatıyor. Kadın yazar olmanın her demde ve ülkede ne anlama geldiğini sorguluyor.
Dejavu, Menekşe Toprak, Doğan Kitap, sf.256, 2022
Çocukluğumun Büyükadası: 1951 -1971
Gazeteci yazar Yakup Barokas, 1951 ve 1971 arasında Büyükada’da geçirdiği yılları kaleme aldığı kitabında, bugün artık yalnızca hatıralarda yaşayan Büyükada’nın çok renkli ve kültürlü hayatını resmediyor. Çocukluğunun Ada’sındaki alışkanlıkları, insanları, sokak, lokanta ve evleri, dinmeyen bir nostalji özlemiyle yad ediyor. Ada’nın 6-7 Eylül, 1964 sürgün kararı gibi uygulamalarla Türkleşmeden önceki son portresini okurla paylaşıyor.
Schmitt’ten Habermas’a Çağdaş Politik Felsefe
Siyaset Bilimci Efe Baştürk, fikirleri siyaset felsefe tarihinde derin izler bırakmış önemli düşünürleri değerlendiriyor. Carl Schmitt’in ve Jürgen Haberbas’ın yanı sıra, Hannah Arendt, Leo Strauss, Eric Voegelin, John Rawls ve Quentin Skinner’ın gibi yazarların, politikayı felsefi bir düzlemde açıklayan ve bugün insanlığın sorunları çözmek için hala başvurulan fikirlerini duru bir üslupla felsefeye ilgi duyan okurlarıyla paylaşıyor.
Schmitt’ten Habermas’a Çağdaş Politik Felsefe, Efe Baştürk, Fol Kitap, sf. 232, 2022
Yaşadım Diyebilmek
Türkiye’deki reklamcılığın duayen isimlerinden biri olan Şahin Tekgündüz, seksen beş yıllık hayatı boyunca hafızasında iz bırakan hatıraları, Türkiye siyasi tarihinin en çalkantılı dönemine ışık tutarak anlatıyor. Darbeler, muhtıralar, sağ sol çatışmaları altında savrulan hayatlar, demokrasi rüyalarından uyanan insanlar da Tekgündüz’ün hatıralarının ağına takılıyor. Orta halli bir memur çocuğu iken reklamcılık yaparak değişen hayatı ve meslek hayatı boyunca edindiği tanıklıkları ile Tekgündüz okuru ülkenin yakın tarihinde yolculuğuna çıkarıyor.
Yaşadım Diyebilmek, Şahin Tekgündüz, Yapı Kredi Yayınları, sf.376, 2022
Maya Sahilde
Aslanlara merak duyan küçük Maya’nın bir gün annesiyle kumda oynarken kumdan bir aslanla karşılaşması sonucunda başından geçen maceraları konu alan Maya Sahilde, arkadaşlık kavramı üzerine eğitici ve düşündürücü bir hikaye…
Maya Sahilde, Jo Byatt, çev: Ülker Yıldırımcan, İş Bankası Kültür Yayınları, sf.32, 2022
Ara Kendini Bul
“Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünür ama kimse kendini değiştirmeyi düşünmez,” der Tolstoy. En zorudur çünkü kişinin kendini değiştirmesi, kişiliğini, zihnini sil baştan inşa etmesi… Oysa kişi değişebildiği takdirde, tüm hayatı değişebilecektir. Eğitim danışmanı Öznil Özgüç Erdem, okurları, kendilerini bulacakları, özgürleşecekleri bir yolculuğa çıkarıyor. Kişinin kendini ve hayatını değiştirmesi için ipuçları veriyor.
Ara Kendini Bul, Öznil Özgüç Erdem, Mona Kitap, sf.216, 2022
Dünyanın Dibi Oteli
Gazeteci yazar Mehveş Evin’in, 2021 yılında podcast serisi olarak hazırladığı, Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından “En İyi Haber Podcast’i” ödülüne layık görülen “2050- Gelecekte Bir Yolculuk” isimli öyküden ilham alarak romanlaştırdığı Dünyanın Dibi Oteli, dünyanın yaşadığı iklim krizine dikkat çekiyor. Günümüzde çevreyi korumak ve iklim krizinin önünü kesmek için herhangi bir önlem alınmadığı takdirde, 2050 yılında insanlığın karşılaşacağı felaketlere dair ihtimal senaryoları ile okuru sarsıyor.
Dünyanın Dibi Oteli, Mehveş Evin, Karakarga Yayınları, sf. 120, 2022
Ekmek, Dükkan, Devlet: Türkiye’de Esnaf - Perşembe Pazarı Örneği
Türkiye’deki esnafların ve esnaflığın 1980lerden sonra geçirdiği sosyoekonomik değişimleri, Ekmek, Dükkan, Devlet’te siyaset Bilimci Müge Nida Altınoklu, masaya yatırıyor. Esnafların, Karaköy Perşembe Pazarı üzerinden deneyimlerini değerlendiren bu çalışma aynı zamanda “iktidar ile esnaf” ve “sermaye ile esnaf” arasındaki gelgitli ilişkiye de bakıyor.
Ekmek, Dükkan, Devlet: Türkiye’de Esnaf - Perşembe Pazarı Örneği, Müge Nida Altınoklu, İletişim Yayınları, sf.200, 2022