'Hemşerimiz Yaşar Kemal'
Adana’da düzenlenen ve 1 aydır devam eden 'Yaşar Kemal Sanat Günleri', Ferhat Livaneli Orkestrası konseriyle sona erdi.
Hamza GÜL
Seyhan Belediyesi ile Yaşar Kemal Vakfı birlikteliğinde Adana’da başlayan ve bir aydır devam eden "Yaşar Kemal Sanat Günleri" nin son gününde Evrensel Yazarımız Yaşar Kemal’in doğduğu topraklar olan Gökçedam Köyü ziyaret edildi. Ziyarette, Yaşar Kemal'in eşi ve Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban, Sanatçı Zülfü Livaneli, Gazeteci- Yazar Nebil Özgentürk, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile birlikte sanat dünyasından ünlü isimler katıldı. Misafirler köylüler tarafından köy girişinde davul zurna eşliğinde karşılandı. Burada bulunan Yaşar Kemal Kültür Evi gezildi.
'YAŞAR KEMAL HEYKELİNİN YAPILMASINI İSTEMEDİ'
Yaşar Kemal’in kendi heykelinin yapılmasına karşı olduğunu belirten eşi Ayşe Semiha Baban bunun yerine İnce Memed’in heykelinin yapılmasını tercih ettiğini söyledi. "Yaşar Kemal kendi heykelinin yapılmasını hiç sevmezdi. Burada heykel yapacağız denilice 'İnce Memed'in heykelini yapın' dedi ve çokta güzel bir heykel yapıldı. Onun önünde resimlerler çekilmişti ve hemen yanımızda da sarı saçlı bir çocuk vardı. Bir geldim ki büyümüş o ve bugün o çocuk çiçek verdi" şeklinde konuştu.
LİVANELİ: YAŞAR KEMAL HEP ARAMIZDA KALACAK
Yaşar Kemal'in dünyanın her yerinde anıldığını belirten Zülfü Livaneli ise kendisinin doğduğu topraklarda anılmasının daha anlamlı olduğunu söyledi. Livaneli, "Yaşar Kemal’i kendi doğduğu büyüdüğü insanların arasında anmak bambaşka bir şey. Sanki şuradan bir yerden gülerek çıkacakmış gibi geliyor. O yüzden hepimiz heyecanlıyız. Yaşar Kemal hep böyle hep aramızda kalacak, bizden sonraki kuşaklarda da…" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'NİN BİR HALK KAHRAMANI OLARAK BİNLERCE YIL YAŞAYACAK'
Yaşar Kemal’in önemli bir değerimiz olduğuna vurgu yapan Gazeteci Yazar Nebil Özgentürk’te Yaşar Kemal’in yaşadığı ve yaşaması gerektiğini söyledi. Özgentürk, "Her zaman söylüyorum, bence Yaşar Kemal yaşıyor aramızda, yaşaması gerekir. Yeni kuşaklar bir büyük romancının bu köyde yetişmiş, destan gibi bir kahramanın, nasıl değerlendirildiğini, nasıl ülkenin kahramanı haline geldiğini görüyor. Bence 'Bende Yaşar Kemal gibi olmak istiyorum, onun gibi vicdanlı, onun gibi insan haklarıyla ilgilenmiş, onun gibi dünyaya açılmış bir insan olmak istiyorum' diyecektir belki 17 yaşındaki bir genç delikanlıya. Bu yüzden Yaşar Kemal her yıl, her gün her saat anılmalı. Yaşar Kemal Türkiye'nin bir halk kahramanı olarak binlerce yıl yaşayacak."
'YAŞAR KEMAL BİR DÜNYA SANATÇISIYDI'
Yaşar Kemal’in Çukurova için, dünya için ayrı bir yeri ve önemi olduğuna vurgu yapan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 1 aydır süren etkinliklerle Yaşar Kemal’i andıklarını söyledi. Başkan Zeydan Karalar, "Yaşar Kemal’in Çukurova için çok büyük bir önemi var, tabi dünya içinde öyle. Kendisi bir dünya sanatçısı… Barış insanı, sevgi insanı. Ayrılıkları birleştiren bir yapıya sahip. Bir gün onu anmaya yetmez dedik 1 aydır etkinlik yapıyoruz. Çok sayıda önemli sanatçımız etkinliklere katılarak sanat günlerini daha anlamlı bir hale getirdi. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum" ifadeler yer verdi.
FERHAN LİVANELİ ORKESTRASI’NDAN MUHTEŞEM KONSER
"Hemşerimiz Yaşar Kemal" sloganı ile Sergi, drama atölyesi, panel, film gösterimi konser ve söyleşi gibi birçok etkinliğin yapıldığı sanat günlerinde Yaşar Kemal’in doğduğu köy olan Gökçedam da ziyaret edildi.
Köy ziyaretinin Ardından Adana’ya dönen misafirler Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde "Çukurova Yaşar Kemal" isimli fotoğraf sergisi ziyaret etti. Ferhat Livaneli Orkestrası konser verdi. Konserin bir bölümün de orkestraya Zülfü Livaneli’de eşlik eti.
Nebil Özgentürk’ün moderatörlüğünde Zülfü Livaneli ile söyleşinin de yapıldığı etkinlik "Yer Demir Gök Bakır" film gösterimi ile son buldu.